WEET WAT JE KIND EET

Sinds een aantal jaren is er veel discussie over de mogelijke schadelijkheid van bepaalde E-nummers en toevoegingen in onze voeding. Fabrikanten weten dat consumenten steeds kritischer worden. Ze passen trucjes toe om consumenten om de tuin te leiden. Hoe voorkom je dat je hierin trapt? Lees jij de etiketten van voedingsproducten? Zijn er producten die je in de supermarkt beter links kunt laten liggen?
E-nummers
In principe bevat elk voedingsmiddel E-nummers, ook groente en fruit. E-nummers kunnen zowel natuurlijk als kunstmatig zijn en zijn niet zonder meer slecht of schadelijk. E-nummers hebben een functie. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Soms is de vraag of die functie in het voordeel van de voedselfabrikant is, of van onze gezondheid. Daarom kan het handig zijn te weten wat al die E-nummers betekenen. Er zijn verschillende apps die E-nummers kunnen ‘vertalen’. Soms geven apps ook aan in hoeverre een E-nummer schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid van jou en je kinderen. Een voorbeeld is de gratis app E-nummers (voor Apple en Android).
Omstreden kleurstoffen
Over E-nummers is vaak (nog) niet wetenschappelijk bewezen of en hoe schadelijk ze zijn. Wel is inmiddels bekend dat bepaalde kleurstoffen druk gedrag bij kinderen kunnen veroorzaken. Dit worden azo-kleurstoffen genoemd. Deze kleurstoffen worden vaak in snoep gebruikt. Het gaat om:
- E102 of tartrazine.
- E110 of zonnegeel.
- E122 of azorubine.
- E124 of ponceau.
- E129 of allurarood.
Tegenwoordig moeten fabrikanten op het etiket zetten: ‘Deze kleurstoffen kunnen de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.’ Als jij deze kleurstoffen niet wilt eten of niet wilt dat jouw kind ze binnenkrijgt, moet je enorm goed opletten in de supermarkt. Want de waarschuwing is wel verplicht, maar hóe die wordt vermeld is niet goed geregeld. Dat kan dus ook in piepkleine lettertjes op de achterkant van de verpakking. *(Bron: Foodwatch)
Verborgen suikers
Het is bekend dat veel suiker slecht is voor de gezondheid. Helaas zitten er ook heel veel verborgen suikers in ons voedsel. Wist je bijvoorbeeld dat er in boterhammenvlees suiker zit? Ook bijna alle kant-en-klare producten die je koopt in een potje, pakje of zakje bevatten de nodige suiker. Fabrikanten gebruiken verschillende (schuil)namen voor suiker op hun etiket, waardoor je niet altijd in de gaten hebt dat ergens suiker in zit.
Kindermarketing
Het is je vast wel eens opgevallen. Veel producten in de supermarkt zijn op kinderen gericht. Met afbeeldingen, felle kleuren en aantrekkelijke verpakkingen proberen voedselfabrikanten de aandacht van kinderen te trekken. Met resultaat! Er worden bijvoorbeeld populaire tekenfilmfiguren op verpakkingen afgebeeld. Bedenk dat het overgrote deel van deze producten weinig gezonde voedingsstoffen bevat. Ze zijn rijk aan vet, zout en/of suiker. Bovendien zijn deze producten vaak onnodig duur. Deskundigen zien graag strengere regels rondom reclame gericht op kinderen, omdat kinderen kwetsbaar zijn voor deze invloeden. Laat je in de supermarkt dus niet zomaar ‘overrulen’ door dit sterk staaltje marketing.
>> Lees ook eens: 6x ‘waar of niet waar?’ over gezond eten!
Tips
Als laatste delen we graag 3 tips met je, die je in de supermarkt hopelijk wat houvast geven om een gezonde(re) keuze te maken voor jou en je gezin!
Tip 1: Laat je niet misleiden door de verpakking
De naam van het product, de afbeelding op de voorkant en de slogans die op de verpakking staan zeggen niets over wat het product daadwerkelijk is. Negeer dus de naam en afbeelding op de voorkant van een product en kijk direct naar de ingrediëntenlijst. Daar word je veel wijzer van.
Tip 2: Let op de volgorde van ingrediënten
De ingrediëntenlijst vertelt je wat er in een product zit. Al die verschillende ingrediënten staan in een bepaalde volgorde vermeld. Onthoud dat het grootste bestanddeel als eerste wordt genoemd. Is het eerste ingrediënt van een product suiker? Dan bestaat het product voor het grootste gedeelte uit suiker. Altijd goed kijken naar de volgorde van ingrediënten dus!
Tip 3: Verhulde toevoegingen
We hebben je het een en ander over E-nummers verteld. Sommige producten lijken ten onrechte bij het lezen van de ingrediëntenlijst geen E-nummers te bevatten. Het gebeurt regelmatig dat fabrikanten niet het E-nummer in de ingrediëntenlijst zetten, maar de naam van het E-nummer voluit schrijven. Hierdoor kun je dus denken dat je een product met weinig toevoegingen aanschaft terwijl het tegendeel het geval is.
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.