ZELFZORG IN HET MOEDERSCHAP – 3 TIPS

Als moeder is het makkelijk om jezelf (met momenten) volledig te verliezen in de zorg voor je kinderen en het draaiende houden van het gezin. Daarnaast is er vaak ook nog een baan, hobby’s en een sociaal netwerk wat van alles van je vraagt. En dan kan het zomaar zijn dat je wekenlang non-stop aan het racen bent om alle ballen in de lucht te houden. Ondertussen voel je je gespannen en moe en kun je steeds minder genieten omdat je alles op de automatische piloot doet. Dat kan anders! Zelfzorg is het toverwoord. Maar hoe doe je dat? Goed voor jezelf zorgen in het moederschap? In dit artikel vind je 5 tips!
Tip 1: Wees je bewust van het belang van zelfzorg
Als je er echt van doordrongen bent dat zelfzorg superbelangrijk is, wordt het vanzelf makkelijker om het de prioriteit te geven die het verdient. Helaas komt dat besef vaak pas doordat we op een gegeven moment tegen onze grenzen aanlopen en gedwongen worden om stil te staan en andere keuzes te gaan maken.
Bijvoorbeeld doordat je een tijdje overspannen bent of na jaren alsmaar doorgaan in een burn-out terecht komt. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Daarom in het kader van preventieve bewustwording hieronder een aantal factoren die maken dat zelfzorg zo ontzettend belangrijk is:
Zelfzorg vergroot je gezondheid
Er is steeds meer bekend over de negatieve effecten van langdurige stress op onze gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. Vaak is het zo dat we onder stress geneigd zijn om minder goed voor onszelf te zorgen. Daardoor kom je makkelijk in een negatieve spiraal terecht van ‘geen tijd hebben’ of ‘te moe zijn’ voor de leuke dingen die energie geven, waardoor je alleen nog maar bezig bent met dingen die energie kosten. Als je dat maar lang genoeg doet, gaat de accu vanzelf een keer leeg.
Door regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen en te genieten van dingen die je energie geven, verminder je je stresslevel en verbeter je je mentale welzijn. Je tankt als het ware even bij, waardoor je meer reserves hebt in het omgaan met de alledaagse uitdagingen en deze minder stress opleveren. En dat is de positieve spiraal die je eigenlijk wil hebben!
Zelfzorg zorgt voor betere relaties met de mensen om je heen
Je kunt zelfzorg haast vergelijken met de veiligheidsinstructies uit het vliegtuig; in geval van nood eerst voor jezelf zorgen en daarna pas anderen helpen. En in het dagelijks leven geldt dit motto niet alleen in noodsituaties! Een moeder die (ook) goed voor zichzelf zorgt, zit beter in haar vel en heeft daardoor meer te geven aan haar kinderen, partner en de mensen om haar heen. Als je goed voor jezelf zorgt, heb je immers meer energie, je bent minder gespannen en vaak kun je ook veel beter ‘bewust aanwezig’ zijn in het hier-en-nu. Daardoor kun je beter reageren en inspelen op de behoeften van je kinderen.
Zelfzorg geeft het goede voorbeeld
Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, geef je daarmee ook het voorbeeld aan je kinderen dat zelfzorg belangrijk is. In de hectische tijd waarin we leven, is het een belangrijke les om aan je kinderen mee te geven dat je soms best even offline mag, dat je best ook een keertje ‘nee’ mag zeggen op een uitnodiging voor een bepaalde activiteit, omdat je andere behoeften hebt.
Tip 2: Zelfzorg kent vele vormen
Waar denk jij als eerste aan als het gaat om zelfzorg? Wellicht komen er dan direct allerlei grootse activiteiten in je op: een dagje naar de sauna, een weekendje weg met vriendinnen, een vaste avond me-time per week… Dat zijn allemaal hele mooie vormen van zelfzorg, maar daarmee ligt de lat wel direct ook vrij hoog. Het risico bestaat dat de stap om dit daadwerkelijk te gaan integreren in je drukke bestaan zo groot is, dat het er überhaupt niet van gaat komen. Het goede nieuws is: zelfzorg kent vele vormen!
- Fysieke zelfzorg: fysieke zelfzorg gaat over het goed zorgen voor je lichaam. Vaak komt fysieke zelfzorg als eerste onder druk te staan wanneer we langere tijd moeten functioneren onder stress. We gaan bijvoorbeeld ongezonder eten (want geen tijd om te koken) of meer snacken tussendoor (want suiker geeft een korte energiekick), het bewegen of sporten schiet erbij in (want geen tijd of moe), we gaan te laat naar bed (want ’s avonds nog druk bezig) en slapen vervolgens slecht (want piekeren). Letten op je voeding, beweging en slaap zijn in die zin dus hele basale dingen om met zelfzorg bezig te zijn.
