WAT IS DE IDEALE BEDTIJD VOOR JOUW KIND?

wat is ideale bedtijd kind

Is jouw kind na een dipje in de middag, rond slaaptijd weer heel actief? Dat kan komen omdat je kind al over zijn of haar natuurlijke bedtijd heen is. Kinderen die vermoeid zijn, worden vaak druk en (hyper)actief in plaats van in te storten. Een derde van de kinderen tussen de 5 en 10 jaar heeft problemen met slapen. Vooral jongens tussen de 4 en 7 jaar zijn slechte slapers. Herkenbaar? Lees in dit artikel alles over ideale bedtijden, het belang van een regelmatig slaapritme en wat te doen bij slaapproblemen.

Ideale bedtijd voor jouw kind

Ieder kind heeft een natuurlijke bedtijd, dat is het ideale tijdstip waarop hij/zij het best en langst slaapt en uitgerust wakker wordt. Het gaat om de tijd waarop je kind écht slaapt, niet wanneer het in bed kruipt en het licht uitdoet. Om de bedtijd te bepalen, moet je op signalen letten dat je kind moe is. Wrijft het in z’n ogen? Gaapt je kind? Of zit het te staren? Aan de hand van deze tekenen in combinatie met de slaapbehoefte per leeftijd, bepaal je de ideale bedtijd voor je kind. Kijk dan een aantal dagen hoe het gaat. Is je kind nog moe, dan slaapt je kind misschien meer dan gemiddeld en heeft het gewoon meer slaap nodig. Als je kind veel minder slaapt en daarbij moe en prikkelbaar is en weinig energie heeft, dan is het misschien een idee om zijn/haar bedtijd te vervroegen. De kans is groot dat je kind daardoor eerder in slaapt valt. Zo krijgt het meer uren slaap voordat de wekker gaat en heeft het de hele dag meer energie.

Uitgeslapen kind

Je kunt ervan uitgaan dat je kind genoeg slaap krijgt als het:

 • Op schooldagen ’s morgens spontaan wakker wordt.
 • Binnen een half uur na het opstaan zin heeft om te ontbijten.
 • In het weekend ongeveer op dezelfde tijd wakker wordt als op schooldagen.
 • Energiek genoeg is om buiten te spelen en te sporten.

Belang van genoeg slapen?

Goed en voldoende slapen, is belangrijk voor je kind, omdat:

 • Het een grote impact heeft op zijn/haar immuunsysteem.
 • Het belangrijk is voor de groei: ’s nachts worden groeihormonen aangemaakt.
 • Het invloed heeft op het kortetermijngeheugen.
 • Het beïnvloedt zijn/haar leerfunctie: als je kind niet goed is uitgerust, heeft het meer moeite met leren.

>> Lees ook: Waarom is slapen zo belangrijk voor een kind? – Gastbijdrage van slaapcoach Babs van Nesselrooij

Hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind gemiddeld nodig?

4 jaar: 11,5 uur per nacht
5 jaar: 11 uur per nacht
6 jaar: 10 uur en 45 minuten
7 jaar: 10,5 uur
8 jaar: 10 uur en 15 minuten
9 jaar: 10 uur
10 jaar: 9 uur en 45 minuten
11 jaar: 9,5 uur
12 jaar: 9 uur en 15 minuten

ideale bedtijd per leeftijd

Slaapproblemen

Het grootste ‘normale’ slaapprobleem is in slaap vallen. Een slaapritueel van twintig tot dertig minuten kan dan helpen. Even in bad of onder de douche gaan, tanden poetsen en (voor)lezen, helpt je kind zich voor te bereiden op het slapen gaan. Dim de lichten, vermijd beeldschermen, zodat het brein vertraagt en de hersens het signaal krijgen dat het tijd is om te gaan slapen en melatonine gaan aanmaken. Neem elke dag de tijd voor deze routine. Stel voor de duidelijkheid regels vast over de bedtijd en houd je daar ook aan.

Tips voor moeilijke inslapers

 1. Geen zware maaltijd voor het slapen. Wel: warme melk.
 2. Zorg voor een opgeruimde kamer met voldoende frisse lucht.
 3. Zorg dat je kind slapen associeert met iets positiefs. Stuur hem of haar niet voor straf naar bed.
 4. Zorg voor vaste bedtijden en kondig ook op tijd aan dat bedtijd nadert.
 5. Zorg voor rust voor het slapen gaan. Dus geen wilde spelletjes en geen beeldschermgebruik 1 uur voor het naar bed gaan. Je kunt ook bewust activiteiten met je kind ondernemen waar het rustig van wordt, zoals bijvoorbeeld yoga of meditatie. Of laat je inspireren door deze 5 mindfulness oefeningen om te doen met je kind!

Plotselinge problemen met inslapen

Als je kind ‘opeens’ problemen krijgt met het inslapen, kan dat een teken zijn dat er iets speelt in zijn/haar leven waar het mee zit. Slaapproblemen kunnen voorkomen in de periode na een grote verandering in het leven van je kind, denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen na een verhuizing. Misschien speelt er iets op school of in de klas, waardoor je kind zich minder prettig voelt? Het kan nooit kwaad om je kind eens te bevragen op hoe het gaat in de klas en hoe de sfeer in de groep is. Voelt het zich daar prettig bij of is er sprake van pesten in de klas? Kinderen die faalangstig zijn aangelegd en geneigd zijn om te piekeren, kunnen ook last hebben van problemen met inslapen. Wist je dat in de regio 043 prestatiedruk, perfectionisme en faalangst bij tieners/pubers de meest voorkomende reden voor aanmelding is bij de praktijkondersteuner Jeugd van de huisarts?

>> Lees ook: Stress bij kinderen

tips kind vroeg wakker

‘Extreem’ vroeg wakker

Het natuurlijke tijdstip voor kinderen om wakker te worden ligt tussen zes en half zeven ’s ochtends. Wordt jouw kind standaard voor zes uur wakker, dan is dat eigenlijk te vroeg: officieel is het nog nacht. De kans is dan groot dat je kind ’s avonds te laat gaat slapen. Voor kinderen tot een jaar of 6 à 8 geldt namelijk: hoe later naar bed, hoe vroeger wakker.

Extreem vroeg wakker worden, kan ook te maken hebben met ’s avonds te vroeg eten. Kinderen hebben ’s morgens dan niet meer de energie om te slapen vanwege een te lage bloedsuikerspiegel. Tip: eet het toetje wat later in de avond 😉

Andere tips zijn:

 1. Verduisterende gordijnen kunnen (vooral in het voorjaar en de zomer) een simpele oplossing zijn tegen het voor dag en dauw wakker worden.
 2. Als je naar je jonge kind toe gaat als het heel vroeg wakker wordt, wees dan saai als je gaat kijken. Praat zacht, hou het kort, doe geen licht aan en laat je kind in bed. In ons artikel ‘Is je kind vaak te vroeg wakker? 6 tips‘ lees je meer informatie over wat je kunt doen als jouw jonge kind te vroeg wakker is!
 3. Je kunt met je kind ook afspraken maken. Zet bijvoorbeeld een wekker klaar en spreek af dat je kind pas na het belletje mag opstaan en een boekje kan lezen tot die tijd.

Meer info

Heeft jouw kind last van slaapproblemen? In het artikel ‘Eerste hulp bij slaapproblemen op alle leeftijden‘ kun je voor elke leeftijdsfase van je kind naar een artikel gaan waarin slaapcoach Kim Steeghs vertelt wat de meest voorkomende slaapproblemen zijn in die betreffende fase en wat je hieraan kunt doen! Wil je graag persoonlijk advies? Elke maand organiseren we een themachat ‘Slaapproblemen bij kinderen’, in samenwerking met slaapcoach Babs van Nesselrooij en een jeugdverpleegkundige van de GGD. Tijdens deze avond kunnen ouders uit de regio 043 met al hun vragen over het (niet) slapen van hun kind gratis en anoniem terecht bij een van deze experts voor tips en advies!

Bron: Oudersvannu.nl

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE