VOEDINGSSCHEMA BABY: 8 – 12 WEKEN

Je baby wordt steeds sterker en actiever. En zelf heb je ook weer wat meer energie en krijg je de behoefte om het ‘echte’ leven weer op te pakken. Er komt ook steeds meer ritme in de voeding. Hoeveel en hoe vaak je je baby moet voeden? Lees het in onderstaand voedingsschema!

Voedingsschema

Een hulpmiddel

De hoeveelheden die in het schema vermeld zijn, zijn een indicatie. Voed je kindje op verzoek. De voedingsbehoefte en het ritme verschilt per kind. Er zijn kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. Je baby geeft zelf aan hoe vaak en wanneer hij/zij wil drinken. Let op de ‘honger-signalen’ van je baby, zoals op de vuistjes gaan zuigen, smakgeluidjes maken of op schoot op zoek gaan naar de borst. Ook geeft je kindje aan als het genoeg gedronken heeft. Lees er meer over in het artikel ‘Herken jij de lichaamstaal van je baby?

Hoeveelheid flesvoeding

De hoeveelheid flesvoeding kan variëren. Er wordt geadviseerd de hoeveelheid flesvoeding af te laten hangen van het gewicht van je baby. Over het algemeen geldt dat je kindje voor iedere kilo lichaamsgewicht 150 ml voeding per dag nodig heeft. Dit betekent bij een gewicht van 5 kilo dus: 150 x 5 = 750 ml voeding, verdeeld over de dag. De hoeveelheid flesvoeding die in het schema genoemd wordt, is de hoeveelheid water die je gebruikt om het flesje aan te maken. Door er melkpoeder aan toe te voegen, komt de hoeveelheid melk iets hoger uit. Zolang je baby tevreden is en goed groeit, gaat het goed. Heb je twijfels over de hoeveelheden of aantal keren dat je kindje eet, doe dan eens navraag bij het consultatiebureau of stel je vraag aan het CJG043.

Regeldagen

Na ongeveer 3 maanden verandert het voedingsritme van je baby weer. Zulke dagen worden ook wel de regeldagen genoemd. Je kindje is toe aan een grotere hoeveelheid melk. En huilt dan meer dan gewoonlijk, is onrustig en wilt steeds vaker drinken. Houdt hier rekening mee.

Slaapritme

Het slaapritme van je baby is ook van invloed op het aantal voedingen. Het slaapritme van je baby verandert langzamerhand vanaf dat je baby zo’n 6 tot 8 weken oud is. Je baby kan steeds langere perioden achter elkaar wakker blijven. Ook zal je kindje een dag- en nachtritme ontwikkelen. Je baby kan nu namelijk meerdere slaapcycli aan elkaar verbinden en slaapt dus langer achter elkaar. Ook is je baby’s buikje nu groter en kan je kindje meer voeding tot zich nemen. Ook daardoor kan hij/zij langer slapen. Het aantal voedingen in het schema is 6, maar zal gaan afnemen naar 5 en bij sommige baby’s al naar 4. Lees meer over het slaapritme in het artikel: slaapritme en schema baby van 2 en 3 maanden met diverse voorbeelden van slaap- en voedingsschema’s!

Bron: Oudersvannu.nl

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE