VOEDINGSSCHEMA BABY: 7-9 MAANDEN

voedingsschema baby 7 tot 9 maanden

Wanneer je baby toe is aan vaste voeding, kan het even lastig zijn om in te schatten of je kind per dag genoeg binnen krijgt. Hoeveel en hoe vaak je je baby nog melkvoeding moet geven? En hoe vaak een vaste voeding? Lees het in onderstaand voedingsschema! Verder lees je in dit artikel ook welke vaste voeding geschikt is voor je baby en ook welke niet. En we geven je eettips!

Voedingsschema

voedingsschema baby 7-9 maanden

Melkvoeding afbouwen

Als je kindje rond de 7-8 maanden is, zal het nog zo’n drie keer per dag behoefte hebben aan melkvoeding. Eén melkvoeding kun je ook gebruiken om je kindje pap te geven. Daarnaast is het goed om je baby water of lauwe thee aan te bieden. Zo zorg je ervoor dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt. Heeft je baby koorts of diarree, of is het warm? Let er dan extra goed op dat je kindje genoeg drinkt.

Opbouwen vaste voeding

Naast de melk heeft je baby nu behoefte aan fruit, groente, brood en vlees. Door te variëren in voeding, went je baby aan nieuwe smaken en structuren. Je baby mag bijna alle gezonde voeding die jij ook eet. Zodra je kindje gewend is aan vaste voeding, hoef je deze steeds minder fijn te prakken. Blijf wel in de buurt wanneer je kleintje eet. Zo kan je snel ingrijpen als hij/zij zich toch verslikt.

Wat kan je baby van 7-9 maanden al eten?

De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt voor je baby:

  • Fruit. Is je baby gewend aan geprakte mango, banaan, avocado, abrikoos en perzik? Dan kan je hem eventueel grotere stukken fruit geven, zoals stukjes appel, peer of meloen. Vergeet niet om eventuele pitjes te verwijderen.
  • Groente. Wanneer je kindje gewend is aan geprakte erwten, wortels, broccoli of bruine bonen kan je hem ook grovere stukken groente geven. Je kan hierbij denken aan stukjes (zoete) aardappel, paprika of stronkjes broccoli. Kook deze groenten goed gaar voor je ze aan je baby geeft.
  • Ongezoete pap. Naast pap van rijstebloem kan je je baby van 7 maanden ook speltpap, haverpap of oerpap geven. Brinta en havermout zijn behoorlijk zwaar voor de maag van je kindje. Wacht hier nog mee tot hij 1 jaar oud is.
  • Brood of een broodkorst. Naast brood zonder korst mag je je baby nu ook kleine stukjes broodkorsten geven. Ook als je kindje nog geen tandjes heeft, kan het hierop sabbelen en bijten. Zo traint je baby de mond- en kaakspieren, wat goed is voor zijn/haar spraakontwikkeling.
  • Pindakaas en ei. Door je baby wekelijks pindakaas en ei aan te bieden, verklein je de kans dat hij hier een allergie voor ontwikkelt. Je kan een beetje 100% pindakaas zonder nootjes of geroerbakt ei toevoegen aan zijn hapje.
  • Pasta of rijst. Wanneer je kindje gewend is aan witte rijst en witte pasta kan je hem ook volkorenproducten of producten zoals couscous en bulgur geven.

Menu-ideeën

Om je op weg te helpen een aantal dagmenu-ideeën van het Voedingscentrum. De hoeveelheid die je kind nodig heeft en wil eten, verschilt per dag en per kind. Laat het dus aan je kindje over hoeveel trek het heeft en dwing hem/haar niet meer te eten dan het wil. Bepaal wel wanneer er gegeten wordt, zodat je kind went aan een aantal eetmomenten per dag.

dagmenu ideeën baby 8 maanden Voedingscentrum

Extra maaltijd toevoegen

Rond de 8 maanden mag je een start maken met het opbouwen van 1 keer vaste voeding per dag naar 2 keer per dag. Het is ook mogelijk dat jullie met 9 maanden toewerken naar twee maaltijden per dag. Vaste voeding uitbreiden met het doel dat deze een melkvoeding vervangt zal aan gewenningstijd zeker een week duren. Ieder kind is anders en heeft zijn eigen tempo. Geef je kleine dus rustig de tijd om aan de overgang naar maaltijden met vast voedsel te wennen.

Wat mag je baby nog niet eten?

Sommige voedingsmiddelen kan je je baby van 7-9 maanden beter nog niet geven:

  • Zuivel. Borstvoeding en opvolgmelk zijn precies afgestemd op de behoeftes van je kindje. Wacht daarom met het geven van gewone melk tot hij 1 jaar oud is. Gewone melk bevat nog te weinig ijzer en te veel eiwit voor je baby van 7 maanden.
  • Voedsel met verslikkingsgevaar. Je baby kan zich snel verslikken in ronde, gladde voedingsmiddelen zoals cherrytomaatjes en druiven. Snijd deze daarom in vieren. Kijk ook uit met producten zoals mais en noten. Deze kunnen makkelijk in zijn keel schieten.
  • Zoete producten en toegevoegde suikers. In producten zoals diksap en kindertoetjes zit veel suiker. Dit is slecht voor het gewicht en de tanden van je kind. Daarnaast kan je baby gewend raken aan zoet eten. Dit kan het lastig maken voor hem om te wennen aan andere smaken.
  • Zoute producten en verzadigde vetten. In smeerkaas, gewone kaas en leverworst zitten veel zouten en verzadigde vetten. Bovendien zit in leverworst veel vitamine A. Wanneer je baby hier te veel van binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn.
  • Honing. In honing kunnen bacteriën zitten die je baby ernstig ziek kunnen maken. Wacht daarom met het geven van honing tot je kleine 1 jaar oud is.

Eettips voor een baby tot 9 maanden

Tip 1: Werk toe naar vaste eet- en drinkmomenten

Door vaste eet- en drinkmoment in te lassen, leert je kleine om niet de hele dag door te eten en te drinken. Dit maakt de overgang van voeden op verzoek naar vaste voeding makkelijker.

Tip 2: Bied je baby margarine, vet en olie aan

Kinderen onder de 4 jaar krijgen vaak te weinig goede vetten binnen. Daarom is het goed om margarine op het brood van je kleine te smeren en bakvet of zonnebloemolie aan zijn hapje toe te voegen. Zo krijgt hij genoeg vetten binnen.

Tip 3: Geef je kindje twee tot vier tussendoortjes

Wanneer je je baby niet meer dan vier tussendoortjes geeft, beperk je het aantal eetmomenten. Dit verkleint de kans op gaatjes en overgewicht. Heeft je kleine behoefte aan een tussendoortje? Geef hem dan wat groente, fruit, een soepstengel of een mini-rijstwafel.

Tip 4: Eet met aandacht

Maak van de maaltijd een gezellig moment, waarop jullie aandacht hebben voor het eten en voor elkaar. Laat de televisie uit en leg je telefoon even weg. Zo raken jij en je kindje niet afgeleid en hebben jullie alle tijd voor elkaar.

Een hulpmiddel

Wennen aan vaste voeding gaat in het tempo van jouw kind. Het schema is een hulpmiddel en voeden op verzoek blijft het beste. Vertrouw op jezelf en je kind. Heb je twijfels? Bijvoorbeeld omdat je kindje echt niets wil eten of omdat hij/zij klachten heeft na het eten, zoals overgeven of diarree? Bespreek het dan op het consultatiebureau of met je huisarts.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan