ZO WIL JE KIND WÉL BUITENSPELEN! 6 TIPS!

tips kind wil wel buitenspelen

Dat buiten spelen goed is voor je kind en belangrijk voor de ontwikkeling, is je wel bekend. Maar hoe krijg je je kind aan het buitenspelen? Sommige kinderen hebben toch echt een duwtje in de rug nodig 😉 En hoe stimuleer je je kind tot buitenspelen zonder dat jij je kind de hele tijd moet vermaken? Wij geven je 6 tips!

Tip 1: Zorg buiten voor een speelplek

Inkoppertje, maar zorg voor een aantrekkelijke en kindvriendelijke speelplek in de tuin. Dat nodigt uit om er te gaan spelen. Wat je kind per leeftijdsfase leuk vindt om buiten te doen, lees je bij tip 4.

Tip 2: Ga samen naar buiten

Ga mee naar buiten, wat werken in de tuin of een boek lezen. Goed voorbeeld doet vaak goed volgen! Heeft je kind nog geen ideeën? Help je kind dan een beetje op gang of laat je kind dan de dingen die het binnen doet eens buiten doen. Aan de tuintafel kun je ook prima knutselen of met Playmobil spelen. Eenmaal buiten verkent je kind de omgeving gemakkelijker en komen er vanzelf nieuwe ideeën om te spelen.

Tip 3: Zoek de beestjes op

Nog een idee nodig om je kind een beetje op gang te brengen? De meeste kinderen zijn dol op diertjes! Pissebedden, lieveheersbeestjes, kevers, mieren en torretjes: ze kunnen allemaal op hun interesse rekenen. En is je kind al wat ouder, dan vindt het ‘t interessant om deze beestjes onder een vergrootglas te bekijken.

Tip 4: Sluit aan bij wat je kind leuk vindt

Door speelgoed en activiteiten aan te bieden die je kind leuk vindt, is succes verzekerd!

  • Peuters zijn gek op spelen met zand, water, klei en op bewegen. Het gaat dan puur om het plezier van het bewegen. Een speldoel waarbij er een winnaar uit de bus komt, interesseert peuters niet. Met rennen, fietsen, klimmen en schoppen tegen een bal, verfijnt je peuter de grove motoriek. Favoriet speelgoed: glijbaan, fiets, bal, zandbak, waterbak, bellenblaas.
  • Kleuters spelen nog steeds graag met zand, water en klei. Maar nu na het vierde levensjaar worden spelregels wel meer belangrijk. Je kleuter begint nu ook ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Hij/zij kan nu de grootte inschatten van bijvoorbeeld het grasveld of plein en hoe het een hoek af kan snijden om een doel sneller te bereiken. Dit zijn vaardigheden die je kind steeds meer nodig heeft, bijvoorbeeld als het gaat fietsen. Favoriet speelgoed: fiets, step, bal, skippybal, een schommel, klimrek, zandbak (met takken en steentjes).
  • Voor 6-9 jarigen wordt buitenspelen steeds belangrijker voor de emotionele ontwikkeling. Rennen, klimmen, voetballen: het zijn allemaal krachtmetingen met leeftijdsgenootjes. ‘Hoe snel, sterk, goed ben ik vergeleken met de anderen?’ Dit vormt mede hun zelfbeeld. Tegelijk doet je kind van buitenspelen sociale vaardigheden op: overleggen, samenspelen, ruzietjes oplossen. Samen spelen met vriend(inn)en heeft dus de voorkeur. Favoriet speelgoed: (voet)bal, stoepkrijt (hinkelspel), springtouw, elastiek om te elastieken, (cross)fiets, skates/skeelers, trampoline, klimrek of -boom.
  • 9-12 jarigen zijn zich meer bewust van hun eigen kunnen en het geeft ze dan ook een kick om te merken dat ze iets moeilijks of engs kunnen. Daardoor durven ze ook op andere terreinen nieuwe dingen uit te proberen. Door allerlei balspellen te doen, wordt nu ook de oog-handcoördinatie verder verfijnd. Samenspelen met vriend(inn)en staat met stip op nummer 1. Favoriet speelgoed: trampoline, skateboard, (voet)bal, tennis-/ badmintonset, stoepkrijt (graffiti of speurtocht uitzetten), klimrek of -boom.

Tip 5: Bezoek de speelplek in je buurt

Is er een leuke speelplek in je eigen buurt? Bezoek deze dan samen met je kind. Andere kinderen maken dat je kind ook al snel gaat (samen)spelen. Door op een gegeven moment ook de looproute ernaartoe te oefenen, kan je kind als het er aan toe is, zelfstandig met een vriend(in) naar deze speelplek gaan.

Tip 6: Maak samen een wandeling of fietstocht

Toch even lekker meebewegen? Samen een (bos)wandeling of fietstochtje maken, zijn dan leuke mogelijkheden. Als je kind niet direct warm loopt voor een wandeling, maak er dan een spel van. Je kunt verstoppertje spelen onderweg, je kind kan een verzameling aanleggen van bijzondere stenen, bladeren of takjes of het kan foto’s maken. Geduld is dan wel nodig 😉 Een picknick, een ijsje of iets drinken in het vooruitzicht, kunnen ook goede stimulansen zijn.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.