WEKELIJKS CHATSPREEKUUR PSYCHISCHE KLACHTEN BIJ PUBERS!

psychische klachten tieners jongeren

1 op de 5 jongeren in Nederland krijgt te maken met psychische problemen. Jongeren ervaren vaker stress, angsten en depressieve klachten. Maak je je weleens zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen? Maak dan gebruik van het Chatspreekuur ‘Psychische Klachten bij Pubers’ met experts van Mondriaan Preventie. Dit chatspreekuur vindt elke week plaats op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur via www.cjg043.nl. In dit artikel lees je meer over psychische klachten bij jongeren en over dit wekelijkse chatspreekuur van CJG043 en Mondriaan Preventie.

Een belangrijke rol voor de omgeving

Ondanks dat dit dus veel voorkomt, is het zo dat de omgeving van jongeren vaak niet goed weet hoe hiermee om te gaan. Signalen worden vaak niet vroegtijdig herkend en ook vindt de omgeving van een jongere het vaak lastig om zorgen over het psychisch welzijn bespreekbaar te maken. Dat is een gemiste kans, want zeker bij beginnende klachten kan een luisterend oor en eventueel wat praktische ondersteuning echt een verschil maken. Terwijl deze klachten, als ze onopgemerkt blijven, ook makkelijk kunnen uitgroeien tot meer serieuze problemen. Daarin ligt dus een belangrijke rol weggelegd voor de omgeving van jongeren.

Signalen om op te letten

Somberheid, zich hele dagen terugtrekken op de eigen kamer, weinig tot geen sociale contacten, een kort lontje, slecht slapen, vermeend alcohol- of drugsgebruik, het zijn allemaal tekenen waaraan je kunt zien dat het niet goed gaat met je puber. Het gesprek met je kind aangaan en een goede ondersteuning bieden, is vaak een uitdaging. Judith van Witsen, trainer en coördinator van de Youth Mental Health First Aid Training – een soort EHBO-cursus voor mensen uit de omgeving van jongeren, waarin je leert om psychische klachten bij jongeren in een vroeg stadium te herkennen en bespreekbaar te maken – legt uit: “Vaak geven jongeren al in een vroeg stadium allerlei verschillende signalen af, die te maken hebben met psychische klachten. Het is echter vaak zo dat de jongere zelf nog niet zo door heeft dat het psychisch niet zo lekker gaat. Naast een jongere gaan zitten en echt luisteren naar wat deze te vertellen heeft kan heel erg helpen om signalen op te kunnen pikken om samen te kijken wat eventueel nodig is.”

psychische klachten jongeren tieners

Wekelijks Chatspreekuur Psychische Klachten bij Tieners en Jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je kind somber is en minder lekker in z’n vel zit? Of heb je de indruk dat je kind spanning ervaart of angstig is? Vraag je je af hoe je je kind hier het beste in kunt ondersteunen of begeleiden? En zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens het wekelijkse chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’. Elke dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Zij denken graag mee en hebben gegarandeerd een aantal goede tips voor je!

Welke vragen kan ik stellen?

Om je een beetje een indruk te geven met welke vragen je terecht kunt tijdens de themachat, een overzicht van mogelijke vragen:

  • Mijn dochter is de laatste tijd wat somber. Hoe kan ik met haar in gesprek komen over hoe ze zich voelt?
  • Mijn zoon heeft nergens zin in en zit de hele dag op zijn kamer te gamen, moet ik me zorgen maken?
  • Mijn dochter klaagt de laatste tijd dat ze moeilijk in slaap komt. Kan dit wijzen op psychische klachten?
  • Mijn zoon is erg prikkelbaar en heeft een kort lontje. Hoe kunnen we daarmee omgaan?
  • Het eetgedrag van mijn kind is de laatste tijd heel erg veranderd, moet ik mij zorgen maken?
  • Mijn zoon/dochter trekt zich meer terug op zijn/haar kamer dan eerst, is dat normaal?
  • Het dag/nachtritme van mijn zoon/dochter is veranderd, kan dat kwaad?
  • Wat kunnen tekenen zijn dat mijn zoon/dochter alcohol of drugs gebruikt?

En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het omgaan met het psychisch welzijn van je puber, kun je tijdens dit chatspreekuur voorleggen!

Hoe werkt de chat?

Ga tijdens het chatspreekuur naar www.cjg043.nl en klik op de ‘chat-met-CJG043-button’ onder in beeld voor een privé-chat. Log in met een (verzonnen) naam en je postcode. Vervolgens kom je in een 1-op-1 chatgesprek met 1 van onderstaande experts waar je gratis en anoniem je vragen kunt voorleggen voor persoonlijk advies.

Judith van Witsen

judith van witsen preventiewerker mondriaan

Ik ben Judith van Witsen, moeder van 2 kinderen (8 en 13 jaar) en werk ruim 13 jaar bij Mondriaan. Ongeveer 10 jaar daarvan heb ik gewerkt op behandel en diagnostiekgroepen alwaar ik diverse kinderen en jeugdigen heb mogen begeleiden in hun (behandel)traject. De laatste paar jaar werk ik vanuit afdeling preventie, waar de focus meer ligt op voorlichting, vroeg-signalering en laagdrempelige ondersteuning. Door deze ervaringen heb ik een grote rugzak aan kennis opgedaan die ik graag met anderen deel. Ook weet ik dat opvoeden soms best lastig kan zijn en dat een (anonieme) vraag stellen of even je verhaal delen dan soms heel behulpzaam kan zijn. Waar ik kan helpen doe ik dat graag.

Paul Maassen

paul maassen preventiewerker mondriaan

Ik ben Paul Maassen vader van 3 kinderen, ik ben ongeveer 20 jaar werkzaam in de GGZ, in deze 20 jaar heb ik op verscheidene niveaus en functies gewerkt. De eerste 15 jaar van mijn loopbaan heb ik mij voornamelijk gespecialiseerd in het werken met mensen met een verslaving in combinatie met een psychische kwetsbaarheid. Van begeleiding tot behandeling, van opname tot terugkeer in de maatschappij. In deze 15 jaar kwam ik tot de conclusie dat er buiten ervaring en kennis, je als professional moet blijven kijken naar jezelf als mens. Dit bleek en is nog altijd een essentieel onderdeel van mijn professionele leven en leven als partner en vader van onze 3 kinderen.

Joyce van Erp

joyce van erp preventiewerker mondriaanMijn naam is Joyce van Erp. Ik heb twee kinderen: een dochter van 5 haar en een zoon van 3 jaar. In mijn vrije tijd fiets ik graag en speel ik handbal.  Ik werk sinds 2008 bij de afdeling preventie van Mondriaan, waar we samen met ons team diverse preventieve activiteiten organiseren op het gebied van GGZ-preventie. Een voorbeeld van zo’n activiteit is de jongerengroep KOPP/KOV waarin we jongeren, die opgroeien in een thuissituatie waar ouders te maken hebben met psychische- of verslavingsproblematiek, met elkaar in contact brengen. Het is telkens weer een bijzondere ervaring om elkaars verhaal te horen en (h)erkenning bij elkaar te vinden.

Arthur Kleisterlee

arthur kleisterlee preventiewerker mondriaanVanuit mijn functie als preventiewerker bij Mondriaan monitor ik samen met mijn collega’s al jaren de trends op het gebied van alcohol en drugs tijdens het uitgaan. We geven tips aan de gebruikers zelf over hoe ze hier op een zo verantwoordelijk mogelijke manier mee om kunnen gaan. Maar vaker spreken we bezorgde ouders die willen weten hoe ze zich in de opvoeding moeten opstellen als het gaat om alcohol en drugs gebruik van hun kind. De puberteit heeft mij altijd zeer geboeid. Met daarbij de worsteling die veel ouders moeten ondergaan in het vinden van de juiste balans tussen het vasthouden en loslaten van hun kinderen op de weg naar zelfstandigheid.

Sandy Swieringa

arthur kleisterlee preventiewerker mondriaanMijn naam is Sandy Swieringa, ik bemand bij CJG043 de chatservice en ik ben trainster YMHFA. Sinds 1999 werk ik bij de afdeling preventie van Mondriaan. In die tijd heb ik veel kennis opgedaan over verslaving en geestelijke gezondheidsproblemen. Ik heb gezondheidswetenschappen en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Door de jaren heen ben ik me blijven bijscholen op diverse vlakken zoals Triple P en KOPP/KOV. Daarnaast ben ik moeder van 3 kinderen, een bonusdochter van 17, een zoon van 12 en een zoon van 9 jaar. Om jongeren te kunnen helpen die niet lekker in hun vel zitten, zowel privé als ook in mijn werk, heb ik de opleiding YMHFA gevolgd. Ik vind het heel erg de moeite waard deze kennis door te kunnen geven, want net als bij lichamelijke klachten is het ook belangrijk dat een omgeving goed weet te reageren bij geestelijke klachten.

Stephanie Metternich

Stephanie Metternich trainer 'Laat je niks wijsmaken!'Ik ben Stephanie Metternich, ben 45 jaar oud en moeder van Stijn van 21. Ik mag binnenkort de ‘25-jaar-in-dienst’ aantikken bij Mondriaan; een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Dat klinkt misschien saai, zo lang bij dezelfde werkgever… Maar dat is het niet! Ik heb in verschillende functies mogen werken en de laatste 7 jaar ben ik actief als preventiewerker. Onze afdeling zet zich in om gezondheid van mensen te bevorderen en daarmee de kans op psychische en/of verslavingsproblemen te verkleinen. Dat doen we bijvoorbeeld met grote publiekscampagnes als NIX18, maar ook in één-op-één gesprekken met jongeren, hun ouders en volwassenen over bijvoorbeeld overmatig middelengebruik. We zijn er voor kinderen van ouders met mentale problemen en voor ouderen die te kampen hebben met lichte angstproblemen. En we doen nog veel en veel meer… maar dan wordt dit voorstel-stukje te lang 😉

MEER INFORMATIE