VOEDINGSSCHEMA BABY: 4 – 8 WEKEN

Ongeveer een maand na de geboorte is de eerste intensieve (borst)voedingsperiode voorbij. Na het vooral op verzoek voeden, ontstaat er nu langzaam een ritme. Hoeveel en hoe vaak je je baby moet voeden? Lees het in onderstaand voedingsschema!

Voedingsschema

Elk kind is weer anders

De hoeveelheid flesvoeding die in het schema genoemd wordt, is de hoeveelheid water die je gebruikt om het flesje aan te maken. Door er melkpoeder aan toe te voegen, komt de hoeveelheid melk iets hoger uit. De hoeveelheden die in het schema vermeld zijn, kunnen wat afwijken van de behoeften van je kind. Ieder kind is immers uniek. Je baby geeft zelf aan hoeveel voeding hij/zij nodig heeft. Als je kindje stopt met drinken en het hoofdje wegdraait of niet meer gretig toehapt, dan heeft je baby genoeg. Zolang je baby gezond is en goed groeit, is er geen reden tot zorg. En je kunt tot ongeveer 6 weken ook het aantal poep- en natte luiers in de gaten houden. Lees voor meer info hierover eens ons artikel: Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig? Heb je twijfels over de hoeveelheden of aantal keren dat je kindje eet, doe dan eens navraag bij het consultatiebureau.

Regeldagen

Waarschijnlijk heb je dit al rond de 10de dag na de geboorte gemerkt en merk je nu na ongeveer 6 weken weer dat het voedingsritme van je baby plotseling verandert. Je baby wil ineens met een andere frequentie en op andere tijden gevoed worden dan voorheen. Zulke dagen worden ook wel de regeldagen genoemd. Je kindje geeft tijdens deze dagen aan dat het toe is aan een grotere hoeveelheid melk. En huilt dan meer dan gewoonlijk, is onrustig en wilt steeds vaker drinken. Houdt hier rekening mee.

Als je borstvoeding geeft, leg je baby dan vaker aan om je borsten te stimuleren de melkproductie te verhogen. Na een paar dagen merk je dat er vanzelf een nieuw ritme ontstaat. De tijd die tussen de voedingen ligt is nu wat groter geworden en je baby drinkt per voeding meer en langer dan daarvoor.

Bron: Oudersvannu.nl

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE