ZWANGER & SPORTEN

Gastbijdrage van Sylvia Lemmens
Gastbijdrage van Sylvia LemmensSjiek Sportique Berg en Terblijt

Sporten tijdens de zwangerschap is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je net zwanger bent en je ziek, zwak en misselijk voelt. Toch is het van belang om lekker in beweging te blijven, zodat je zo fit en optimaal mogelijk je zwangerschap kunt doorlopen. Sporten tijdens je zwangerschap is heel gezond voor jou én voor je baby. Toch zijn er ook een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om risico’s op blessures of andere narigheden zoals bekkenbodemproblemen, diastase of verzakkingen te voorkomen. In deze gastbijdrage deel ik als pre- en postnatale fitness specialist graag een stukje van mijn kennis over sporten tijdens de zwangerschap!

Wél 9 maanden, maar niet alle sporten!

Wist je dat je kunt blijven sporten tot aan het einde van je zwangerschap? Tijdens het 1e trimester hoef je in principe je sportactiviteiten niet aan te passen en kun je blijven sporten zoals je dat gewend bent. Let wel extra op met risicovolle sporten. Pas vanaf het 2e trimester is het raadzaam om bepaalde sporten te vermijden. Denk aan contactsporten zoals karate en judo, maar ook aan sporten waarbij je een bal of stomp in je buik kan krijgen zoals voetbal, handbal, hockey, basketbal en volleybal.

>> Lees ook: Sportieve mama to be? 8 tips!

Houd rekening met de invloed van hormonen op je lijf

Naast de risico’s van vechtsporten en contactsporten, is het bij het sporten tijdens je zwangerschap ook belangrijk rekening te houden met de invloed van de zwangerschapshormonen op je lijf. Bijvoorbeeld het hormoon relaxine. Dit hormoon zorgt voor verslapping (relaxatie) van je banden, pezen en spieren. Je lichaam wordt instabieler. Dit is een natuurlijk proces dat helpt om ruimte in je bekken te creëren om de bevalling gemakkelijker te laten verlopen. Door deze verslapping word je echter ook gevoeliger voor blessures. Je gewrichten kunnen minder verduren. Ook zal je merken dat je minder gewicht kunt tillen dan voorheen.

Dubbelop voor het lichaam

In feite is het dus ‘dubbelop’ voor je lichaam. Je banden, pezen en spieren verweken én je draagt het extra gewicht van een groeiende buik. Dit tezamen drukt allemaal op je bekkenbodem. Je bekkenbodem kan die extra druk en belasting maar beperkt aan. Dus als je high impact trainingen zou blijven doen, dan is de kans groot dat je klachten gaat ervaren. Je banden en spieren in de bekkengordel krijgen immers veel meer belasting te verduren. Je kunt daardoor klachten krijgen als bekkenbodemproblemen (urineverlies) of een diastase (wijking van de buikspieren), die niet meer goed heelt. Ook zou je last van een verzakking (prolapse) kunnen krijgen. Je moet dan denken aan een blaas, darm of baarmoeder verzakking.

Diastase

Ik had het net al over een diastase, maar wat is een diastase eigenlijk? Tijdens je zwangerschap wijken je rechte buikspieren iets wat uiteen, zodat er ruimte ontstaat voor je groeiende buik. Dit gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. De bindweefsel-peesplaat, ook wel linea alba genoemd, die de buikspieren met elkaar verbindt rekt dan op tot ongeveer 2 tot 2,5 cm. Normaal is deze ruimte ongeveer 1 cm. Het is een natuurlijk proces en zal na de bevalling vanzelf herstellen. Echter, wanneer je tijdens je zwangerschap je rechte buikspieren zou blijven trainen is de kans groot dat je de wijking mogelijk verergert en dat je het herstel van de wijking vertraagt.

Kortom…

Het is dus van groot belang om én te blijven sporten tijdens je zwangerschap én je trainingsschema hier op aan te passen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Met name spierversterkende oefeningen voor je core- (bil-, onderrug en schuine buik spieren) en bekkenbodemspieren kunnen je zwangerschap een stuk prettiger maken. Heb je hier vragen over, dan kan een pre- en postnatale fitness specialist je hier zeker bij helpen!

Sylvia Lemmens

Pre- en postnatale fitness specialist
Sjiek Sportique Berg en Terblijt
www.sjieksportique.nl

zwanger baby inspiratie Pinterest