VERVEELDE TIENER? 20 INSPIRATIETIPS!

Heerlijk wat vrije tijd! Lekker uitslapen en bijkomen van alle drukte. Deze vrije dagen kunnen niet lang genoeg duren. Althans… Soms is het voor je tiener toch best lastig om zichzelf bezig te houden. Herkenbaar? Geef dan onderstaande inspiratietips aan je kind en… relax!

Tip 1: Duik de keuken in

Maak eens zelf ijs, bak koekjes, cupcakes of een overheerlijke taart. Op internet vind je tal van lekkere recepten. En een bijkomend voordeel, je kunt ook nog eens heerlijk smullen van al dat lekkers!

Tip 2: Experimenteer er op los

Wil je je bak- of kookkunsten na de vorige tip toch graag iets verbeteren? Of wil je eens een andere hairstyle uitproberen? Of je teken-skills opkrikken? Op YouTube vind je een heleboel tutorials, je kunt het zo gek niet bedenken. Dus experimenteer er op los!

Tip 3: Kampeer in je eigen tuin

Nodig je beste vriend/vriendin uit als gezelschap en klets urenlang onder de sterrenhemel. Net alsof je op vakantie bent!

Tip 4: Lees een goed boek

Heb jij nog wat tijdschriften, boeken of podcasts bewaard voor als je eens tijd zou hebben? Dan is die tijd nu aangebroken! Heb je geen boek liggen, maar wel interesse? Bestel een goed boek of lees een e-book via de bieb in Maastricht of de bieb in het Heuvelland. Tot en met je 17de ben je gratis lid bij de bieb! Of installeer de gratis LuisterBieb-app op je tablet of smartphone en luister thuis naar de mooiste boeken. En bij zonnig weer, ga vooral in de tuin lezen!

Tip 5: Leer jezelf iets nieuws aan

Altijd graag eens je fotografeer-skills willen verbeteren of meer willen weten over video editing? Heb je interesse in het leren van een andere taal? Of heb je een instrument thuis liggen/staan, waarin je je nooit echt goed in hebt verdiept? Nu heb je er tijd voor! Dus zoek op internet naar wat je wilt leren en ga aan de slag. En het levert je ook nog wat op:-)

Tip 6: Ga de buitenlucht in

Pak je skeelers uit de kast en nodig een goede vriend/vriendin uit om gezellig te gaan skeeleren. Of ga geocachen! Dit is een avontuurlijk spel waarbij je op zoek gaat naar verborgen schatten, ‘geocaches’ genoemd. Zo’n schat bestaat meestal uit een doos met daarin een logboek en wat spulletjes die je mag ruilen. Met behulp van gps-coördinaten kan je de cache vinden. Er is er altijd wel één in de buurt. Voor meer info, zie: Geocaching.nl.

Tip 7: Doe samen met je vrienden een fotoshoot

Je houdt er niet alleen een nieuwe profielfoto aan over, de kiekjes zijn ook hartstikke leuk ter herinnering. En je kunt nooit genoeg foto’s hebben!

Tip 8: Organiseer een ouderwetse spelletjesavond

Cluedo, Monopoly, Risk… Er zijn zoveel leuke spellen! Tijd om ze weer eens uit de kast te halen en een spelletjesavond te organiseren. Dit kun je met je ouders en broers/zussen doen, maar je kunt ook je vrienden/vriendinnen uitnodigen. Gezelligheid gegarandeerd!

Tip 9: Ga op avontuur met een vriend of vriendin

Pak een tas met basisbenodigdheden zoals een flesje water, wat eten, geld en zonnebrand en ga op ontdekking. Pak de fiets naar een plaats dicht bij jou in de buurt om daar bijvoorbeeld op een terrasje te zitten en ben je al wat ouder pak dan eens de trein naar een plaats waar je nog nooit bent geweest. Wel verstandig om een opgeladen telefoon mee te nemen als je op avontuur gaat, maar zet ‘m op vliegtuigstand als je het niet nodig hebt.

Tip 10: Maak een film

Altijd al eens een film of TikTok willen maken? Wat houdt je tegen! Maak een TikTok-account aan of een YouTube-kanaal en ga van start. Op internet kun je uitleg krijgen hoe je dit doet, zoals in dit stappenplan voor het maken van een TikTok. Bedenk samen met je vrienden/vriendinnen een verhaal en verdeel de rollen. Kies bijpassende kleding en accessoires uit en bedenk de perfecte locatie(s). Als alles klaar is, kunnen jullie beginnen met filmen!

Tip 11: Warm? Zoek verkoeling

Ga een dagje met je vriend/vriendin naar het zwembad. Of zoek in je tuin verkoeling met een watergevecht! Op een warme dag is niets leuker dan dat. Zorg voor waterballonnen en Super Soakers en het gevecht kan beginnen.

Tip 12: Organiseer een feestje

Waarom organiseer je geen kleine summer-party? Sla wat lekkere snacks en drinken in, zorg voor goede muziek en je bent in principe al klaar. Vraag wel even je ouders om toestemming 😉

Tip 13: Ontdek nieuwe muziek

Heb jij ook een favoriete muzieklijst, bijvoorbeeld op Spotify? Tijd om dit lijstje weer eens wat aan te vullen met nieuwe songs. Voordat je het weet, ben je uren verder;-) En lekker hard meezingen, geeft ook een goed gevoel! Voor de liefhebbers, je kunt ook altijd nog een karaoke-sessie houden…

Tip 14: Organise je telefoon

Heb jij ook een heleboel foto’s en video’s op je telefoon? Goed moment om eens te checken of je deze wel allemaal wilt blijven bewaren. Sowieso leuk om weer eens al die beelden en filmpjes terug te zien! En misschien kun je ook je apps eens nalopen, heb je ze nog allemaal nodig? Wellicht wil je deze ook eens opnieuw indelen. En blijven er nu wel erg weinig apps over, probeer dan weer eens wat nieuwe apps uit;-) En misschien wil je ook wel weer eens een nieuwe ringtone. Ook zonder kennis van muziek of mixprogramma’s is het heel gemakkelijk om zelf een ringtone te componeren voor de mobiele telefoon. Op internet zijn allerlei (gratis) programma’s te vinden waarmee je zó aan de slag kan: WolframKakophone (een heuse ringtone-machine) en Mixcraft.

Tip 15: Help je ouders een handje

Je ouders moeten misschien gewoon werken in de vakantie, dan is het wel zo aardig als je wat klusjes van ze overneemt. Al is het maar de woonkamer stofzuigen, het gras maaien of een kleine boodschap doen bij de supermarkt, je ouders zullen je super dankbaar zijn!

Tip 16: Doe een make-over (voor de meiden)

Elke dag dezelfde make-up look? Grijp dan nu je kans! Altijd al smokey eyes willen maken of je nagels eens kunstig willen lakken? Zoek naar tutorials op YouTube en ga aan de slag. Houd watjes en remover binnen handbereik!

Tip 17: Verander de inrichting van je kamer

Is de inrichting van je kamer al jaren hetzelfde? Dan kan je kamer ook wel een make-over gebruikt. It’s time for a change! En schuiven maar met die meubels. Doe ook meteen een voorjaarsopruiming, wie weet levert je dit nog wat op – zie de volgende tip.

Tip 18: Verkoop spullen online

Kleding die je niet meer wil en spullen die je nooit gebruikt? Weggooien is zonde, je kunt veel nog op Marktplaats.nl of Vinted.nl verkopen! Fotografeer de spullen die je te koop wil zetten (scherp, goed licht en een rustige achtergrond), schrijf aantrekkelijke teksten en laat de klanten maar komen! Het kan echt een handeltje worden als je het serieus aanpakt!

Tip 19: Pimp een meubel

Bij de make-over van je kamer ontdekt dat een kastje of stoel wel eens gepimpt kan worden?  Met wat restjes oude verf, schuurpapier, kwasten, plaatjes uit tijdschriften, lijm, lapje stof of wat je maar kan vinden en wilt gebruiken, kun je aan de slag. Het levert de meest originele en persoonlijke meubelstukken op:-)

TIP 20: Nieuwe outfits uitproberen

Nu je toch je kledingkast hebt opgeruimd, kun je eens wat nieuwe kleding-combi’s uitproberen. Doe eventueel online inspiratie op. Het lijkt wel of je een nieuwe garderobe hebt!

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE