VOOR ELKE LEEFTIJDSFASE LEUKE ACTIVITEITEN VOOR ONDERWEG IN DE AUTO!

leuke activiteiten per leeftijdsfase reizen auto

Vanwege corona gaan veel mensen deze zomer met de auto op vakantie. Hebben jullie een lange autoreis voor de boeg? En kijk je hier wat tegenop? Bang dat de kids zich gaan vervelen en dan lastig worden of ruziemaken? In dit artikel geven we per leeftijdsfase een aantal ideeën voor leuke activiteiten die je kinderen al dan niet samen met jou kunnen doen onderweg, in de auto. Daarmee voorkom je verveling, lastige kinderen en gestreste ouders!

Vermaak voor in de auto voor baby’s

De allerkleinsten slapen normaal gelukkig veel. Als ze wakker zijn, willen ze graag de wereld ontdekken met hun handjes en hun mondje. Neem daarom wat kleine spulletjes mee waar ze zich mee kunnen bezighouden. Uiteraard niet zo klein dat het gevaarlijk is als ze het in hun mondje stoppen! Een plastic sleutelbos, een knuffeldier dat uit verschillende texturen bestaat. Vaak vinden kleintjes het ook leuk om dingen ergens in of uit te halen. Een doosje of tasje waar je iets anders in doet, is vaak een groot succes! Zeker als het ook nog geluid maakt als je kindje ermee rammelt!

Vermaak voor in de auto voor peuters

Ook peuters vinden het leuk om dingen ergens in en uit te halen. Zeker als het ‘grote mensen spullen zijn’. Maak bijvoorbeeld een tasje met een oude gsm en een sleutelbos, een pakje zakdoekjes. Daarnaast zijn boekjes natuurlijk leuk voor peuters. Als je kindje zich al goed kan concentreren, kun je ook een luister CD met zijn favoriete verhaal aanzetten of zelf voorlezen natuurlijk! Wat ook leuk is, is samen met je kleuter allerlei liedjes te zingen. Of samen uit het raam te kijken en te benoemen wat jullie zien. Je kunt hier ook een spelletje van maken, door bijvoorbeeld te ‘zoeken’ naar vrachtwagens of auto’s met fietsen achterop.

Vermaak voor in de auto voor kleuters

Waar peuters soms nog te jong zijn voor luister CD’s, zijn deze voor kleuters ideaal! Neem bijvoorbeeld ‘De dwergjes van Tuil’ van Paul Biegel of Pluk van de Petteflet. Aangezien je er zelf ook urenlang naar moet luisteren, kan het maar beter een mooi verhaal zijn! Kleuters kun je ook een kleurboek of notitieboek geven, waarin ze kunnen kleuren of ‘schrijven’ wat ze zien. Neem eventueel ook een stickerboekje of stempels mee! Ben je muzikaal (of kun je tegen herrie)? Een paar instrumenten in de auto, zoals sambaballen, zijn ook leuk voor de afwisseling. Doe vooral mee!

Vermaak voor in de auto voor basisschoolkinderen

Basisschoolkinderen vinden het doorgaans leuk wanneer je ze een bepaalde zelfstandigheid geeft. Speel hierop in door elk kind een eigen tasje te geven met daarin wat speelgoed, een flesje drinken en wat te eten. Laat ze zelf bepalen wat ze ermee doen en wanneer ze het opeten of drinken. Wat ook leuk is voor basisschoolkinderen, is ze een kaart te geven, waarop je de route uittekent en de bezienswaardigheden en ingeplande pauzeplekken aangeeft. Je kind kan dan volgen waar jullie zijn. Je zou deze kaart ook in een plakboek kunnen plakken, waarin je kind zijn belevenissen kan schrijven en mooie vindsels kan plakken. Zo bouwt het aan een leuk aandenken aan jullie vakantie!

Verder kunnen jullie natuurlijk tal van spelletjes spelen onderweg; ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of zing liedjes fout en laat de kinderen ze verbeteren. Verzin samen een gek liedje of verhaal, tel de kale vrachtwagenchauffeurs of slapende bijrijders van hier tot aan… Je kunt ook een wedstrijdje opzetten, bijvoorbeeld; ‘wie het eerst een schaap ziet die…’ (vul maar in). Want, als er iets te winnen valt, doen veel kinderen graag mee! En tot slot: spelletjes waar ‘snel slapen’ en ‘lang stil’ in zijn verwerkt, zijn lekker rustig, dus doe daar vooral je voordeel mee!

Vermaak voor in de auto voor tieners

Oudere kinderen kun je wat tijdschriften of een boek laten kiezen en een playlist laten maken met muziek. Een lange autorit kan een geschikt moment zijn om elkaars favoriete muziek te leren kennen. Bevraag elkaar waarom je een bepaald lied mooi vindt, welke herinneringen je erbij hebt of wat voor gevoel het bij je oproept. En niet alleen wat muziek betreft kan de autorit een geschikt moment zijn om elkaar nog beter te leren kennen. Stel je tiener eens een aantal open vragen en laat je verrassen door de antwoorden! Bijvoorbeeld ‘wat zou je liever opgeven: gamen, je gsm of afspreken met je vrienden en waarom?’ of, ‘tegen wie kijk je op en waarom’, ‘waar zou je naar toe gaan als je in de tijd kon reizen?’ en ‘wat zou je wel van mij willen weten, wat je nog niet weet?’.

Bron: Kiind

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE