VOLGENS DE PEUTERSPEELZAAL PRAAT ONS ZOONTJE (2,5 JAAR) NOG NIET GENOEG

Hallo CJG043,

Ik heb een vraag over ons zoontje van 2,5 jaar. Het is namelijk zo dat we onlangs van de peuterspeelzaal te horen hebben gekregen dat zij vinden dat hij nog niet goed of goed genoeg praat. Zelf verstaan we ‘m meestal wel. Niet alles, maar wel veel. En hij maakt ook zinnen van 4 woorden of meer. Is het verstandig om naar een logopedist te gaan? En is hier een verwijzing voor nodig? Of is afwachten en blijven oefenen genoeg? We horen graag jullie advies!

Beste Ouder,

Kinderen van 2,5 jaar zijn volop bezig met het ontdekken, ervaren en zich eigen maken van gesproken taal. Ieder kind ontwikkelt zich echter op een eigen manier. Er zijn meerdere ontwikkelingsgebieden waar zoveel in te leren valt en dat kan niet allemaal in één keer. Naast dat de taalontwikkeling vaak sprongsgewijs verloopt, is een kind van die leeftijd ook bezig met het steeds beter worden in bewegen of het wordt zich bijvoorbeeld bewuster van de eigen wil in contact met anderen, enz. Dat is nogal wat en dat kan niet allemaal tegelijk. Het ene kind is een periode veel meer bezig met taal en het andere bijvoorbeeld met veel bewegen of samen spelen met andere kinderen. Zo loopt de ontwikkeling van ieder kind in die eerste jaren op een eigen tempo en tegen de tijd dat het ongeveer 3 à 3,5 is, kunnen we wat duidelijker zien of er iets is in de ontwikkeling dat echt vertraagd verloopt en of er extra ondersteuning nodig is.

Ik kan me dus ook wel iets voorstellen bij je vraag of de opmerkingen van bijvoorbeeld de peuterspeelzaal over de taalontwikkeling nu al relevant zijn. Als ik het goed begrijp geeft de peuterspeelzaal alleen iets aan over de verstaanbaarheid, maar ook dat kan soms opeens met sprongen vooruitgaan. Ik zou dan ook nog even afwachten hoe de taal zich ontwikkelt.

Wat overigens wel leuk is, is dat dit een mooi voorbeeld is van een situatie waarbij jullie als ouders je zoon heel goed kunnen verstaan en de omgeving verstaat het kind minder goed. Dat komt best vaak voor bij jonge kinderen en dat is logisch want jullie kennen hem het allerbeste en jullie snappen het beste wat je kind bedoeld wanneer het iets zegt.

De meeste kinderen gaan als ze ongeveer 2,5 jaar zijn naar de peuterspeelzaal. Als dit bij jullie zoontje ook zo is, dan zit hij er dus nog niet zo lang en is hij ook nog in een gewenningsfase. Neem de tijd, laat je kind lekker wennen. Er valt zoveel te ontdekken en dat kan ook best even wat onrust met zich meebrengen, ook met praten. Ik denk niet dat het al nodig is om naar een logopediste te gaan. En een peuterspeelzaal laat vaak zelf bijvoorbeeld 1 of 2x per jaar een logopedist observeren in de groep om te kijken of er kinderen zijn die misschien iets bijzonders hebben in de taalontwikkeling.

Misschien is het wel belangrijk dat je er eens op een rustig moment wat uitgebreider met de leidster over praat. Waarschijnlijk wordt dan nog duidelijker wat zij opgemerkt hebben en word je wellicht ook wel gerustgesteld. Wat bedoelen ze precies, wanneer valt het hun op, wat verstaan zij moeilijker, wanneer kan een kind goed genoeg praten volgens hen? En komt er weleens een logopediste in de groep? Bedenk vooraf wat je wilt vragen, dat maakt het een stuk gemakkelijker. En misschien hebben zij tips voor thuis om de verstaanbaarheid te stimuleren zodat het op een rustige en zelfde manier kan verlopen?

Als laatste heb ik een paar links toegevoegd naar artikels over de taalontwikkeling van kinderen en hoe je deze kunt stimuleren:

Ik hoop dat ik je wat tips heb kunnen geven waar je mee verder kunt. Een logopediste raadplegen kan altijd nog en mocht je dit uiteindelijk toch overwegen, dan is het goed te weten dat een verwijzing voor een logopediste via de huisarts of jeugdarts bij het consultatiebureau loopt.

Veel succes!

Marjo
Marjo Voeten

MARJO VOETEN

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-Vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 22.00 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.

MEER INFORMATIE