VOEDINGSSCHEMA BABY: 1 – 4 WEKEN

Na het dilemma of je borst- of flesvoeding wilt geven, is de volgende vraag: hoeveel en hoe vaak moet je je baby voeden? Hiervoor hebben wij een handig voedingsschema opgesteld! Doe er je voordeel mee 🙂

Voedingsschema

Ieder kind is uniek

De hoeveelheden die in het schema vermeld zijn, kunnen wat afwijken van de behoeften van je kind. Ieder kind is immers weer anders. Voed je kindje de eerste vier maanden naar behoefte. Je baby geeft aan wanneer hij/zij honger en genoeg gegeten heeft. Een pasgeboren baby kan wel 10 keer per dag om eten ‘vragen’ en na een week zo’n 7 tot 8 keer. Als je kindje stopt met drinken en het hoofdje wegdraait of niet meer gretig toehapt, dan heeft je baby genoeg. Zolang je baby gezond is en goed groeit, hoef je je niet druk te maken. En je kunt ook het aantal natte en poepluiers in de gaten houden. Lees voor meer info hierover eens ons artikel: Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig? Heb je twijfels over de hoeveelheden of aantal keren dat je kindje eet, doe dan eens navraag bij het consultatiebureau.

Flesvoeding

De hoeveelheid flesvoeding die in het schema genoemd wordt, is de hoeveelheid water die je gebruikt om het flesje aan te maken. Door er melkpoeder aan toe te voegen, komt de hoeveelheid melk iets hoger uit. Bij de 90 ml water in het schema komen dus nog 3 schepjes poeder = 100 ml melk. De algemene richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding per dag is: 150 ml melk per kilo gewicht. Weegt je baby 5 kilo, dan heeft hij/zij op een dag dus 5 keer 150 = 750 ml flesvoeding nodig. De hoeveelheid voeding per fles is laag als je kindje nog jong is (75-110ml) en het aantal flesjes op de dag hoog is (7-10). Deze frequentie neemt af naarmate je kindje ouder is.

Regeldagen

Zo rond de 10de dag na de geboorte van je kindje merk je dat het voedingsritme van je baby plotseling verandert. Dit herhaalt zich nog eens rond de 6 weken en de 3 maanden. Je baby wil ineens met een andere frequentie en op andere tijden gevoed worden dan voorheen. Deze dagen worden ook wel de regeldagen genoemd. Je kindje is toe aan een grotere hoeveelheid melk.

Bron: Oudersvannu.nl

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE