ZO HELP JEÂ JE PUBER BIJ HET HUISWERK MAKEN
Elk gezin kent het wel. De discussie die huiswerk soms oplevert aan de eettafel. Veel ouders vinden het moeilijk om hun zoon of dochter te motiveren om aan de slag te gaan. Of weten niet goed hoe ze op een juiste manier dat wiskundeproefwerk kunnen overhoren. Lyceo helpt je alvast op weg met enkele handige tips in deze gastbijdrage.
Tip 1: Zorg voor een rustige werkplek
Zorg dat je zoon of dochter een eigen rustige werkplek in huis heeft om huiswerk te maken. Dit is zijn of haar eigen huiswerkdomein. Zie er wel op toe dat dit een opgeruimde plek is. Zodat afleiding niet op de loer ligt. Jongeren zijn de laatste jaren steeds sneller afgeleid door de telefoons en social media. Probeer daarom afspraken hierover te maken en dit ook te belonen. Beloon dan niet het eindresultaat maar het gedrag en maak dit heel concreet. Bijvoorbeeld: 2 uur studeren zonder telefoon, dan mag je daarna gaan gamen. Duidelijkheid helpt ook extra goed bij onzekerheid of faalangst.
Tip 2: Maak samen met je kind een planning
Huiswerk maken begint altijd met een planning. Kijk samen met je zoon of dochter naar de agenda. Staat alles vanuit Magister in de agenda? Is zowel maak- als leerwerk ingepland? En plant hij of zij ook een week vooruit? Check regelmatig of het opgeschreven huiswerk ook daadwerkelijk gemaakt is. Het is belangrijk om als ouders je steun uit te spreken en probeer proactief hulp aan te bieden. En uiteraard geldt dit voor meer dan alleen de schoolse zaken en het huiswerk, denk bijvoorbeeld ook aan dingen als onzekerheid, verliefdheid of ‘erbij horen’.
Tip 3: Overhoor je kind
Als ouder ben je al een tijdje van school af. Geen wonder dat je niet meer alles weet van wiskunde of Frans. Toch kun je je zoon of dochter overhoren. Laat ze de stof die ze geleerd hebben aan je uitleggen. Kunnen ze dit op een begrijpelijke manier? Dan hebben ze de stof onder de knie!
Tip 4: Gebruik een familieagenda
Maak een familieagenda en hang deze op een zichtbare plek op. Bijvoorbeeld op de koelkast. Sporttrainingen, muziekles en familiebezoekjes worden per week zichtbaar. Zo weet je zoon of dochter wanneer er voldoende tijd is om huiswerk in te plannen. Daarnaast maakt dit het ook nog eens gezelliger, want er blijkt tijd over te zijn voor leuke dingen met het gezin.
Tip 5: Geef complimenten!
Als laatste willen we je nog meegeven dat een flinke boost aan optimisme de negatieve spiraal van je zoon of dochter kan verbreken. Een paar succesjes en complimenten veroorzaken vaak zomaar een positieve spiraal. Bijvoorbeeld wanneer:
- Je puber merkt dat hij of zij het zelf kan. Dit maakt hem of haar zelfstandig en trots.
- Je zoon of dochter een tijdje werkt met het maken van een dag- of weekplanning en wanneer dit werkt zal hij of zij zien dat er tijd over blijft voor andere dingen.
- Je kind een lastig onderwerp eindelijk begrijpt. Zo voelt het dat het slimmer wordt.
- Het thuis gezelliger is. Dan kan elk kind beter ontspannen en dus ook beter leren.
- Ouders trots zijn. Dat is een geruststellende bevestiging voor ieder kind. Voor jou toch ook?
Over Lyceo
Wij verzorgen studiebegeleiding (waaronder huiswerkbegeleiding en examentrainingen) in o.a. Maastricht en Meerssen. Voor meer informatie over Lyceo kun je kijken op Lyceo.nl.