WAT MAG JE NIET DOEN ALS JE ZWANGER BENT? 20 DO’s & DON’TS TIJDENS JE ZWANGERSCHAP!

wat niet doen tijdens zwangerschap

Wat mag je niet doen als je zwanger bent? In dit artikel vind je een overzicht van dingen die je (beter) niet moet doen als je zwanger bent. Sommige dingen zijn echt uit den boze en met andere dingen moet je wat meer voorzichtig zijn. Mag je bijvoorbeeld je haar verven als je zwanger bent? En is het schadelijk om hoge hakken te dragen tijdens de zwangerschap? De antwoorden op deze vragen en meer lees je in dit artikel met informatie over de belangrijkste don’ts tijdens je zwangerschap!

1. Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap

Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus! Ook roken tijdens de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden vanwege de risico’s voor de baby. Denk daarbij aan een miskraam, vroeg- of doodgeboorte en verminderde longfuncties bij het kind. Voor drugs ten slotte geldt ook een ‘no go’. Je baby kan de schadelijke en verslavende stoffen opnemen, waardoor allerlei complicaties kunnen ontstaan.

2. Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

Hoe zit het dan met het slikken van medicatie tijdens de zwangerschap? Dit verschilt per medicijn. Sommige medicijnen zijn schadelijk als je in verwachting bent. Daarom is het belangrijk om altijd de bijsluiter te controleren en bij twijfel met je arts te overleggen. Een veelvoorkomende vraag van zwangere vrouwen (zeker in de winter!) is de vraag ‘mag je neusspray gebruiken als je zwanger en verkouden bent?’. Dat mag, maar niet langer dan een week. Als je last hebt van een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap, dan wordt het wel afgeraden dit middel te gebruiken. En ook bij een slechte doorbloeding van de placenta is het gebruik van neusspray mogelijk geen goed idee. Ook hier geldt; bij twijfel altijd even overleggen met je huisarts!

3. Zwanger & naar de tandarts

Als je in verwachting bent, kun je de afspraak bij de tandarts in principe gewoon door laten gaan. Vertel je tandarts eventueel dat je in verwachting bent. Vanwege de straling is het namelijk belangrijk om eventuele foto’s uit te stellen tot na de geboorte. En ook het werken met verdovingen is geen goed idee als je zwanger bent.

4. Mag je je haar verven als je zwanger bent?

De werkzame stoffen in haarverf zijn in principe slecht voor de gezondheid. Maar, omdat ervan uit wordt gegaan dat er weinig van deze stoffen in het lichaam terecht komen is het antwoord op de vraag of je je haar mag verven als je zwanger bent, dat dit geen kwaad kan. Toch kan het ook verstandig zijn om even met je kapper te bespreken dat je in verwachting bent, omdat het vaak wel zo is dat je haar door de hormonen verandert tijdens de zwangerschap. Hierdoor zou je haar anders kunnen reageren op een verf- of permanentbeurt dan normaal!

5. Mag je muren of meubels verven als je zwanger bent?

Van het verven van je haar naar het schilderen van de muren of meubels! Stel je hebt last van acute nesteldrang en je wil graag wat verven in of om het huis, mag dat als je zwanger bent? Het advies is om niet te verven of schilderen als je in verwachting bent. In verf, terpentine en andere oplosmiddelen zitten namelijk gevaarlijke stoffen die je makkelijk inademt. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel van je kindje. Dus bij voorkeur vraag je iemand anders om dat muurtje of dat ene kastje te komen verven. Wil of moet je het toch zelf doen? Kies dan voor verf op waterbasis en zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.

do donts bij zwangerschap

6. De wc schoonmaken en poetsen

Hoe zit het dan met de chemische luchtjes van poetsmiddelen? Mag je als je in verwachting bent poetsen? In principe geldt dat je huishoudelijke taken kunt verrichten. Luister daarbij wel goed naar je lichaam en doe het rustig aan. Met een dikke buik op een trapje om de ramen te wassen is misschien geen goed idee. En ook met chemische poetsmiddelen met ammoniak of andere giftige stoffen kun je natuurlijk beter voorzichtig zijn. Tijdens je zwangerschap neem je liever het zekere voor het onzekere!

7. Hoe zit het met bukken en tillen tijdens de zwangerschap?

Naarmate je verder in je zwangerschap komt is het belangrijk om goed op te letten met bukken en tillen. Ook hier geldt dat het belangrijk is naar je lichaam te luisteren en erop te letten dat je je lijf niet overbelast. Let er ook op dat je op de juiste manier tilt (vanuit de benen in plaats vanuit je rug), om letsel te voorkomen. Wist je dat de overheid richtlijnen heeft opgesteld voor zwangere vrouwen die tijdens hun werk veel moeten tillen? Volgens deze richtlijn geldt dat je vanaf 3 maanden zwangerschap indien mogelijk helemaal niet meer tilt. Moet je toch tillen? Let er dan op dat je niet meer dan 10 kilo per keer tilt. Vanaf week 20 mag je volgens de richtlijn niet meer dan 10 keer per dag tillen en het gewicht dat je tilt mag dan niet zwaarder zijn dan 5 kilo. Vanaf de 30e week van de zwangerschap geldt dat je niet meer dan 5 keer per dag mag tillen. Het maximale gewicht is ook dan 5 kilo.

8. Hoge hakken dragen

Ben jij dol op hoge hakken? En vraag je je af of je hoge hakken kunt blijven dragen tijdens je zwangerschap? In de eerste maanden is dit waarschijnlijk nog geen probleem. Maar in de laatste twee maanden van je zwangerschap is het toch beter om over te stappen op platte schoenen. Dit heeft ermee te maken dat de spieren in je onderrug en onderbuik slapper worden door de zwangerschapshormonen. Dit is belangrijk, want daardoor kan je buik gaan groeien. Echter; de spieren in je onderbenen, voeten en enkels verslappen hierdoor ook, waardoor je voeten breder worden en de kracht in je enkels kan verdwijnen. Dit maakt het lopen op hoge hakken gevaarlijker en ook minder comfortabel. Het zwaartepunt in je lijf verandert door je buik, en je spieren zijn slapper. Hierdoor is het risico op vallen of struikelen met hoge hakken een stuk hoger. Zelfs voor de meest ervaren stiletto-draagster 😉 Daarnaast zorgt het dragen van hakken voor meer druk op de spieren in je onderrug, wat voor klachten kan zorgen. Ten slotte geldt dat de kans op spataderen toeneemt door het dragen van hakken tot ver in de zwangerschap. Conclusie: zeker in de laatste maanden je hakken toch maar beter verruilen voor een trendy sneakertje!

9. Sporten tijdens de zwangerschap

Als je je goed voelt tijdens de zwangerschap en geen complicaties hebt, dan is het aan te raden om lekker te blijven bewegen. Sporten tijdens de zwangerschap brengt allerlei voordelen met zich mee, zoals bijvoorbeeld een gezondere gewichtstoename, minder last van zwangerschapskwaaltjes en een betere nachtrust. En een goede conditie komt je natuurlijk goed van pas tijdens de bevalling. In principe mag je ook blijven sporten tot aan het einde van je zwangerschap. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je niet alle sporten kunt blijven uitoefenen als je zwanger bent. Denk bijvoorbeeld aan extreme of risicovolle sporten (bergbeklimmen, skiën, duiken, paardrijden). Maar ook contactsporten worden afgeraden vanwege de risico’s voor een duw of klap op je buik. Vanaf 16 weken wordt ook hardlopen te zwaar voor je lijf. Ditzelfde geldt voor krachttraining, buikspieroefeningen of oefeningen waarbij je op je rug ligt. Meer over sporten tijdens de zwangerschap lees je in de gastbijdrage van expert op dit gebied Sylvia Lemmens ‘Zwanger & sporten’.

10. In de tuin werken

 Mag je in de tuin werken als je zwanger bent? In principe kan dit gewoon. Al zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst is het naarmate je buik dikker wordt belangrijk om voorzichtig te zijn met bukken en tillen (zie punt 7). Daarnaast geldt dat het belangrijk is om bij het tuinieren handschoenen te dragen als je zwanger bent. Dit heeft ermee te maken dat er uitwerpselen van katten in je tuin kunnen liggen. Deze zijn gevaarlijk als je zwanger bent. Meer hierover lees je bij het volgende item.

11.  De kattenbak verschonen

Voor zwangere vrouwen is het gevaarlijk om in contact te komen met kattenpoep. Dit heeft ermee te maken dat de uitwerpselen van katten een bepaalde parasiet bevatten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit een infectie die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Daarom geldt; handschoenen aan bij het tuineren. En niet zelf de kattenbak schoonmaken tijdens de zwangerschap! De toxoplasmaparasiet kan ook op rauw vlees of ongewassen groente zitten. Dit is de reden dat je bijvoorbeeld geen filet americain mag eten en groente en fruit heel goed moet wassen.

12. Stress tijdens de zwangerschap

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar ook (langdurige) stress is een ‘no go’ tijdens je zwangerschap. Stress tijdens de zwangerschap kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kindje. Bovendien kan een verhoogd stressniveau als dit lang aanhoudt van invloed zijn op je bloeddruk, wat de kans op een vroeggeboorte verhoogt. Mochten zich dus dingen voordoen tijdens je zwangerschap waardoor je langdurig stress ervaart, is het verstandig om tijdig hulp te zoeken om hiermee om te gaan. Maak het bespreekbaar bij je verloskundige of huisarts.

>> Lees ook: ‘Oog voor psychologische en sociale veranderingen tijdens de zwangerschap

wat wel niet doen zwanger

13. In de sauna, jacuzzi of een heet bad tijdens de zwangerschap

Een lekker dagje relaxen in de sauna. Mag dat als je zwanger bent? Of helemaal tot rust komen in een jacuzzi of heet bad? In het algemeen geldt dat het beter is om je lichaamstemperatuur niet teveel te laten stijgen als je zwanger bent. Als je lichaamstemperatuur boven de 39 graden Celsius komt, heeft dat namelijk invloed op de bloedtoevoer naar je baby en dat kan stress bij je kleintje veroorzaken. Hou je ervan in bad te gaan? Maak het water dan niet te heet en blijf er niet te lang inzitten. Voor saunabezoek tijdens de zwangerschap geldt dat je in de eerste drie maanden en de laatste anderhalve maand van de zwangerschap niet naar de sauna mag. In de maanden daar tussenin mag het wel, maar in beperkte mate. Blijf nooit langer dan 10 minuten in de sauna. Kies ook niet voor de heetste sauna’s en pas op met de overgang van heel heet naar heel koud. Pak niet het dompelbad, maar ga langzaam weer afkoelen onder de douche. De infraroodsauna is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

14. Zonnebank

Zwanger en naar de zonnebank; mag dat? Het antwoord is dat het wel mag, maar dat het niet wordt aangeraden. Mocht je toch echt naar de zonnebank willen gaan, dan is het belangrijk dat je er niet te lang onder gaat. Zeker in het eerste trimester van je zwangerschap kan een bezoek aan de zonnebank gevaarlijk zijn. Dit heeft weer te maken met de stijging van de lichaamstemperatuur (zie ook het vorige punt over de sauna, jacuzzi of een heet bad tijdens de zwangerschap). Te veel warmte kan tot uitdroging leiden, wat slecht is voor de bloedtoevoer naar de baby, waardoor er zuurstoftekort zou kunnen ontstaan. Een ander risico van zonnebanken tijdens de zwangerschap is dat je een zwangerschapsmasker kunt krijgen. Dit is een verkleuring van de huid in de vorm van vlekken. Deze vlekken gaan langzaam of zelfs helemaal niet weg.

15. Zonnen tijdens de zwangerschap

Zonnebank wordt afgeraden als je zwanger bent. Maar hoe zit het dan met ‘gewoon’ zonnen tijdens de zwangerschap? Goed nieuws; zonnen mag! Maar het is wel belangrijk te weten dat het kan zijn dat je nu je zwanger bent minder goed tegen de zon kunt. Dat merk je snel genoeg! Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert als je gaat zonnen. Zeker met je gezicht en je buik moet je extra voorzichtig zijn. Als zwangere vrouw loop je risico op een zogenaamd ‘zwangerschapsmasker’. Zoals reeds beschreven in bovenstaand item over zonnebanken is dit een verkleuring van de huid in de vorm van vlekken, die langzaam of zelfs helemaal niet meer weg gaan.

>> Lees ook: ‘Waarom zonbescherming zo belangrijk is’ – Interview met een onderzoeker van het MUMC+

zonnen zonbescherming tijdens de zwangerschap

16. Vliegen tijdens de zwangerschap

Hoewel het medisch gezien geen kwaad kan om (tot laat) in de zwangerschap te vliegen, wordt het na 32-34 weken zwangerschap afgeraden om te vliegen. Dit heeft te maken met het risico dat je in de lucht bevalt. Dit maakt ook dat veel vliegtuigmaatschappijen hoogzwangere vrouwen weren. Altijd goed dus om even het beleid van de betreffende vliegmaatschappij te checken. Sommige maatschappijen vragen vanaf een bepaald aantal weken een verklaring van je verloskundige. Let ook op het aantal weken dat je zwanger bent op het moment van terugreizen 😉

17. Een verre reis naar een tropisch land

Veel stellen die voor het eerst in verwachting zijn gaan nog een laatste keer samen op vakantie voor de kleine komt. Droom jij ook van een romantische babymoon? Hou er bij het kiezen van de bestemming rekening mee dat je het niet té exotisch maakt. In tropische landen kun je namelijk makkelijker een ziekte oplopen waar jij niet immuun voor bent. Dit is gevaarlijk voor jou en de baby. Bovendien is er in dergelijke landen niet altijd goede medische zorg beschikbaar.

>> Lees ook: Zwanger en voor de laatste keer op vakantie met z’n tweetjes? Dit moet je weten!

18. Duiken als je zwanger bent

Duiken is echt weer een harde ‘no go’ als je zwanger bent. Op basis van onderzoek wordt verondersteld dat duiken grote risico’s met zich meebrengt voor het ongeboren kind. Niet doen dus!

19. Verblijf op grote hoogtes

Ook het verblijf op grote hoogtes (meer dan 2500 meter) wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit heeft ermee te maken dat de lucht op dergelijke hoogte ijler is, wat kan zorgen voor zuurstofgebrek, wat weer schadelijk kan zijn voor je baby.

20.  Eten voor twee

Last but not least: mag je ‘eten voor twee’ nu je zwanger bent? Helaas! Het Voedingscentrum raadt aan zo’n 300 extra calorieën per dag te eten tijdens de zwangerschap. Waarbij deze extra calorieën idealiter niet afkomstig zijn van chips of chocolade, maar van echte voedzame voedingsproducten 😉 Een extra portie van alle lekkers ‘omdat je zwanger bent’ is dus helaas niet verantwoord! Meer over verantwoorde voeding tijdens de zwangerschap lees je in dit artikel!

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest