ZELFVERTROUWEN VAN JE PUBER STIMULEREN – 8 TIPS

zelfvertrouwen puber vergroten tips

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van pubers. Toch kan het zelfvertrouwen van je kind juist in de puberteit flink op de proef worden gesteld. Sociale druk, prestatiedruk op school en de invloed van sociale media zorgen ervoor dat pubers zichzelf constant vergelijken met anderen. Hierdoor kunnen ze gaan twijfelen aan hun eigen kunnen. In ons artikel ‘Waarom veel pubers onzeker zijn’ lees je hier meer over. Als ouder kun je een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het zelfvertrouwen van je puber. Maar hoe doe je dat? In dit artikel delen we 8 tips om het zelfvertrouwen van je puber te vergroten.

Tip 1: Geef complimentjes

Voor het versterken van het gevoel van zelfvertrouwen van je puber is het goed om je kind regelmatig een compliment te geven. Daarbij is het belangrijk dat het compliment dat je geeft oprecht en concreet is. Pubers prikken namelijk moeiteloos door overdreven of vage complimenten heen. In plaats van een algemeen “Wat ben je slim!”, kun je beter iets zeggen als: “Ik vind het knap dat je zo lang gestudeerd hebt voor die lastige wiskundetoets.” Door dit soort gerichte complimenten leert je puber bovendien dat inzet en doorzettingsvermogen belangrijker zijn dan alleen het eindresultaat. Dit helpt je kind om een zogenaamde groeimindset te ontwikkelen, waarbij fouten maken en leren centraal staan. Let er bij het geven van complimenten ook op dat je niet vergelijkt met prestaties van anderen. Zinnen als “Jij bent veel beter dan je vriend” kunnen onbedoeld juist druk opleveren en onzekerheid aanwakkeren.

>> Lees ook: Geeft jouw kind snel op? Zo stimuleer je een groeimindset!

Tip 2: Geef je puber de ruimte om zelf keuzes te maken

Zelfvertrouwen groeit niet alleen door complimenten maar ook door zelfstandigheid. Hoe meer je puber het gevoel krijgt dat hij of zij controle heeft over bepaalde keuzes, hoe sterker het zelfvertrouwen zich ontwikkelt. Dit begint bij kleine dingen, zoals zelf beslissen welke hobby’s of sport hij of zij wil doen, en kan later uitgebreid worden naar grotere verantwoordelijkheden. In ons artikel ‘Stimuleer de zelfstandigheid van je puber met deze tips’ lees je hier meer over!

Natuurlijk is het als ouder verleidelijk om in te grijpen wanneer je puber een fout dreigt te maken, maar juist door zelf keuzes te maken – en daar de gevolgen van te ervaren – leert je puber omgaan met verantwoordelijkheid. Gymtas of lunchtrommel vergeten? Laat je kind dan zelf een oplossing bedenken in plaats van meteen in te grijpen. Zo leert je kind dat het op zichzelf kan vertrouwen én het ontwikkelt probleemoplossend vermogen.

tips zelfvertrouwen tiener stimuleren

Tip 3: Leer je kind dat fouten maken mag!

Veel pubers ervaren fouten als iets negatiefs, terwijl je dit natuurlijk ook zou kunnen zien als een kans om te leren en te groeien. Als ouder kun je helpen deze mindset te veranderen door te laten zien dat falen een normaal onderdeel van het leven is. Deel je eigen ervaringen en laat daarin zien hoe jij met tegenslagen omgaat. Zeg bijvoorbeeld: “Weet je nog die keer dat ik een belangrijke afspraak vergat? Sindsdien schrijf ik alles op in mijn agenda.” Dit laat zien dat fouten geen definitieve mislukkingen zijn, maar momenten waar je sterker uit kunt komen. Ook kun je je puber helpen bij het reflecteren op een tegenslag door vragen te stellen als: “Wat heb je hiervan geleerd?” of “Wat zou je volgende keer anders doen?” Dit helpt je puber om op een constructieve manier naar de eigen ‘fouten’ te kijken.

Tip 4: Leer je kind te focussen op zichzelf

In een tijd waarin sociale media een groot deel van het dagelijks leven uitmaken, is het heel verleidelijk voor pubers om zichzelf constant te vergelijken met anderen. Dit kan een behoorlijke impact hebben op hun zelfvertrouwen. In ons artikel ‘Sociale druk op social media’ lees je hier meer over. Als ouder kun je helpen door je kind te laten focussen op zijn of haar eigen vooruitgang in plaats van op hoe anderen het doen. Vraag bijvoorbeeld: “Wat vond jij goed gaan bij deze toets?” in plaats van: “Hoe had de rest van de klas de toets gemaakt?”

Daarnaast is het goed om samen met je puber te bespreken hoe sociale media een vertekend beeld van de werkelijkheid kunnen geven. Foto’s en video’s tonen vaak alleen de beste momenten, terwijl iedereen ook mindere dagen heeft. Door hierover te praten, kan je puber beter relativeren en minder waarde hechten aan de schijnbare perfectie van anderen.

>> Lees ook: Vergroot de online weerbaarheid van je kind door deze 5 topics te bespreken

Tip 5: Zorg voor een veilige en positieve thuisomgeving

Uit onderzoek blijkt dat pubers die zich thuis veilig en gewaardeerd voelen, makkelijker een positief zelfbeeld ontwikkelen. Dit betekent niet dat je je puber overal in moet bevestigen, maar wel dat het belangrijk is dat hij of zij altijd weet dat thuis een plek is waar fouten gemaakt mogen worden en waar hij of zij zonder angst voor harde oordelen of straf terecht kan.

Een dergelijke veilige sfeer creëer je door open gesprekken te voeren, begrip te tonen en interesse te tonen in wat je kind bezighoudt. Meer hierover lees je in het artikel ‘Praten met je puber – 7 tips om in gesprek te komen en te blijven’. Tijd en aandacht geven zonder afleiding, bijvoorbeeld door samen iets te doen zonder schermen, helpt om een sterke band op te bouwen. Een goede band met ouders draagt enorm bij aan het zelfvertrouwen van een puber, omdat ze weten dat ze er niet alleen voor staan.

zelfvertrouwen puberteit vergroten tips

Tip 6: Stimuleer hobby’s en talenten van je kind

Zelfvertrouwen groeit wanneer je ergens goed in bent en daar plezier uit haalt. Of het nu sport, muziek, tekenen, programmeren of koken is – een passie helpt om zelfverzekerder te worden. Moedig je puber aan om verschillende activiteiten uit te proberen en te ontdekken waar hij of zij zich prettig bij voelt. Hierbij is het belangrijk dat de nadruk niet ligt op presteren, maar op het plezier en de ontwikkeling. Het gaat er niet om of je kind de beste is in voetbal of gitaar spelen, maar dat hij of zij iets doet wat energie geeft en waar hij of zij trots op kan zijn.

Tip 7: Wees zelf een goed voorbeeld

Als ouder heb je een grotere invloed op het gevoel van zelfvertrouwen van je kind dan je misschien denkt. Je puber kijkt naar hoe jij omgaat met onzekerheden, fouten en uitdagingen. Door zelfverzekerd gedrag voor te leven, geef je onbewust het signaal dat zelfvertrouwen iets is dat groeit door ervaring en doorzetten. Dit betekent niet dat je altijd perfect moet zijn, maar wel dat je laat zien hoe je met situaties omgaat. Zeg bijvoorbeeld: “Dit is een lastige situatie, maar ik ga mijn best doen en kijken hoe ver ik kom,” in plaats van “Ik ben hier toch niet goed in.” Door positieve zelfspraak en een oplossingsgerichte houding voor te leven, leert je puber onbewust hetzelfde te doen.

Tip 8: Zelfvertrouwen bij je puber vergroten kost tijd

Last but not least: het stimuleren van het zelfvertrouwen van je puber is een doorlopend proces dat tijd en geduld vraagt. Als je kind van nature wat meer onzeker aangelegd is, is het zelfvertrouwen niet iets dat je van vandaag op morgen laat groeien. Maar door je kind aan te moedigen, zelfstandigheid te geven en een veilige basis te bieden, help je hem of haar om op eigen kracht steeds zelfverzekerder te worden. Kleine dagelijkse gebaren en positieve woorden kunnen al een groot verschil maken!

Maak jij je zogen over het zelfbeeld van je kind? Of heb je een specifieke vraag over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kunt stimuleren? Onze experts denken graag met je mee! Stel je vraag via onze e-consult of maak gebruik van ons wekelijkse chatspreekuur voor ouders van pubers, die vragen hebben over het mentale welzijn van hun kind.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

Chatspreekuur 'Psychische klachten bij Pubers'