- Mentale zelfzorg: mentale zelfzorg gaat erover dat je bewust bezig bent met wat je geestelijk nodig hebt voor balans. Een mens heeft ook mentaal een bepaalde uitdaging en plezier nodig en vaak hangt dit samen met onze talenten. Wanneer je de juiste activiteiten kiest (dingen die bij jou passen), geldt dat inspanning leidt tot ontspanning. Dat kan een hobby zijn; iets muzikaals of creatiefs, maar als jij een talenknobbel hebt kan het ook een cursus Spaans zijn. Het gaat erom dat je een activiteit kiest die jou uitdaagt en/of inspireert!
- Emotionele zelfzorg: emotionele zelfzorg heeft betrekking op het goed omgaan met je emoties. Wanneer je het erg druk hebt, heb je vaak ook geen tijd voor je gevoelens en emoties. Je voelt ze misschien wel, maar duwt ze snel weg want daar heb je nu even geen ruimte voor, dat komt later wel weer. Zo ga je misschien de moeilijke gesprekken met je partner uit de weg, waardoor je de verbinding langzaam kwijtraakt. Of je neemt niet de tijd om een teleurstelling of verdriet te verwerken, waardoor deze emoties onbewust in je systeem aanwezig blijven, energie vreten en op de meest onhandige momenten tóch naar boven komen. In het kader van emotionele zelfzorg kan het goed zijn om elke dag wat dingetjes op te schrijven (bijvoorbeeld in een 6-minuten dagboek), zo nu en dan even de natuur in te gaan voor een wandeling of een goed gesprek met je hartsvriendin over hoe het nu écht met je gaat.
- Spirituele zelfzorg: het bekende magazine Happinez definieert spirituele zelfzorg als aandacht geven aan je ziel met rituelen en activiteiten die je meer verbinden met je hogere zelf. Je hogere zelf is wie je diep vanbinnen bent, vrij van ego en angst. Als je meer in contact staat met je hogere zelf, ontdek je je diepste verlangens en dat wat je nodig hebt om zo gelukkig mogelijk te zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te mediteren. Mediatie is niet alleen een methode om je te verbinden met je hogere zelf, het verbetert ook je concentratie en het werkt stressverlagend. Wanneer je nog nooit gemediteerd hebt, kan een begeleide meditatie prettig zijn. Online (op YouTube en Spotify) zijn talrijke meditaties te vinden. Zoek net zo lang tot je een vindt die bij jou past. Als je lachkriebels krijgt van de stem of het muziekje op de achtergrond werkt je op de zenuwen, is dit niet de meditatie voor jou!
Tip 3: Begin klein
In het verlengde van voorgaande tip: begin met kleine vormen van zelfzorg, die je makkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine. Door bewust kleine momentjes voor jezelf te pakken gedurende de dag of op kleine dingetjes anders te kiezen, kom je toch al direct in een andere flow. Als deze kleine dingetjes eigenlijk een nieuwe gewoonte zijn geworden, kun je weer iets nieuws toevoegen! Hieronder alvast wat inspiratie van kleine zelfzorg acties om mee te beginnen:
- Neem een moment op de dag waarop je bewust geniet van je kopje koffie of thee. Alle andere kopjes kun je gewoon blijven drinken terwijl je bezig bent, maar van dit ene kopje ga je echt genieten! Die drink je dus ook op een fijn plekje, zonder afleiding van een scherm. Muziek aan, tijdschriftje erbij? Probeer je gedachten van alles wat je dadelijk nog wil/moet doen even te parkeren.
- Hou je van muziek? Kijk dan of er momenten zijn waarop je bepaalde activiteiten kunt combineren met het luisteren naar je favoriete artiest of playlist. Bijvoorbeeld in de auto, tijdens het koken of het poetsen van de badkamer. Ongegeneerd meeblèren mag; zingen is namelijk ook ontspannend en gezond! Ben je meer van het dansen? Houd je vooral niet in!
- Laat je inspireren! Luister bijvoorbeeld naar een podcast over zelfontwikkeling of een ander onderwerp dat je interesseert en wat je een goede vibe geeft. Net als met muziek kun je een podcast luisteren uitstekend combineren met dagelijkse routine bezigheden.
- Ga voor 5 minuten me-time aan het begin of eind van de dag. Ben je een ochtendmens? Kijk dan eens of het haalbaar is om je wekker net iets eerder te zetten, waardoor je de dag kan beginnen met me-time. Start je dag bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening of korte geleide meditatie. Zie je jezelf dit niet zo snel doen, zo vlak voor het drukke ochtendspitsuur in het gezin? Dergelijke ritueeltjes kun je ook goed inpassen vlak voor het slapen gaan.
We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.