ZWANGER EN VOOR DE LAATSTE KEER SAMEN OP VAKANTIE? DIT MOET JE WETEN!

De laatste keer op vakantie met z’n tweetjes voordat jullie kleine komt, oftewel een ‘babymoon’! Steeds meer stellen kiezen er bewust voor. Nog even samen weg om met volle aandacht te genieten van elkaar (en de rust!). En natuurlijk ook om samen te dromen over alle moois dat jullie te wachten staat! Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een vakantie als je zwanger bent. Wij zetten ze voor je op een rij!

Tip 1: Kies de juiste reisperiode

In het algemeen geldt dat het tweede trimester van je zwangerschap de beste tijd is voor een babymoon. Het liefst gaan jullie ergens tussen de 12e en 24e week van je zwangerschap. In het eerste trimester heb je misschien last van al die vervelende zwangerschapskwaaltjes, terwijl je in het derde trimester steeds minder mobiel wordt door je dikke buik! En dan is het ook niet meer echt fijn om hele dagen door een stad te slenteren of op een strandbedje te liggen!

Tip 2: Zorg dat je niet te lang hoeft te reizen

Hoewel het misschien verleidelijk kan zijn, is het verstandig om als je zwanger bent, niet te kiezen voor een bestemming waarvoor je lang moet reizen. Zonder dikke buik zijn de zitplaatsen in een vliegtuig al aan de krappe kant, laat staan met! Hetzelfde geldt voor lang zitten in een auto of bus; met een dikke buik beduidend minder comfortabel! Gelukkig zijn er dichter bij huis ook nog tal van romantische en mooie plekjes die uiterst geschikt zijn voor een babymoon! Bijvoorbeeld Andalusië, de Algarve of nog dichterbij, de Ardennen!

Tip 3: Ga je vliegen? Doe een extra check!

Als jullie een vliegvakantie willen boeken aan het einde van je tweede trimester, is het verstandig om even bij de betreffende vliegtuigmaatschappij na te vragen tot hoeveel weken je nog mag vliegen. Sommige maatschappijen vragen vanaf een bepaald aantal weken een verklaring van je verloskundige. Hou bij deze check vooral ook rekening met het aantal weken dat je zwanger bent op het moment van terugreizen!

Tip 4: Neem het zekere voor het onzekere

In de categorie ‘neem het zekere voor het onzekere’ is het verstandig om thuis alvast de contactgegevens van een ziekenhuis of arts in de buurt op te zoeken. Sla voor de zekerheid ook het nummer van je eigen verloskundige op in je telefoon (en die van je partner). Controleer bij een verre reis of je ziektekostenverzekering ook medische kosten in het buitenland vergoedt. Zo niet, dan is het verstandig je extra te verzekeren.

Tip 5: Kies een geschikte accommodatie

Wanneer jullie de gewenste bestemming hebben gekozen, is het belangrijk om bij het kiezen van de accommodatie ook rekening te houden met een aantal factoren:

 • Kies voor comfort
  Waar je normaal misschien van avontuurlijke reizen of ‘back to basic’ houdt, is het verstandig om bij het kiezen van een accommodatie voor jullie babymoon te kiezen voor wat meer comfort. Een degelijk bed ga je echt waarderen met je dikke buik!
 • Is er een fijn restaurant?
  Hou er rekening mee dat je na een dag door een stad slenteren ’s avonds misschien geen zin meer hebt om te moeten beginnen aan een zoektocht naar een goed restaurant. Daarom is het goed om bij je keuze voor een accommodatie de reviews van andere gasten te checken op de kwaliteit van het restaurant. Als je een hapje kunt eten in een restaurantje om de hoek, is dat natuurlijk ook prima!
 • Kies voor een centrale locatie
  In het verlengde van bovenstaande tip is het, zeker als je zwanger bent, verstandig te kiezen voor een accommodatie op een centrale locatie. Met je dikke buik heb je immers geen zin om steeds een kilometer te moeten lopen om bij het gezellige centrum te komen. En dan ’s avonds ook weer terug…
 • Is er een schaduwrijk zwembad?
  Kies je voor een zonvakantie? Hou er dan rekening mee dat je als zwangere vrouw niet onbeperkt in de zon kunt liggen bakken. Het risico op een zwangerschapsmasker ligt dan op de loer. Kijk bij het boeken van jullie accommodatie dus ook of er bij het zwembad of strand voldoende schaduw is.
 • Kies voor vermaak op de kamer!
  Hoewel je je het misschien niet kan voorstellen op het moment dat je jullie babymoon gaat boeken; als je wat verder in je zwangerschap bent, kan het best wel eens zijn dat je qualtiy time op de hotelkamer meer gaat waarderen. Er is een kans dat je tegen die tijd geen puf meer hebt om tot laat in een bar of restaurant te hangen. Het is fijn als je kamer dan toegerust is met een TV en DVD-speler, zodat jullie gezellig samen een filmpje kunt kijken!
 • Is er roomservice?
  Ook dit kan handig zijn, voor als je midden in de nacht onbedwingbare trek zou krijgen! Of als jullie nog zin hebben in iets lekkers tijdens die film. Maar misschien vind je het ook wel fijn als jullie het ontbijt ’s ochtends op de kamer kunnen eten. Het ontbijt is immers de belangrijkste maaltijd van de dag. Zeker als je zwanger bent!
 • Is er een spa bij het hotel?
  Hoe fijn is het als er bij je hotel een Spa is of in elk geval beautybehandelingen worden aangeboden? Hou er wel rekening mee dat niet alle beautybehandelingen geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Benoem dus altijd dat je zwanger bent.
 • Kies voor een late check-out als dat kan!
  Als de optie er is, kies dan voor een late check-out. Het is fijn om je ook op de dag van vertrek niet te hoeven haasten. Zo hou je het ontspannen gevoel van je vakantie ook wat makkelijker vast!

Bronnen:

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE