YOUTUBE FILMPJES KIJKEN, ONLINE GAMEN, OP INSTA. WAT DOET JOUW TIENER ONLINE?

In gesprek met 5 jongens van 10 jaar
In gesprek met 5 jongens van 10 jaar

Naast vragen hoe het op school was, kun je je kind ook regelmatig vragen hoe het online was. Wat doet je kind online, wat vindt het leuk, wat komt het tegen? Speelt het online games? Bekijkt het filmpjes op YouTube? En waar kijkt het dan naar? Door interesse te tonen weet je beter wat zich in de online wereld van je tiener afspeelt en zal je kind je er vaker iets over vertellen. Wij wilden ook wel eens weten wat tieners zoal online doen en gingen in gesprek met vijf jongens van 10 jaar. 

Online games spelen op een spelcomputer

Op de vraag of ze een spelcomputer hebben, wordt door de vijf positief gereageerd. Allen hebben ze een Playstation 3 of 4. De lievelingsgames van de jongens zijn Minecraft, Call of Duty Black Ops 3, Plants vs. Zombies en Battlefield Hardline. Bij een aantal spellen wordt hard geroepen ‘Dat is een 18+ spel!’. Ze spelen deze games online en hebben zo via internet contact met vrienden, maar ook met vreemden. Met vrienden wordt het geluid aangezet en tactieken besproken en bij het spelen met vreemden wordt de ‘mute-knop’ wel eens ingedrukt. Anders worden ze teveel afgeleid. Het verschilt wat de jongens ‘gamend’ aan tijd doorbrengen. De een speelt niet vaak, misschien twee keer per week ongeveer twee uur. De ander bijna elke dag twee uurtjes. In het weekend en vakanties dan ligt het aantal uren wat hoger.

Bijna 40 procent van de jongeren van 10 tot en met 16 jaar besteedt, naar eigen zeggen, minstens 3 uur per doordeweekse dag aan gamen. Jongens gamen meer dan meisjes.  Ook is er verschil in het soort games dat ze spelen. Jongens hebben voorkeur voor games met veel actie en games die je lang aan één stuk kan spelen. Meisjes spelen graag korte, interactieve, online games die ze vaak even snel tussendoor doen en waarbij je kan chatten met andere mensenBron: Uwkindengamen.nl.

YouTube filmpjes kijken op de tablet of iPad

Op de eigen tablet/iPad of die van de ouder(s) wordt vooral naar filmpjes op YouTube gekeken door de jongens. Heel af en toe wordt nog wel een game gespeeld, ook dan blijkt Minecraft favoriet. Maar vooral de filmpjes van YouTubers en vloggers vinden ze interessant. De leukste vloggers volgens de vijf: gameMeneer, Yarasky, Zackscott, EnzoKnol, xLinkTijger en CromoTag. Wat laten deze vloggers dan zien? ‘Enzo Knol laat zien wat hij meemaakt in het dagelijkse leven. En video’s van games die hij doet.’ De games die deze favoriete vloggers doen zijn onder andere: Minecraft, GTA5, Who’s Your Daddy, Plants vs. Zombies en Ark: Survival of the fittest. De jongens kijken deze filmpjes vooral omdat ze ze zo leuk vinden en ze kunnen ervan leren vinden ze. Ze worden niet alleen beter in de games, blijkt: ‘Ik kijk vooral naar Engelse YouTubers en leer zo de Engelse taal.’ Mooi meegenomen!

Vloggers hebben de oude YouTube-slogan ‘broadcast yourself’ letterlijk genomen. Ze filmen hun dagelijks leven. Amateurvideo’s waarin vrijwel niets spannends gebeurt, en waarmee ze elke dag honderdduizenden jongeren vermaken. Vlogger Enzo Knol bijvoorbeeld is waanzinnig populair onder tieners.  

Op internet surfen

Op het internet wordt door de jongens ook nog informatie opgezocht, zoals nieuwsbegrip voor school of info over jawel! games. Hun eigen naam opzoeken, hebben er twee gedaan. En ook gevonden: de website van de voetbalclub waar ze spelen, kwam op. De foto in voetbaltenue stond als eerste foto bij Google afbeeldingen. ‘Ik vond ook een jongen met precies dezelfde naam, die ook in Maastricht woont. Hij is alleen wat ouder dan mij.’ Zoeken naar klasgenootjes op internet is ook al uitgeprobeerd en er kwam 1 hit. Een leuk filmpje zo bleek.

Een eigen YouTube kanaal

Op de vraag of ze er zelf filmpjes op zetten, wordt door twee jongens positief gereageerd. Zij hebben een eigen YouTube kanaal. Wat ze daar dan zoal op laten zien? ‘Filmpjes waarin ik samen met een vriend proefjes doe. Ik heb een grappig lego-filmpje gemaakt en ik doe ‘fails’. Dan doe je expres domme dingen, die grappig zijn om naar te kijken. Bijvoorbeeld een salto proberen te maken en je landt dan op je buik en je gezicht’. De anderen geven aan niet zomaar iets van zichzelf op internet te zetten. ‘Je moet opletten wat je op internet zet. Je moet op je privacy letten’. Of ze wel eens iets vreemds of engs hebben gezien op internet? ‘Een keer zag ik op YouTube een blote mevrouw met een zwart balkje voor haar borsten. Ik heb toen meteen weggeklikt!’. Qua tijd dat ze online zijn, zitten de jongens nu meer op 1 lijn, gemiddeld 2 uur per dag. En in de vakanties wat langer.

Instagrammen op de mobiele telefoon

Dit is ook heel populair. ‘Bijna iedereen met een mobiele telefoon zit op Instagram voor de memes!’ Oftewel de grappige beelden en filmpjes die ze elkaar toesturen. De mobiele telefoon wordt uiteraard ook gebruikt om te bellen en appen met mama en papa. Of het mobieltje wordt gebruikt om er een spelletje op te spelen, natuurlijk!

Gamen heeft voor- en nadelen. Games bieden veel jongeren vermaak en (ont)spanning. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dat geldt ook voor digitaal spelen. Er zijn positieve effecten te zien op het gebied van: oog-handcoördinatie, doorzettingsvermogen, reactievermogen, werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, samenwerking, beheersing Engelse taal, ruimtelijk inzicht en creativiteit. Verreweg het meest negatieve effect – bij normaal gamegedrag – is het vele zitten. Bijna alle kinderen en jongeren bewegen te weinig en dat heeft grote gevolgen voor hun gezondheid. Als het gamen een buitenproportionele rol gaat spelen in het leven van je kind, kan er sprake zijn van een gameverslaving. Bijna één op de tien jongens tussen de 10 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van gameverslaving, volgens onderzoek (Universiteit Utrecht – April 2016).

>> De eventuele risico’s die je kind online kan lopen, hebben we voor je op een rij gezet in dit artikel: Welke risico’s loopt mijn kind online?

MEER INFORMATIE