ZOMERTIJD: TIPS OM DE OVERGANG VOOR JE KIND MAKKELIJKER TE MAKEN

zomertijd tips kinderen laten wennen

Eind maart gaat de zomertijd in; we zetten de klok dan in de nacht van zaterdag op zondag een uur vooruit. Hierdoor is het ’s avonds langer licht en ’s ochtends juist weer wat donkerder. Als volwassenen passen we ons doorgaans vrij gemakkelijk aan aan de nieuwe tijd.
Voor kinderen, zeker voor de allerkleinsten, kan deze overgang een stuk lastiger zijn. In dit artikel lees je meer over de zomertijd, waarom kinderen soms moeite kunnen hebben om te wennen aan het nieuwe ritme en we delen tips voor hoe je als ouder je kind hierbij kunt helpen.

Wat is zomertijd?

Veel mensen vinden het lastig te onthouden of we de klok bij de zomertijd nu juist vooruit of achteruit zetten. Een ezelsbruggetje dat kan helpen om het te onthouden, is dat de klok in het voorjaar vooruit wordt gezet. Dat betekent dat het om 19.00 uur ’s avonds nog zo licht is als dat het in de wintertijd om 18.00 uur zou zijn. Maar ook dat het ’s ochtends om 7.00 uur nog voelt alsof het 6.00 uur is.

Biologische klok

Baby’s en kleine kinderen hebben een heel sterk bioritme. Hun biologische klok is veel strakker afgesteld; ze voelen precies wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dit bioritme wordt grotendeels bepaald door het daglicht. Dit maakt dat het zomaar aanpassen van de slaaptijd met een uur voor je kleintje best wel impact kan hebben. Buiten is het nog licht en dan wordt toch verwacht dat je gaat slapen. Als kinderen groter worden, kunnen ze hier flexibeler mee omgaan.

Wennen aan de zomertijd: twee manieren!

In stapjes de bedtijd verschuiven

Merk je dat je kind moeite heeft met veranderingen in zijn slaapritme? Probeer zijn bedtijd dan stapsgewijs aan te passen. Deze methode werkt goed bij de echte kleintjes. Baby’s en kinderen tot 4 jaar hebben zoals hierboven beschreven een sterk bioritme en voelen precies aan wanneer ze gaan slapen. Een aanpassing van een uur in één keer kan voor hen een grote impact hebben.

Bij deze methode verschuif je de bedtijd in de dagen voordat de zomertijd ingaat iedere dag met een kwartiertje. Gaat je kind normaal om 19.30 uur naar bed? Breng je kind dan vanaf de donderdag voordat de klok wordt verzet telkens een kwartier eerder naar bed. Op donderdag dus om 19.15 uur, op vrijdag om 19.00 uur en op zaterdag om 18.45 uur. Als de klok op zondag een uur vooruit gezet wordt, is je kleine hier al op voorbereid.

Het is belangrijk om hierbij zo consequent mogelijk te zijn met het eet- en slaapschema van je kind. Dus verschuif de tijden van de maaltijden en slaapjes overdag ook. En maak je kind elke dag ook iets eerder wakker dan normaal. Dit helpt je kind bij het aanpassen aan de nieuwe tijd.

In 1 keer wennen aan het nieuwe ritme

Je kan er ook voor kiezen de bedtijd van je kind in één keer te verschuiven. In dat geval volg je de nieuwe tijd vanaf de zondag dat de klok is verzet. Het voordeel van deze methode is dat je er minder over na hoeft te denken. Je verzet de klokken in huis en leeft volgens de tijd die de klok aangeeft. Het nadeel is dat sommige kinderen moeite hebben met deze plotselinge overgang. Je kind kan een paar dagen nodig hebben om zich aan het nieuwe ritme aan te passen. Als je daarop voorbereid bent en er niet van in de stress schiet, valt dit waarschijnlijk best mee!

zomertijd kinderen tips

Hieronder een aantal algemene tips om de overgang naar zomertijd voor je kind makkelijker te maken!

Tip 1: Donkere gordijnen

Kinderen vinden het vaak lastig om in slaap te vallen na de overgang naar zomertijd, omdat het buiten nog licht is wanneer ze naar bed moeten. Wanneer je de slaapkamer van je kind goed kunt verduisteren, kun je dit aardig ondervangen. Idealiter natuurlijk met rolluiken, maar anders kom je met verduisterende gordijnen ook al een heel eind!

Tip 2: Bed-slaapritueel

Wat ook kan helpen om je kindje ’s avonds makkelijker in slaap te laten vallen, ook al is het nog licht buiten, is het vasthouden aan het vertrouwde bed-ritueel. Door de handelingen die bij het naar bed gaan horen (tandenpoetsen, pyjama aandoen, voorlezen) steeds in dezelfde volgorde te doen, wordt het naar bed gaan voorspelbaar voor je kind. Je kind weet wat het kan verwachten en zal minder snel de strijd aangaan. In deze blog van mamablogger Evy lees je meer over het bedritueel dat zij koos voor haar baby en dreumes en de tips die zij hierover heeft.

Wat ook goed kan zijn om na de overgang naar de zomertijd extra rekening mee te houden, is dat je de activiteiten voor het slapen gaan zo rustig mogelijk houdt. Geen wilde spelletjes of hard lawaai meer, liefst ook geen schermpjes. Kies in plaats daarvan voor rustige spelletjes en lees een verhaaltje voor het slapen gaan. Dat helpt je kind om af te schakelen en in slaap te vallen. Geef je kind een compliment als het rustig in z’n bedje blijft ook al kan het nog niet slapen.

Tip 3: Geen dutjes overslaan

Doet je kindje nog dutjes overdag? Het lijkt misschien een idee om een dutje over te slaan, zodat je kindje goed moe is en daardoor ’s avonds beter in slaap valt. Experts adviseren om dit niet te doen. Het wakker houden van kinderen werkt vaak averechts. Door te weinig slaap kunnen kinderen juist vervelend en druk worden, waardoor ze moeilijker in slaap komen.

Tip 4: Eten vervroegen

Voor sommige kinderen helpt het om de lunch en het avondeten een dag voordat de klok wordt verzet met een half uur te vervroegen. Hierdoor schuift het hele dagritme al wat op.

Tip 5: Activiteit bij licht

Waar het bij het slapen gaan ’s avonds helpend is om de slaapkamer zo donker mogelijk te maken, is het in de ochtend bij het opstaan helpend als je zorgt voor veel licht en activiteit. Doe de gordijnen helemaal open en breng je kind lopend of met de fiets naar school. Een wake-up light kan ook een goede oplossing zijn voor kinderen die moeilijk opstaan. Dit licht gaat geleidelijk aan en wordt steeds feller.

Persoonlijk advies

Merk je dat je kindje ondanks deze tips flink uit z’n ritme is na het verzetten van de klok? Maak dan gebruik van ons chatspeekuur ‘Slaapproblemen bij Kinderen’ op maandag 8 april. Die avond kun je tussen 20.00 en 22.00 uur inloggen via www.cjg043.nl/chat/ voor een 1-op-1 chatgesprek met een van onze slaapcoaches. In dit artikel lees je hier meer over!

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.