ZIT JOUW PEUTER OF KLEUTER VEEL AAN ZIJN/HAAR GESLACHTSDELEN? 5 TIPS!

peuter kleuter vaak aan geslachtsdelen tips

De peuter- en kleutertijd is voor je kindje een grote ontdekkingsfase. Waarin het ook ontdekt dat het een jongetje of meisje is en dat er verschillen bestaan tussen beide geslachten. De speciale interesse voor de eigen geslachtsdelen ontstaat vaak bij de zindelijkheidstraining, als luier uit mag en je kindje zijn/haar onderlichaam kan gaan ontdekken en dus ook betasten. Voor jou als ouder kan het ongemakkelijk zijn als je kindje aan zijn/haar geslachtsdeel zit. Zeker als er ook andere mensen bij zijn. Deze tips kunnen je helpen hiermee om te gaan!

Tip 1: Het hoort erbij

Vrijwel alle kinderen beginnen rond hun tweede/derde jaar met het ‘friemelen’ aan de geslachtsdelen. Vaak ontdekken ze ‘per toeval’ dat het aanraken van het eigen geslachtsdeel een fijn gevoel geeft, waardoor ze het bewuster en vaker gaan doen. Omdat het een lekker en ontspannen gevoel geeft. Voor een peuter heeft dit nog niets met lustgevoelens of seksualiteit te maken. Je kindje weet immers nog niet eens wat seks is. Je kunt het eerder vergelijken met duimzuigen. Weet dus dat het friemelen aan de geslachtsdelen ‘normaal’ is en bij een gezonde ontwikkeling hoort! Bij jongetjes komt het spelen met de geslachtsdelen trouwens vaker voor dan bij meisjes. Niet alleen omdat ze ‘meer’ hebben om te betasten, maar omdat het natuurlijk ook extra interessant is dat hun piemeltje hard wordt als ze eraan friemelen.

>> In deze artikels lees je meer over de seksuele ontwikkeling van peuters en de seksuele ontwikkeling van kleuters.

Tip 2: Reageer niet negatief

In het verlengde van bovenstaande tip; hoewel jij het als ouder misschien ongemakkelijk vindt als je kindje met z’n geslachtsdeel speelt, is het niet goed om je kindje dit te verbieden. Probeer ook niet negatief te reageren. Laat het idee los dat het raar is of iets te maken heeft met seks (waardoor jij het misschien gênant vindt). Je wil immers voorkomen dat je kind een negatieve ervaring opbouwt rondom seksualiteit. Of dat hij/zij het gevoel krijgt dat het iets stouts doet als het zijn/haar eigen lichaam betast. De manier waarop je als ouders in de kindertijd hiermee omgaat, kan namelijk van invloed zijn op hoe je kind later als puber invulling kan geven aan zijn of haar seksuele ontwikkeling.

Tip 3: Negeren of afleiden werkt het best

Experts adviseren om het gefriemel van je kindje aan zijn/haar geslachtsdelen zoveel mogelijk te negeren. Het hoort er immers bij en kan geen kwaad. Wanneer je kindje ouder wordt, zal het vanzelf wel gaan aanvoelen dat dit iets is wat je alleen doet als je in je eentje bent. Als je je er heel erg aan stoort wanneer je kindje dit doet, kun je ook proberen om je kindje af te leiden. Bijvoorbeeld door een spelletje aan te bieden waarvoor het de handjes nodig heeft. Wanneer je dit te vaak doet, kan je kindje toch het gevoel krijgen dat het iets doet wat eigenlijk niet mag, dus let daarop!

Tip 4: Leer je kind wat wel en niet passend is

Je kunt kinderen al vroeg leren dat er een verschil is tussen dingen die je alleen thuis doet en dingen die je in het openbaar doet. Denk bijvoorbeeld aan neus peuteren en boeren of scheten laten. Ook het friemelen aan je geslachtsdelen past in dat rijtje. Je kunt je kindje uitleggen dat andere mensen het misschien raar vinden als hij/zij dat in het openbaar doet. Bied je kind een alternatief moment en een alternatieve plek aan waar het gedrag wel passend is. Bijvoorbeeld op zijn eigen kamertje als er niemand bij is. Het gaat erom dat je kindje de boodschap krijgt dat niet het friemelen an sich wordt afgekeurd, maar dat het iets is wat alleen op bepaalde plaatsen of momenten kan.

Tip 5: Veiligheid voor alles!

Dat peuters en kleuters hun lichaam (en dat van anderen) willen verkennen, hoort erbij en is niets om je zorgen over te maken. Wat wel belangrijk is om in de gaten te houden, is dat je kind in deze ontdekkingstocht geen gevaarlijke dingen doet. Bijvoorbeeld stukjes speelgoed in de anus of vagina proberen te steken. Corrigeer je kindje dan en leg uit dat het dat niet moet doen omdat het pijn kan doen en gevaarlijk is. Wat betreft het spelen van seksueel getinte spelletjes waarbij elkaars geslachtsdelen verkend worden, geldt dat dit in veel gevallen onschuldig is en ook bij een gezonde seksuele ontwikkeling hoort. Belangrijk is daarbij wel dat het met wederzijdse toestemming gebeurt, dat ze elkaar geen pijn doen, dat er geen sprake mag zijn van groepsdruk en dat de kinderen gelijkwaardig zijn, wat betreft leeftijd, lichaamsgrootte en intelligentie.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.