WAT MOET JE REGELEN ALS JE KIND 18 JAAR WORDT? HANDIGE CHECKLIST!

Gastbijdrage van Lianne Janssen
Gastbijdrage van Lianne JanssenProjectcoördinator 'Jongeren & Geld Zuid-Limburg' Humanitas

Het is zover! Je kind wordt bijna 18 jaar. Het is goed om als ouder(s) het gesprek aan te gaan met je kind over de nieuw verkregen rechten en ook de plichten die daarbij horen! In dit artikel zetten we 8 punten voor je op een rij die je samen met je kind kunt doorlopen en afvinken! Denk je dat je kind hier wel wat hulp bij kan gebruiken? Lees dan ook eens het interview met Lianne Janssen van Humanitas over het project Jongeren  & Geld! 

Let op: als ouder blijf je onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar oud is. Onderhoudsplichtig houdt in dat je als ouder (mee)betaalt voor de kosten van levensonderhoud en studie van je kind(eren).

8 regelzaken op een rij voor als je 18 jaar wordt!

1. DigiD aanvragen

Met je DigiD kun je inloggen op websites van de overheid. Een DigiD is een digitaal paspoort, waarmee je veilig kunt inloggen om zaken te regelen. Heb je nog geen DigiD? Vraag hem snel aan, zodat je door kunt naar de volgende stappen. Je DigiD aanvragen kan via deze website. Zorg dat je je burger service nummer bij de hand hebt!

2. Een eigen zorgverzekering afsluiten

Vanaf de 1e maand nadat je 18 jaar bent, moet je een eigen basisverzekering voor zorgkosten hebben. Deze zorgverzekering moet je zelf afsluiten. Naast de maandelijkse zorgverzekeringspremie heb je een eigen risico voor zorgkosten. Dit is een bepaald bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat de verzekeraar jouw zorgkosten vergoedt vanuit de verzekering. Heb je het volledige eigen risico betaald? Dan vergoedt jouw verzekeraar alle zorgkosten die nog in hetzelfde jaar gemaakt worden.

3. Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van je verplichte zorgverzekering. Afhankelijk van je inkomsten heb je wel of geen recht op (volledige of gedeeltelijke) zorgtoeslag. Zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Vanaf je achttiende kun je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

4. Studiefinanciering aanvragen of tegemoetkoming scholieren

Ben je 18 jaar en volg je voortgezet onderwijs? Dan is er een grote kans dat je recht hebt op de tegemoetkoming scholieren. Studeer je op het mbo en volg je een bol-opleiding? Dan heb je recht op studiefinanciering. Zowel de studiefinanciering als de tegemoetkoming scholieren kun je aanvragen via DUO.

5. Aangifte inkomstenbelasting

Heb je een bijbaan? Doe dan vooral aangifte inkomstenbelasting. Op die manier kom je erachter of er misschien teveel loonbelasting is ingehouden van je salaris. Als er te veel is ingehouden, krijg je dit bedrag terug.

6. Eventueel inschrijven voor een sociale huurwoning

Vanaf 18 jaar kun je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Ben je op zoek naar een huurwoning? Schrijf je dan in via Thuis in Limburg.

7. Eventueel huurtoeslag aanvragen

Als je een zelfstandige woonruimte huurt (lees: eigen toegang + eigen keuken + eigen toilet), kun je recht hebben op huurtoeslag. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag, wordt berekend op basis van de huurprijs, je inkomen en jouw vermogen. Doe een proefberekening via de website van de Belastingdienst om erachter te komen of je hier recht op hebt.

8. Je wordt zelf verantwoordelijk voor de schulden of betalingsachterstanden die je opbouwt

Als je 18 jaar wordt, word je financieel verantwoordelijk. Dit betekent dat je zonder toestemming van je ouder(s) abonnementen of contracten kunt afsluiten. Dit houdt automatisch in dat jijzelf verantwoordelijk bent voor eventuele schulden, achterstanden en afgesloten contracten. Je ouders kunnen deze keuzes niet meer voor jou terugdraaien.

Heb je alles afgevinkt? Dan ben je goed bezig om financieel volwassen te worden. Zou je het fijn vinden als iemand de komende tijd met je meekijkt, zodat je zeker weet dat niks mis gaat én zodat je kunt leren hoe je het zelfstandig kan aanpakken? Dan is het project ‘Jongeren & Geld’ van Humanitas interessant voor jou! In dit artikel lees je meer over dit project! Je kunt natuurlijk ook altijd even contact opnemen met Lianne Janssen, per mail: jongerenengeld.zuidlimburg@humanitas.nl of telefoon: 06 – 12 60 92 63.

Neem ook eens een kijkje op de website 18ennu.nl!