WELKE TAAKJES EN KLUSJES IN HUIS PASSEN BIJ KINDEREN VAN 3 TOT 5 JAAR?

peuter betrekken huishoudelijke taakjes

Er zijn tal van klusjes die dagelijks of wekelijks moeten gebeuren in huis; van opruimen en poetsen tot de was. En van het verzorgen van eventuele huisdieren tot het doen van de boodschappen en koken. Het is goed om je kind(eren) hier van jongs af aan bij te betrekken en ze verantwoordelijkheid te geven voor bepaalde taakjes of klusjes in huis. Waarom dit zo belangrijk is en welke karweitjes dan passend zijn om mee te beginnen met je peuter of kleuter?  Dat lees je in dit artikel!

 Waarom is het belangrijk je kind klusjes te laten doen?

Allereerst is het natuurlijk fijn voor jou als ouder als je kinderen (zeker als ze straks wat ouder zijn) gewend zijn een handje mee te helpen in het huishouden. Doordat je de taken kunt verdelen, heb je het minder druk en houd je meer tijd over voor quality time met elkaar. Naast dat het makkelijk en fijn is als de kinderen een aantal huishoudelijke taakjes uitvoeren, is het ook nog eens zo dat dit op verschillende manieren kan bijdragen aan de ontwikkeling van je kind:

Het draagt bij aan de zelfstandigheidsontwikkeling van je kind

De gemiddelde peuter wil niets liever dan de dingen ‘zelluf doen’. Dat is – zeker als je haast hebt – niet altijd fijn. Maar bij het helpen van papa of mama bij bepaalde taakjes in huis, komt deze eigenschap wel goed van pas 😉 Kleuters kun je al een bepaalde opdracht geven om zelf uit te voeren. Dat stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel en de zelfstandigheid en van je kind. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan eens deze tips van een kinderergotherapeute voor het stimuleren van de zelfstandigheid van je peuter/kleuter!

Het probleemoplossend vermogen wordt gestimuleerd

Door je kind een bepaalde taak te geven en daarbij ook de ruimte om zelf te ontdekken hoe het deze taak het beste kan aanpakken, laat je je kind een beroep doen op z’n probleemoplossend vermogen. Een belangrijke vaardigheid voor later!

Het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd

Kinderen die bijdragen aan het huishouden, krijgen daar vaak meer zelfvertrouwen door. Allereerst omdat jij hen die taken toevertrouwt, wat een teken is van jouw vertrouwen in je kind. Maar ook doordat je kind kleine succeservaringen kan opdoen, een bijdrage kan leveren aan een groter geheel en daar (als het goed is) ook complimentjes voor krijgt. Meer hierover lees je in het artikel ‘7x zo stimuleer je het gevoel van zelfvertrouwen bij je kind.’

Het vermogen om samen te werken verbetert

Als je met elkaar in een huis leeft, is het wel zo prettig als je dat huis samen leefbaar houdt. Dit is een norm die de meeste ouders aan hun kind zullen willen meegeven. Door je kind van jongs af aan taakjes te geven, kan je kind ervaren hoe fijn het voelt om dit samen te doen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens hun jeugd eigen taken hebben gehad in het huishouden in hun latere leven beter kunnen samenwerken.

Welke taken en klusjes zijn geschikt voor je peuter of kleuter?

‘Jong geleerd, is oud gedaan’, zo luidt het spreekwoord. En dat gaat zeker ook op voor het helpen in het huishouden. Volgens opvoedkundigen kun je je kind zelfs al vanaf 18 maanden bepaalde taakjes geven in huis. En dat begint natuurlijk niet met stofzuigen of het uitruimen van de vaatwasmachine 😉  Maar zelfs voor de allerkleinsten zijn er al klusjes waar ze je bij kunnen helpen. Hieronder een overzicht van geschikte taakjes en klusjes in huis voor (of om samen te doen met) je peuter of kleuter.

klusjes taken huis peuters kleuters

Spelenderwijs leren

Als kinderen nog jong zijn, kun je hen spelenderwijs best al wat dingetjes laten doen. Maak er een wedstrijdje van; ‘Wie als eerste alle blokken terug in de doos heeft gedaan’. Je kunt zelfs de kleinste taakjes voor je peuter of kleuter ook leerzaam maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het op kleur sorteren van sokken? Of de boekjes van klein naar groot in de kast zetten? Tenslotte kun je natuurlijk goed gebruik maken van het feit dat peuters en kleuters het meestal erg leuk vinden om hun papa en mama na te doen. Het liefst doen ze wat jij ook doet. Ga je stoffen? Geef je kindje ook een doek en laat ‘m vrolijk mee stof afnemen. Ben je in de tuin aan het werk? Geef je kind een blik en veger, zodat ie (waarschijnlijk voor de vorm) de bladeren kan vegen. Hartstikke goed voor de motoriek!

>> Lees ook: Spelend leren; 6 tips om je dreumes/peuter spelend te laten leren!

3 tips voor ouders van peuters

Tip 1: Doe het samen met je peuter

Hoewel de meeste peuters het fantastisch vinden om hun ouders na te doen en te helpen, kunnen ze de meeste taken nog niet goed uitvoeren. Veel taken zijn ook te gevaarlijk om aan je peuter over te laten. Hoe jonger je kind is, hoe meer je samen met je kleintje moet doen.

Tip 2: Zorg voor de juiste mindset

Als je zelf een type bent dat houdt van efficiëntie, is het misschien verleidelijk te denken dat je het beter even snel zelf kunt doen. Probeer het betrekken van je kind bij huishoudelijke taken te zien als een moment om iets samen te doen met je kind en plezier te hebben. Of zie het als een soort investering in de toekomst? Door op jonge leeftijd te helpen (wanneer je kindje dit nog leuk vindt om te doen), zal het eraan wennen jou te helpen, waardoor dit als je kind straks wat ouder is en meer zelfstandig kan doen, als vanzelfsprekend voor hem/haar is.

Tip 3: Houd het simpel en klein

Wat ook belangrijk is, is dat een 2 of 3-jarige nog te klein is om op regelmatige basis vaste klusjes te doen. Laat je kleintje dus op willekeurige momenten met je mee doen met simpele taakjes. Vanaf een jaar of vijf kunnen kinderen regelmatiger helpen bij eenvoudige huishoudelijke taken.

taakjes peuter kleuter in huis

5 tips voor ouders van kleuters

Tip 1: Geef je kind een afgebakende opdracht

Als je kind 4 of 5 jaar is, kan het al wat grotere taakjes zelfstandig oppakken. Denk aan speelgoed opruimen, plantjes water geven of de was ophangen. Het belangrijk dat je je kind wel aanmoedigt om dit te gaan doen, omdat kinderen op deze leeftijd nog geen eigen initiatief nemen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is je kind te vragen naar je toe te komen als het klaar is met het taakje. Zo blijft je kind gericht met de taak bezig totdat hij/zij klaar is. En daarna kun je even controleren en feedback geven.

Tip 2: Begin op tijd

Experts adviseren om zo vroeg mogelijk te beginnen met het betrekken van je kinderen bij het uitvoeren van taakjes in het huishouden. Maar de tip ‘begin op tijd’ geldt ook voor wat betreft het aankondigen van de taak bij je kleuter. Zeker als je kind in het algemeen behoefte heeft aan structuur en voorspelbaarheid. Het kan dan helpend zijn je kind in twee stappen voor te bereiden op het taakje. In het voorbeeld van de tafel dekken, kondig je eerst aan ‘Over tien minuten gaan we de tafel dekken.’ Na vijf minuutjes kun je dan nog eens herhalen dat je kind over 5 minuten de tafel mag gaan dekken. Zo geef je je kind wat tijd om hetgeen hij/zij mee bezig was af te ronden en zich mentaal voor te bereiden op het taakje.

Tip 3: Kijk goed naar je kind

Het beste is om je kind klusjes in huis te geven die uitdagend zijn, maar die ze wel aankunnen. Jij kent je kind het beste, dus kijk goed naar je kind of hij/zij een bepaald klusje dat passend zou zijn voor kleuters ook echt aan kan. Je kunt de taak natuurlijk ook altijd wat aanpassen, als dat nodig is.  Door bijvoorbeeld een beetje te helpen of de taak wat makkelijker te maken als het niet lukt.  Je wil immers niet dat je kind het plezier verliest of de moed gaat opgeven. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je de taak wat moeilijker moet maken als je kind wat meer uitdaging nodig heeft. Het leukst zijn de klusjes die direct een zichtbaar effect geven; dat geeft een trots en voldaan gevoel!

Tip 4: Adem in, adem uit en laat los…

Als je besluit je kleuter een (nieuw) taakje te geven, laat het dan ook echt aan je kind over. En accepteer dat het misschien op een andere manier gebeurt dan dat jij het zou doen. Of dat het resultaat niet helemaal zo perfect is als dat je het zelf zou doen. Misschien liggen mes en vork de eerste keren verkeerd om als je kind de tafel gaat dekken? Misschien wordt er wat meer gespetterd bij de afwas? Hoe erg is dat? Probeer te kijken naar wat een realistisch resultaat is voor jouw kind op dit moment en neem daar genoegen mee. Let erop dat je de taak niet gaat overnemen als je vindt dat het niet goed gaat. Leg je kind in plaats daarvan nog een keer (op een rustige manier!) uit hoe het de taak het beste kan aanpakken en help je kind daar indien nodig een beetje bij. In het beste geval geef je de uitleg en laat je je kind daarna zelf ontdekken en proberen hoe het de taak wil uitvoeren.

Tip 5: Houd je kind gemotiveerd

Wat belangrijk is in het gemotiveerd houden van je kind, is positieve feedback. Benoem zo nu en dan eens dat je het waardeert dat je kind je helpt met de huishoudelijke taakjes en geef ook regelmatig een complimentje. Let erop dat je daarbij niet te zeer gefocust bent op het eindresultaat. Je kunt je kind altijd een complimentje geven voor de moeite die het heeft gedaan. Steeds kritisch zijn of je kind de taak opnieuw te laten uitvoeren als het niet goed genoeg is, werkt demotiverend. Als een bepaald klusje misschien nog iets te moeilijk blijkt, is het beter je kind even een handje te helpen, zodat het een volgende keer beter gaat. Je kunt er ook voor kiezen te werken met een beloningssysteem. Laat je kind bijvoorbeeld een sticker of vinkje verdienen wanneer zijn taakjes is volbracht. Bij een x aantal verdiende stickers/vinkjes krijgt je kind de afgesproken beloning. En dat kan van alles zijn; een centje voor in de spaarpot of immateriële beloningen zoals het kiezen van een toetje, langer opblijven, wat meer schermtijd, samen een uitje ondernemen enz. Het belangrijkste is uiteraard dat je kind voldoende gemotiveerd is om zich in te zetten om zo de beloning in de wacht te slepen!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.