VERSTERK JE PSYCHISCHE GEZONDHEID EN MENTALE VEERKRACHT MET YOGA

Gastbijdrage van Louke Bos
Gastbijdrage van Louke BosYogadocent Yoga Less Is More

Yoga is hip en booming. Het is de snelst groeiende binnensport in Nederland. Sinds yoga voor volwassenen steeds populairder is geworden, zijn de yogamogelijkheden voor tieners en jongvolwassenen ook aan een opmars begonnen. Want ook zij komen met asana’s (yogaoefeningen) lekker tot rust! Ik geef les aan ‘Yoga4teens’ en aan jongvolwassenen en vertel er graag meer over.

Yoga is geen geloof. Yoga is een oosterse wetenschap, een leerwijze die al eeuwenlang in India wordt beoefend. Yoga betekent het ‘in balans brengen van lichaam en geest’. Het woord Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ en komt uit het Sanskriet, een oude Indiase taal. Je leert bij Yoga jezelf héél goed kennen op een gezonde manier. Yoga is zeker ook meer dan coole poses. Het is het proces van bewust worden en bewust zijn. Je gaat er mee op zoek naar de balans tussen te veel en te weinig, tussen inspanning en ontspanning, in- en uitademen, doen en niet doen.

Positieve effecten

Jongeren in het algemeen en met name die in een overgangsfase zitten, van basisschool naar middelbare school of van daaruit naar een vervolgopleiding, ervaren vaak spanningen. Ook spelen perfectionisme en faalangst een rol. Onderzoek laat zien dat juist in deze fase yoga de psychische gezondheid en mentale veerkracht versterkt. Een verklaring hiervoor is dat er door yoga weer een toename van lichaamsbewustzijn en emotieregulatie plaatsvindt. Hierdoor worden signalen als vermoeidheid, spanning en stress gemakkelijker opgemerkt en op een gezonde manier in goede banen geleid. Jongeren leren zo kalm en bewust te blijven in stressvolle situaties. Ze leren (onbewust) hun adem te gebruiken om het autonome zenuwstelsel (hartslag en bloeddruk) weer te kalmeren.

>> Lees ook eens deze: 9 tips om je tiener te leren beter met stress om te gaan.

Rust

Voor sommige tieners is Yoga een idee van hun moeder. Jongeren stellen hoge eisen aan zichzelf en komen daardoor vaker slecht in slaap. Andere tieners worden doorverwezen door een fysiotherapeut vanwege lichamelijke klachten als scoliose en kyfose. Maar je hoeft zeker niet ‘iets’ te hebben om aan yoga te beginnen. Het is leuk en ontspannend en je hoeft niet te presteren. De groepen zijn klein waardoor er persoonlijk aandacht gegeven kan worden. Het helpt je weer ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat goed voor je is. Het kan je helpen je lichaam sterk te maken, meer ruimte te creëren in je hoofd en in je hart om keuzes te maken die bij jou passen. Door yoga te beoefenen creëer je flexibiliteit in de ruggenwervel, dit heeft een positief effect op lichaam en geest omdat de energie beter en vrijer kan stromen.

>> Lees ook eens het artikel: De relatie tussen fysieke en mentale gezondheid.

De tieners zelf aan het woord

Chloe (18) werd Yoga aangeraden door haar stiefmoeder, zij is enthousiast over:
“De flexibiliteit van mijn lichaam en de rust die ik kan nemen voor dingen op school. Leuk voorbeeldje: vandaag moest ik presenteren op school en was heel zenuwachtig. Door ademhalingsoefeningen (gewoon in de klas) heb ik mijn zenuwen mooi in bedwang gehouden! Mijn favoriete asana of yogahouding is ‘De boom’, dan sta ik zelfverzekerd op mijn yoga mat. Ik voel me sterk, omdat niemand mij in deze houding om kan duwen. Deze en andere oefeningen doe ik ook thuis in mijn zelfgemaakte studiootje op zolder. Gezellig met mijn yogaboeken, kannetje thee en een kaarsje.”
 

De fysiotherapeute stimuleerde Myrthe (16) om op yoga te gaan:
“Ik heb iets aan mijn rug en heb daar ook fysiotherapie voor. Ik zit nu alweer 1,5 jaar op yoga en ik ben een stuk leniger geworden, het gaat ook echt beter met mijn rug. Yoga is ook goed voor mijn zelfvertrouwen. Je gaat meer in jezelf geloven als je nu wel een moeilijke houding kan, maar eerst nog niet. Ik doe bijna elke dag thuis een paar houdingen, het is rustgevend na een drukke dag. Je kan ook eigenlijk overal heel makkelijk yoga toepassen, ook als je op school even een stressmoment hebt. Dan kun je letten op je ademhaling of je kan ook een kleine achterwaartse buiging doen om weer wat rechter en gefocust op je stoel te komen zitten.”

Yogales

Yoga kan ook de concentratie vergroten, zoals bij het beoefenen van andere sporten. Job, fervent BMX-er heeft al na één yogales de positieve effecten ervaren: “Door bewuster te ademen neem ik met meer vertrouwen mijn ‘tricks’. Nooit gedacht dat yoga dit met mij zou doen.”

Haar moeder raadde Nova (15) yoga aan:
“Ik ben zonder verwachtingen een proefles gaan doen. Na de eerste les merkte ik al wat voor een positief effect het had op mijn mindset. Het kalmerende aspect sprak mij ook aan. Ik heb nu bijvoorbeeld geleerd hoe ik in stressvolle situaties toch rust kan vinden. Bij yoga leer je hoe je door inspanning, ontspanning kan vinden. Stel je even voor dat je het heel erg druk hebt met meerdere huiswerkopdrachten en proefwerken. In plaats van in paniek raken in zo’n chaotische situatie, heb ik geleerd om een moment in een specifieke lichaamshouding heel diep adem te halen. Daarna kan ik de situatie veel rustiger benaderen. Door een yoga houding te doen, ontspan ik en maak ik mijn hoofd even leeg. Ik slaap nu ook veel rustiger.”

Julian (19) is zo enthousiast geworden dat hij nu zelf een Yogi in opleiding is:
“Het in verbinding zijn met mezelf, spreekt me het meest aan. Ik merk elke dag vooruitgang. Zowel met de ademhalingstechnieken als met de houdingen verbeter ik mezelf nog steeds. Ik ben niet alleen met de yogales, maar ook in het dagelijkse leven bezig met yoga. Want waar je ook bent en wat je ook doet, je bent altijd aan het ademen. Probeer dit dan ook zo bewust mogelijk te doen. Zo ben je lekker bewust volledig aan het ademen en dat zorgt al voor een hele frisse en open mind!” 

Cadeau

Voor yoga hoef je niet lenig, dun of spiritueel te zijn! Zie yoga als een cadeau voor jezelf. Even de automatische piloot uitschakelen en de aandacht naar binnen brengen. Leren zien wat echt belangrijk is. Slank of stevig, stijf of lenig, jong of oud. Het gaat om zelfacceptatie, om jezelf in het moment te presenteren en de kracht te vinden om van daaruit te handelen. Neem de tijd om je terug te trekken en de rest komt vanzelf!

YOGALESSISMORE

Louke Bos
Bergmansweg 60, 6226 AT Maastricht
06 – 18 97 33 09
yogalessismore@gmail.com
Facebookpagina: yogalessismore

MEER INFORMATIE