WELKE RISICO’S LOOPT MIJN KIND ONLINE?

welke risico loopt kind online

Internet en social media zijn nauwelijks meer weg te denken uit het leven van kinderen en jongeren. Kinderen worden steeds jonger actief op internet en social media. Heb je wel eens van grooming gehoord? Weet jij wat cyberpesten is? Als ouder is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de risico’s die je kind online kan lopen. Op deze manier kun je het gesprek met je kind over dit onderwerp aangaan en het voor risico’s behoeden. Wij zetten de meest voorkomende risico’s op een rij! 

Cyberpesten

Pesten via internet wordt cyperpesten genoemd. Kinderen die vaker langdurig op internet zijn en meer gebruik maken van social media, hebben een grotere kans om via het internet gepest te worden. Kinderen en jongeren pesten elkaar online door:

  • Misbruik te maken van privégegevens, zoals het stelen van wachtwoorden of het aanmaken van nep-accounts.
  • Dreigberichten te sturen via WhatsApp of Twitter.
  • Het zonder toestemming verspreiden van beeldmateriaal zoals intieme foto’s of filmpjes van mishandeling.
  • Elkaar uit te sluiten van WhatsApp-groepen.

Sexting

Sexting is een relatief nieuw begrip. De term sexting is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (‘sms’jes verzenden). Sexting is het online verzenden en ontvangen van seksueel getinte foto’s, filmpjes of berichten. De verspreiding van dit soort beeldmateriaal vindt plaats via bijvoorbeeld WhatsApp, YouTube, Facebook of Twitter.

Het is belangrijk dat je je kind wijst op de risico’s en gevaren van het verzenden van seksueel getint beeldmateriaal. Ook al is het voor de grap of stuur je een vriendje of vriendinnetje een pikante foto, doe het niet! In het ergste geval blijft zo’n afbeelding je je hele leven achtervolgen.

Schenden van privacy

Het is goed om te beseffen dat het plaatsen van bepaalde teksten of foto’s jaren later nog verregaande gevolgen kan hebben. Kinderen staan er vaak niet stil bij wat ze op internet plaatsen. Ze kunnen de gevolgen hiervan nog niet goed overzien. Weet daarom wat je kind plaatst en wie het ziet. Scherm zo nodig het profiel af, zodat alleen bekenden het kunnen zien. Waak er ook voor dat je kind – ongevraagd – afbeeldingen van andere personen online plaatst. Sta dit alleen toe na goedkeuring van de desbetreffende persoon!

Het delen van persoonlijke gegevens

Wie op Facebook een account aanmaakt, moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden. Hierin staat dat Facebook de naam en profielfoto mag gebruiken voor commerciële doeleinden, bijvoorbeeld advertenties. Facebook schrijft: ‘Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen.’ Veel mensen weten dat niet! Dit geldt overigens niet alleen voor Facebook. Heel veel apps hebben vergelijkbare gebruiksvoorwaarden. Helaas nemen mensen meestal niet de moeite om deze ‘kleine lettertjes’ te lezen en geven zo onbedoeld allerlei gegevens aan bedrijven.

Contact met vreemden

Kinderen maken nog moeilijk onderscheid tussen ‘echte’ vrienden en online vrienden. Die werelden lopen door elkaar heen. Als ouder heb je de taak om je kind te leren wie hij kan vertrouwen. Bedenk dat je op internet nooit zeker weet met wie je te maken hebt. Maak je kind duidelijk dat hij geen persoonlijke informatie mag geven aan mensen die hij alleen van internet kent. Leer je kind om alleen uitnodigingen en vriendschapsverzoeken van bekenden te accepteren en check zo nu en dan samen de contactenlijst.

Catfishing

Een catfish is iemand die zich online voordoet als iemand anders. Vaak heeft deze persoon een vals profiel. Als je te maken hebt met een catfish, kan dat gevaarlijk zijn. Denk niet dat alleen kinderen of jongeren dit overkomt! Er zijn al heel wat volwassenen het slachtoffer van een catfisch geworden. Een catfish kan op verschillende dingen uit zijn. Bijvoorbeeld seksueel contact, pikante foto’s en filmpjes, geld of cyberpesten.

Het is handig om te weten hoe je een catfish herkent:

  • Veel te snel serieus. Gaan de gesprekken al bijna meteen over verliefdheid of het lenen van geld; wees gewaarschuwd! Een catfish loopt vaak hard van stapel.
  • Real life contact is niet mogelijk. Iemand dringt heel snel aan op afspreken. Het tegenovergestelde is nog vaker het geval; het lukt nooit om in het echt af te spreken. De catfish heeft altijd een smoesje paraat.
  • Vaag profiel. Van de meeste mensen weet je haast alles als je een kijkje hebt genomen op hun profiel, maar een catfish blijft een mysterie. Zijn achternaam, geboorteplaats of links naar familieleden zijn nergens te vinden

Toegang tot schadelijke of ongeschikte websites en apps

Lang niet alles is geschikt voor kinderen. Help je kind bij het vinden van geschikte apps, sites en games. Wist je bijvoorbeeld dat een kind pas met 13 jaar een Facebook-account mag aanmaken? Kinderen die al op jongere leeftijd gebruik maken van Facebook, kunnen in aanraking komen met teksten, beelden en reclames die niet voor kinderen geschikt zijn.

Overmatig gebruik

Het risico van veelvuldig gebruik van digitale media is dat het van kwaad tot erger kan gaan. Er bestaat soms een kans op verslaving. Zo’n verslaving kan leiden tot slaapproblemen en concentratieproblemen. Huiswerk is niet op tijd af, er is te weinig geleerd voor een toets of de telefoon gaat stiekem mee naar bed. Zorg ervoor dat de beeldschermtijd beperkt blijft. Leg uit waarom het goed is dat je kind ook andere dingen onderneemt, zoals buiten spelen.

Grooming

Grooming is het Engelse woord voor digitaal kinderlokken. Een volwassene probeert dan online een vertrouwensband met een kind op te bouwen. De volwassene doet zich vaak als kind of jongere voor en maakt misbruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Meestal is het doel het kind te ontmoeten of seksueel getint beeldmateriaal te ontfutselen. Een groomer probeert een kind dan bijvoorbeeld zover te krijgen opnamen met de webcam te maken of (seksueel getinte) selfies te sturen. Dit kan vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verder gaande seksuele handelingen en/of een ontmoeting te dwingen.

Wat kun je doen tegen grooming?*

  • Je kunt grooming melden bij de politie, via Helpwanted of bij het Meldpunt Kinderporno. Helpwanted geeft tips aan kinderen, jongeren en hun ouders om grooming te voorkomen.
  • Met een online meldknop kunnen jongeren direct hulp inschakelen als ze online bijvoorbeeld te maken krijgen met grooming of webcammisbruik.

Bron: Rijksoverheid

We hebben je op de hoogte gesteld van de meest voorkomende risico’s die je kind online kan lopen. Begrijpelijkerwijs wil je nu ook weten hoe je deze situaties kunt voorkomen. Oftewel; hoe houd je het veilig? Lees daarvoor onze tippagina hoe houdt je het internetgebruik van je kind veilig?

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.