WEBINAR: CONSUMINDEREN MET KINDEREN

Verzorgd door Marieke Henselmans
Verzorgd door Marieke HenselmansSpreker & Auteur van o.a. het boek 'Consuminderen met Kinderen'

Op dinsdag 25 mei organiseert het CJG043 in samenwerking met Heuvelland Bibliotheken een webinar ‘Consuminderen met Kinderen’. Deze lezing wordt verzorgd door auteur van het gelijknamige boek Marieke Henselmans, welbekend van het TV-programma ‘Geen cent te makken’ met Peter van der Vorst. Marieke publiceert al jaren over geldzaken, maar haar boek ‘Consuminderen met Kinderen’ blijft favoriet als inspiratiebron voor steeds weer nieuwe jonge ouders. Waarom? ‘Omdat je hiermee echt een groot verschil kunt maken’, aldus Marieke. ‘Hoe kleiner de kinderen, hoe groter de mogelijkheden!’ In dit artikel lees je meer over de webinar Consuminderen met Kinderen die Marieke geeft voor ouders uit de regio 043! 

Het beste voor je kind

Elke ouder wil z’n kind(eren) het beste geven. En elke winkel wil aan ouders het duurste verkopen.  Dat is het misverstand in een notendop: we verwarren ‘het beste’ met ‘het duurste’. Zeker voor aanstaande en jonge ouders is dit een actueel thema. Denk maar aan de aanschaf van de baby-uitzet? Is die dure merk kinderwagen nu écht zoveel beter als die andere, die misschien wel honderden euro’s goedkoper is? Waarom zou die omslagdoek eigenlijk van Koeka moeten zijn en de kinderstoel een Stokke? Maar ook als de kinderen al ouder zijn, blijft deze verwarring tussen ‘het beste’ en ‘het duurste’ actueel. Schuldgevoel blijkt daarin vaak een belangrijke rol te spelen. Door te kiezen voor een dure aankoop laat je zien dat je het beste met je kind voor hebt, ook al ben je als ouder veel weg en druk met je werk.

Schuldgevoel, duur gevoel

‘Schuldgevoel, duur gevoel’ zo kopt een van de paragrafen uit het eerste hoofdstuk van het boek ‘Consuminderen met Kinderen’. Als ouder kun je redelijk eenvoudig vaststellen of je kind in materieel opzicht tekort komt. Hebben andere kinderen meer speelgoed? Duurder speelgoed of mooiere kleren? Of hebben andere kinderen ándere kleren? En ánder speelgoed? Als je kind voldoende speelgoed, kleding en spullen heeft, kun je concluderen dat ze op dat terrein niets tekort komen.

Maar voor niet-materiële zaken ligt dat vaak moeilijker. Hoe weet je of je je kind wel voldoende tijd en aandacht geeft? Voor sommige ouders geldt dat ze graag meer tijd zouden willen doorbrengen met hun kinderen of met meer geduld met ze zouden willen omgaan. Dat kan een vaag schuldgevoel oproepen dat continu op de achtergrond aanwezig is. En dat schuldgevoel compenseren we vaak met uitgaven aan materiële zaken. Vanuit de overtuiging dat we er niets aan kunnen veranderen dat we zoveel moeten werken (de vaste lasten moeten immers betaald), tasten we met liefde diep in de buidel om die gewenste computer te kopen. Want dat kan wél! En vervolgens moet je weer gaan werken, want die computer moet natuurlijk ook betaald worden. En zo is de cirkel rond…

Consuminderen met Kinderen

Gelukkig kan die cirkel doorbroken worden. Bewustwording van hoe dit soort mechanismes werken is vaak al een eerste stap! Geef je snoep en cadeautjes uit schuldgevoel en/ of om te troosten? Of wacht je tot de verjaardag? Als je je gedachten laat gaan over dit soort zaken, zul je zien dat je direct al heel wat minder geld uitgeeft. Maar er is nog een terrein waarop je veel kunt besparen: de optelsom van alle kleine besparingen. Niets is minder waar dan de aanname dat kleine besparingen niets uitmaken. Juist doordat er zoveel kleine besparingen mogelijk zijn en omdat ze meestal dagelijks terugkeren, kun je hiermee wel degelijk een groot verschil maken! Een klein voorbeeldje uit het boek. Stel je voor dat je je kinderen nu als ze uit school komen elke dag een glas frisdrank of yoghurt-drink geeft. En je zou dit vervangen door een kopje thee, gezet van een voordelig zakje. Je bespaart daarmee 1 euro per dag, oftewel 365 euro per jaar, oftewel 3650 euro in 10 jaar! Wel de moeite waard, toch?

Over de Webinar

De webinar ‘Consuminderen met Kinderen’ is bedoeld voor alles ouders die nieuwsgierig zijn over hoe ze met relatief kleine aanpassingen makkelijk geld kunnen besparen tijdens het opgroeien van hun kinderen. Tijdens de webinar zal Marieke dieper ingaan op de angst van ouders dat kinderen te kort komen en het schuldgevoel dat hierboven al kort aan bod kwam. Daarnaast zullen er ook tal van praktische tips voorbij komen. Zoveel dat je eruit kunt kiezen, alleen de tips die je aanspreken. Want besparen lukt alleen als je dingen kiest die bij je passen!

Praktisch

De webinar vindt plaats op 25 mei tussen 20.00 en 21.30 uur. Je kunt je gratis aanmelden. De eerste 40 aanmeldingen die daadwerkelijk deelnemen aan de webinar kunnen het boek ‘Consuminderen met Kinderen’ gratis afhalen bij de bibliotheek! Meld je dus snel aan door een mail te sturen naar info@heuvellandbibliotheken.nl. Je ontvangt dan enkele dagen voorafgaand aan de webinar de Zoom-link.

MEER INFORMATIE