VOORKOM VERDRINKING MET DEZE VEILIGHEIDSTIPS!

zwemveiligheid jonge kinderen

Spelen in en om het water is heerlijk. Vooral met warm weer is niets fijner dan te ontspannen bij zwembad, zee of bij het badje in de tuin. Helaas gebeuren rond het water nog steeds ongelukken. Met simpele voorzorgsmaatregelen en alertheid kunnen veel verdrinkingen voorkomen worden. Lees er meer over in dit artikel.

Risicogroep

Bij kinderen in de leeftijd tussen 0 en 4 jaar is verdrinking de belangrijkste oorzaak voor dodelijke ongevallen. Zij en met name kinderen van 1 jaar, belanden relatief vaak in het ziekenhuis naar aanleiding van een verdrinking ten opzichte van andere leeftijdsgroepen. Bij deze groep kinderen is het van belang te voorkomen dat zij onbedoeld in het water terechtkomen. Deze kinderen kunnen namelijk niet zelfstandig uit het water komen. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen met een niet-westerse migratie-achtergrond een groter risico lopen als het om verdrinkingen gaat.

Verdrinken gebeurt ongemerkt

Je verwacht dat een kind gaat spartelen of gillen als het in het water valt of als er iets misgaat, maar dat is niet zo. Een verdrinking gebeurt snel en stil en binnen een tel verdwijnt een kind onder water. Ook in de tuin bij het opblaasbadje of thuis in bad is toezicht dus heel belangrijk.

verdrinking voorkomen baby zwembad

Houd toezicht op jonge kinderen bij het water

Kleine kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van tien centimeter. Houd je baby daarom altijd vast. Houd ook peuters en kleuters constant in de gaten en zorg dat je niet afgeleid bent door bijvoorbeeld een boek of je telefoon. Waarschuwen voor de gevaren van water heeft nog weinig zin, omdat ze die nog niet inzien en onthouden, laat staan dat ze het toepassen wanneer bijvoorbeeld een bal in het water rolt.

Hulpmiddelen bij het zwemmen

Bij kleine kinderen helpen zwemvleugels om de kans op verdrinking te verkleinen. Let er op dat ze goed passen en gebruik ze niet in water met stroming. Gebruik speciale zwemluiers en geen gewone wegwerpluier, want die houdt lucht vast. Hierdoor kunnen de billen boven water komen en raakt het hoofd in het water. Als je met je kind gaat varen, gebruik dan een reddingsvest.

Veiligheidstips

  • Zorg dat je je kind altijd kan zien.
  • Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kan aanraken.
  • Als er meerdere volwassen zijn, spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet.
  • Laat je niet afleiden door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of boek.
  • Zorg dat je kind zwembandjes om heeft en op de boot een reddingsvest.
  • Denk eraan dat aan het begin van een zomerseizoen natuurlijk zwemwater nog erg koud kan zijn. Onderkoeling is dan een risico.
  • Let op! Doe je kind geen zwemvleugels om in zee bij aflandige wind (wind die richting de zee staat) of in open water met stroming of harde wind.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan