ZWANGER OP JE 19e: HET VERHAAL VAN EEN TIENERMOEDER

In gesprek met Debby (21) uit Maastricht
In gesprek met Debby (21) uit Maastricht

Voor het eerst zwanger zijn en moeder worden. Voor elke vrouw indrukwekkende gebeurtenissen. Maar hoe is dat als je ongepland in verwachting raakt en heel jong moeder wordt?  Debby was 19 en haar vriend 16 toen ze ouders werden van hun dochtertje Ryanne (nu 1.5 jaar oud). We gingen met haar in gesprek over hoe zij het moederschap ervaart, als jonge moeder!

 Ongepland Zwanger

“Ik was 19 jaar toen ik zwanger raakte en mijn vriend 16. We waren toen ongeveer 1.5 jaar samen en het was absoluut niet gepland. Ik woonde sinds een dik half jaar in een huis voor thuisloze jongeren. Niet echt een omgeving om een kindje op de wereld te zetten. Toch wist ik direct dat ik het kindje wilde houden. Toen ik 13 of 14 jaar was, ben ik al een keertje zwanger geweest. Dat heb ik laten weghalen. Dat was voor toen een goede keuze. Maar dit keer was ik toch wat ouder en voelde het anders.”

Niet mee eens

“Mijn vriend en zijn ouders hebben wel wat langer aan het idee moeten wennen. Maar voor mij was er eigenlijk geen keuze. Ik heb toen ook tegen mijn vriend gezegd: ‘als je het niet wil, moet je maar gaan’. Ik zou hoe dan ook moeder worden, samen of alleen. De eerste periode van de zwangerschap heb ik geen contact met mijn schoonouders gehad. Toen ik 30 weken zwanger was, zijn ze het toch aan accepteren en nu vinden ze het helemaal te gek!

Alles Anders

“Door de zwangerschap heeft mijn leven een hele andere wending gekregen. Dat begon al met het traject in de opvang voor thuisloze jongeren. Waar anderen werden voorbereid om op kamers te gaan of terug naar huis te gaan, was dat voor mij geen optie. Ik heb uiteindelijk nog drie maanden met Ryanne, met zes andere jongeren in het opvanghuis gewoond. Daarna zijn we naar de Vrouwenopvang van Xonar gegaan. In dat jaar heb ik heel veel thuis gezeten. Dat hing me op een gegeven moment echt de keel uit. Zodoende ben ik weer gaan studeren.”

Toekomst

“Voor mij is Ryanne de belangrijkste motivatie om me in te zetten voor een goede toekomst. In december heb ik mijn diploma Zorg & Dienstverlening Niveau 1 behaald en in januari ben ik gestart met niveau 2, Helpende in de Zorg. In het verleden had ik andere problemen aan mijn hoofd, waardoor ik nooit met school bezig ben geweest. Terwijl ik het wel in me heb. Als ik Ryanne niet had gehad, was ik nooit gaan studeren en was er denk ik ook niets van mij terecht gekomen…”

Druk

“Mijn huidige leven is vooral heel erg druk. Ik heb elke dag stage en school. Om 16.00 uur ben ik klaar en haal ik Ryanne op van de opvang. Dan moet ik koken en haar verzorgen. Mijn vriend en ik wonen niet samen, maar we proberen wel zoveel mogelijk samen te eten. En elkaar af te wisselen in de zorg voor de kleine. We vinden het belangrijk om elkaar ook die vrijheid te gunnen. We hebben allebei onze vrienden. Teveel op elkaars lip zitten, is ook niet goed. Onze relatie is natuurlijk ook enorm veranderd door de komst van Ryanne. Het draait nu niet meer alleen om ons twee. Er staat een klein meisje tussen ons in. Voor haar moeten we het blijven proberen.

Verloren Vriendschappen

“Doordat ik moeder werd, ben ik de afgelopen jaren toch best wel wat vriendschappen verloren. Mijn leven werd gewoon heel anders. Je kunt met een kleine nu eenmaal niet zo makkelijk even op stap of een dagje ergens naar toe. Je moet steeds opvang regelen. Ik ben daarin ook wel echt teleurgesteld in bepaalde mensen, van wie ik het ook echt niet had verwacht. Mensen die opeens niets meer lieten horen, terwijl je toch echt wel goede vrienden bent. Maar goed, er zijn ook weer nieuwe vrienden voor in de plek gekomen. Toevallig zit er in mijn klas ook een meisje die jong moeder geworden is…”

Het moederschap in drie woorden

“Hoe ik het moederschap ervaar? Pff, leuk, zwaar, moe … Het leukste eraan vind ik dat je altijd iemand bij je hebt. Je bent nooit meer alleen. En het lastigste zijn denk ik toch de nachten. Ryanne slaapt nog steeds best wel slecht en dan moet ik vaak op. In de opvoeding wil ik de dingen toch ook wel anders doen dan mijn eigen moeder. Zij heeft me altijd heel vrij gelaten. Ik vind het belangrijk om Ryanne te laten zien wat wel en niet mag. En dan zet ik haar even in de hoek. Ik ben wel bewust bezig met de dingen die ik haar wil leren.”

Over het jong moeder zijn

“Het grootste verschil tussen als je heel jong moeder wordt of als je pas later moet moeder wordt, is denk ik dat je als jonge moeder bepaalde dingen niet meer kunt doen, die andere leeftijdsgenoten wel doen. Als je op oudere leeftijd moeder wordt, heb je dat al achter de rug en ben je misschien wat rustiger daarin. Aan de andere kant merk ik ook wel dat mensen tegen je op kijken, als ze horen dat je al moeder bent. Het maakt je toch ook een stuk volwassener. Je gaat anders over dingen denken. Je wordt serieuzer, realistischer in alle dingen.”

De grootste uitdaging

“Voor mij is de grootste uitdaging om alles te combineren. In het weekend wil ik én tijd doorbrengen met Ryanne, omdat ik haar door de week al zo weinig zie, maar ook iets met vrienden ondernemen én tijd voor mezelf. Dat kan weleens lastig zijn. Mijn tip voor andere jonge moeders? Probeer het toch allemaal te combineren en cijfer jezelf niet weg. Ook al ben je mama, je bent nog steeds een persoon.
En denk aan de toekomst samen. Je moet er iets van maken, ook al is het soms moeilijk! Toen ik in december mijn diploma in mijn handen kreeg, dacht ik ‘dat heb ik toch maar mooi gedaan! En nu op naar de volgende’. Wat ook belangrijk is dat je hulp moet vragen als het kan. Want dan is het wel te doen!”

MEER INFORMATIE