WINTERTIJD – 6 TIPS OM JE KIND TE HELPEN WENNEN AAN HET NIEUWE RITME!

Elk jaar zetten we in het laatste weekend van oktober de klok een uurtje terug; het begin van de wintertijd! Dat betekent dat we een uurtje langer kunnen slapen. Theoretisch gezien dan; want met kleine kinderen in huis pakt dat voordeel in de praktijk helaas toch vaak anders uit! Hun biologische klok heeft vaak even tijd nodig om te wennen aan het nieuwe ritme. Hoe je de overgang van zomertijd naar wintertijd makkelijker kunt maken voor je kleintje? Dat lees je in dit artikel met handige tips om je kind te laten wennen!
Overgang naar wintertijd
Met het begin van de wintertijd gaat de klok ’s nachts een uur achteruit. Uitgaande van het ‘oude ritme’ wordt alles daarmee dus een uurtje vroeger. Is jouw kleintje elke ochtend al om 6.00 uur klaarwakker? Dan kan het zomaar zijn dat deze vroege vogel zich na het verzetten van de klok al om 5.00 uur gaat melden. Niet echt een prettig vooruitzicht. Zeker als je weet dat de bedtijd gevoelsmatig een uurtje later komt. Vaak zie je dat kindjes die moeite hebben met de overgang naar wintertijd ’s ochtends te vroeg wakker zijn en ’s avonds erg moe zijn!Â
Tip 1: Ga voor een geleidelijke overgang
Wat je kunt doen om de overgang wat soepeler te laten verlopen, is om de week voorafgaand aan de zaterdag waarop de klok wordt teruggezet, het dagritme in z’n geheel elke dag 10-15 minuten op te schuiven. Daarmee creëer je als het ware een geleidelijke overgang voor je kindje. Hoe kan dat er uitzien in de praktijk? Stel je kind gaat normaal om 19.00 uur naar bed? Dan leg je ‘m op maandag om 19.10 uur in bed, op dinsdag om 19.20 uur en zo elke dag 10 minuutjes later. Ook eventuele dutjes overdag en de eetmomenten schuif je allemaal zo’n 10 minuten per dag op. Zo kan je kindje rustig toegroeien naar de nieuwe tijd.
Tip 2: Houd vast aan het normale bedritueel
Kinderen (en zeker jonge kinderen) hebben veel baat bij een vaste structuur en routines. Dat creëert voorspelbaarheid en daarmee ook een gevoel van veiligheid. Wanneer je gaat spelen met de bedtijd, door deze elke dag 10 minuutjes te verlaten, is het belangrijk om het vertrouwde bedritueel van je kind zoveel mogelijk aan te houden. Ga dus niet ‘omdat het al laat is’ gehaast te werk of bepaalde handelingen inkorten of overslaan. Dat zorgt voor onrust bij je kindje, wat het proces van inslapen waarschijnlijk niet ten goede komt.
Tip 3: Zorg dat het donker is!
Wintertijd betekent ook dat het ’s ochtends eerder licht is; om 6.00 uur is het immers al zo licht als dat het in de zomertijd om 7.00 uur was. Naast het feit dat de biologische klok van je kindje nog moet wennen, helpt daglicht in de slaapkamer natuurlijk ook niet echt om je kindje door te laten slapen. Verduisterende gordijnen kunnen in die zin een waardevolle investering zijn 🙂
Word je kindje toch te vroeg wakker? Ga dan even naar zijn/haar kamertje om de boodschap te geven dat het nog nacht is en dat jij nog even gaat slapen. Let erop dat je deze boodschap duidelijk en zo ‘saai’ mogelijk overbrengt. Zodat jouw komst geen extra prikkel voor je kindje vormt om je de volgende dag weer te roepen.
Tip 4: Zorg voor voldoende dutjes & beweging
Het lijkt misschien verleidelijk om je kind overdag wat langer wakker te houden, ‘zodat ie goed moe is’ en daardoor beter zal slapen. Experts adviseren om dit niet te doen! Kinderen die erg vermoeid zijn, worden vaak druk. Waardoor het juist lastiger voor hen wordt om af te schakelen en in te slapen. Wat wél kan helpen, is je kindje overdag voldoende te laten bewegen. Bij voorkeur in de buitenlucht. Ook even lekker badderen voor het naar bed gaan, kan helpen om je kleintje rustig in slaap te laten vallen.Â
Tip 5: Afspraken & complimentjes
Wanneer je kindje al wat ouder is, kun je afspraken maken over wanneer je kleintje uit bed mag. Werk bijvoorbeeld met een nachtlampje met timer; wanneer het lampje uitgaat, is het tijd om op te staan. Je kunt eventueel wat boekjes of ander rustig speelgoed klaarleggen voor je kindje, zodat het zich even kan vermaken als het te vroeg wakker is. Elke keer dat het lukt, mag je peuter een sticker plakken. Veel complimentjes doen natuurlijk ook wonderen!
Tip 6: Go with the flow…
Het kan zomaar zijn dat je kindje – ook met deze tips – een week nodig heeft om te wennen aan het nieuwe ritme. Dat kan natuurlijk erg vervelend en ook vermoeiend zijn. Maar als je kind langer tijd nodig heeft, zit er feitelijk niets anders op dan dit te accepteren. Wellicht kun je zelf iets eerder naar bed gaan, waardoor je toch voldoende uurtjes slaap gehad hebt, als je kleintje zich in alle vroegte meldt. Belangrijk daarbij is ook dat je je blijft realiseren dat je kindje niet ‘expres’ vroeg wakker wordt. Probeer dus de rust te bewaren.
We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.