VUURWERK! HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE PUBER ER VEILIG MEE OMGAAT? – REGELS & TIPS

pubers veilig omgaan vuurwerk

De feestdagen staan weer voor de deur. Voor de meeste mensen een gezellige periode die we met vrienden en familie doorbrengen. Huizen worden versierd, kerstbomen worden gezet en de lampjes en kaarsjes gaan weer aan. Maar bij deze feestelijke periode komt ook het vuurwerk weer om de hoek knallen, euh kijken ;-). In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over vuurwerk, het veilig gebruik ervan én tips hoe je hierover in gesprek kunt gaan met je puber.

Is vuurwerk gevaarlijk?

Bij goed en verantwoord gebruik zijn de risico’s van vuurwerkgebruik beperkt. Maar toch gebeuren er nog te veel ongelukken. In 2022 was ruim de helft van de slachtoffers op de spoedeisende hulp en huisartsenpost jonger dan 20 jaar (52%), vergelijkbaar met het jaar daarvoor. Ruim driekwart van alle slachtoffers zijn mannen of jongens.

Als je een puberzoon in huis hebt zal je na het lezen van deze cijfers misschien schrikken en dankbaar zijn als hij begin januari weer heelhuids naar school vertrekt!

Pubers en vuurwerk

Wat is dat dan met pubers (en dus met name jongens) en vuurwerk? Pubers houden van spanning. Ze zoeken grenzen op. Dat hoort bij hun leeftijd.  Zeker in een groep kunnen ze meer risico’s nemen om erbij te horen. Ze willen niet onder doen voor de ander. Helaas zijn de meesten nog niet zo goed in staat om de eventuele gevolgen van hun gedrag te overzien. En dan kan het weleens mis gaan…

>> Lees ook: Het puberbrein: dit is hoe het werkt!

Een veilige jaarwisseling

Nu vraag je je misschien af hoe je dan je puber veilig het nieuwe jaar in krijgt?! Je wilt je puber natuurlijk niet verplichten de hele kerstvakantie binnen te blijven. Je puber zou dit waarschijnlijk ook niet zonder slag of stoot laten gebeuren (en kun je hem dit kwalijk nemen?!). Maar los daarvan zou je zelf knettergek worden met een puber 24/7 om je heen gedurende 2 weken! 😉 Je puber verbieden om vuurwerk af te steken kan natuurlijk, maar wees realistisch: op het moment dat hij de deur uit is weet je niet wat hij doet. Wat je daarom in ieder geval wél kunt doen is bespreken hoe je verantwoord en verstandig omgaat met vuurwerk. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt!

regels tips vuurwerk

Vuurwerk afsteken: Wat mag en wanneer?

Als je wilt praten over veilig gebruik, is het handig om eerst de regels te kennen.

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

In Nederland mag je tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk afsteken. Op sommige plekken is het verboden om vuurwerk af te steken. Dat is per gemeente anders. Maar je kunt denken aan een stadscentrum, bij ziekenhuizen of in de buurt van dieren.

Wanneer mag je vuurwerk kopen?

Je kunt op 3 dagen oudejaarsvuurwerk kopen. De verkoopdagen zijn vaak de laatste 3 dagen van december. Tenzij een van deze dagen op een zondag valt. Alles wat je puber voor die tijd in huis heeft gehaald komt dus óf van over de grens óf is op een andere manier verkregen en daarom mogelijk verboden! Probeer daarom erop toe te zien dat je puber alleen vuurwerk in zijn bezit heeft dat in Nederland is toegestaan.

Tips om veilig vuurwerk af te steken

We weten allemaal dat pubers de neiging hebben om regels niet zo nauw te nemen ;-). Het is dus nóg belangrijker te praten over veiligheid. Hoe steek je veilig vuurwerk af en hoe kun je er veilig naar kijken? Hieronder zetten we de meest belangrijke adviezen op een rij:

  • Misschien niet hip of stylish verantwoord, maar draag een vuurwerkbril.
  • Volg de instructies op die op het vuurwerk staan.
  • Hou siervuurwerk NIET in je hand, maar zet het stevig vast met bijvoorbeeld een vuurwerkklem.
  • Steek vuurwerk af met een aansteeklont, gebruik geen lucifers of een aansteker.
  • Zet kleine vuurwerkpijlen in een fles, halfgevuld met zand of water.
  • Zet grote vuurpijlen in een pvc-buis in de grond.
  • Steek een pijl altijd vanaf de zijkant aan.
  • Let op de windrichting.
  • Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter.
  • Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
  • Wees matig met alcohol voordat je gaat afsteken, dan blijf je scherp.
  • Let op omstanders (mens en dier).
  • Blindgangers? * NOOIT opnieuw aansteken.

(*Vuurwerk dat al eens is aangestoken maar niet is afgegaan)

Bespreek deze punten zodat áls je puber vuurwerk gaat afsteken, hij in ieder geval weet hoe het veilig doet.

praten over vuurwerk puber

Hoe ga je dit gesprek aan met je puber?

Zorg ervoor dat jullie allebei tijd hebben op het moment dat je erover begint. Maak het niet te zwaar en begin er eens over tijdens een van de dagelijkse bezigheden, zoals bijvoorbeeld onder de afwas. Het is vaak makkelijker om over dingen te praten als je de ander niet hoeft aan te kijken en iets om handen hebt. Praat “met” je puber en niet “tegen”. Luister ook naar wat je kind te zeggen heeft en hoe hij tegen zaken aankijkt. Weten hoe je kind ergens over denkt geeft ook al aan waar jullie wel en niet op een lijn zitten. Misschien ben je nog wel verbaast over de ‘wijsheid’ van je eigen puber. En last but not least, hou het positief! Zodra pubers het idee hebben dat ze worden aangevallen, schieten ze in de verdediging of zeggen ze helemaal niets meer.

>> Lees ook: 10x niet zo handig om te doen in de communicatie met je puber!

En tot slot: samen genieten!

Ze zullen het gesprek misschien niet cool vinden, doen alsof je bezorgdheid véél te overdreven is of het allemaal al lang weten. En misschien hebben ze ook wel een beetje gelijk want vergeet niet dat het ook heel vaak wél goed gaat! Probeer daarom je bezorgdheid nu los te laten, jij hebt gedaan wat je kunt. Ga ervan uit dat de informatie ergens in de grijze massa van je puber is blijven hangen. Geef je puber wat vertrouwen en geniet vooral van de feestdagen! 🙂

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

Chatspreekuur 'Psychische klachten bij Pubers'