VERSCHILLEN IN OPVOEDING; WELKE ACCEPTEER JE EN WELKE OVERBRUG JE?

Gastbijdrage van drs. Marly Senden (psycholoog en relatietherapeut)
Gastbijdrage van drs. Marly Senden (psycholoog en relatietherapeut)in samenwerking met drs. Diana Rongen (pedagoog en kinder- en jeugdtherapeut)

Het leven van kersverse ouders verandert van de ene dag op de andere. Niemand kan je vertellen hoe deze verandering is en hoe dat aanvoelt. Dat is iets wat je zelf moet ervaren. Ook ga je ervaren hoe de ander is als ouder, want je kent elkaar wel als partner, maar nog niet als ouder. Dan komt ook goed naar voren hoe de ander in zijn eigen stamgezin is opgegroeid en welke waarden, normen en opvattingen je partner heeft meegenomen. In deze gastbijdrage lees je hoe je als partners om kunt gaan met verschillen in opvoedstijlen. Welke accepteer je en welke overbrug je?

Beschikbaarheid

In de huidige drukke tijd is het nóg belangrijker tijd voor elkaar en je kind te nemen en goed naar elkaar te luisteren. Beschikbaarheid is een belangrijke factor in de hechting met je kind. Een veilig gehecht kind kan de wereld later beter aan in relaties en in zelfstandig functioneren. Zowel vader als moeder willen graag hun vreugde uiten bij een kind, willen het dingen leren, willen als ouder dingen doen. Het kan gebeuren dat je als ouder het niet altijd eens bent met wat de ander doet en hoe die het doet. Misschien ben je als ouder beter in iets, maar de ander mag ook een kans krijgen om het te leren. Dat wederzijdse accepteren dat het voor de ander net zo nieuw is als voor jou, is belangrijk. Tegelijkertijd mag je ook rekening houden met elkaar. Het kan bijvoorbeeld heel frustrerend zijn als je na een lange dag met je kindje te hebben doorgebracht en het eindelijk in slaap hebt gekregen, je partner thuiskomt en meteen wil gaan spelen en alles weer van voren af aan moet gebeuren.

(Schoon)ouders

Zodra jullie kindje ter wereld komt, is de kans groot dat de wederzijdse families er iets van vinden, en elk weet beter hoe het moet. Echter, daar kan het enorm gaan wringen. Als de kersverse ouders niet de ruimte krijgen om zelf te voelen wat goed is, kan dat voor frictie zorgen tussen jullie als nieuwe ouders. ‘Mijn moeder zegt dat je dit zo moet doen’ en ‘Mijn vader vindt dat dit niet kan’. Ze bedoelen het allemaal goed, maar wat ‘vroeger’ was, is niet meer. Een jonge vader vertelde eens over zijn schoonouders die naast hen woonden en regelmatig oppasten op zijn dochter. Op een ochtend maakte hij een boterham met hagelslag voor zijn dochter en kwam zijn schoonmoeder opeens binnenlopen en zei ‘je weet toch dat ze dat niet mag’. Hier is in eerste instantie een gesprek tussen de ouders onderling nodig en daarna met de grootouders. Jullie visie op opvoeding staat voorop.

Leiden en laten

Het blijft een uitdaging om te kijken waar je de opvoedstijl van de ander accepteert en wanneer je moeite moet doen om een compromis te sluiten. Zodra je als ouders voelt dat je elkaar begint te bekritiseren, is het van belang dat je bij elkaar gaat zitten, zonder kinderen. Wat zijn jullie stijlen, wanneer wordt de eigenschap van de ene ouder een probleem voor de andere ouder? En waar kun je proberen een stap terug te doen om de ander ook de ruimte te geven? Het is en blijft continu communiceren met elkaar. Opvoeden is de weg vinden tussen leiden en laten. Waar stel je grenzen en waar niet. Een kind heeft kaders en ook ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

verschillen opvoeding partner

Als je partner met jullie kind speelt en daarna het speelgoed niet meteen opruimt, en jij vindt dat dat wel direct opgeruimd moet worden, probeer dit dan te accepteren. Laat het speelgoed ook eens liggen. De consequenties vallen wel mee en het brengt jezelf ook rust als je dit los kunt laten. Het is de moeite niet hier ruzie over te maken. Als jullie verschillende opvattingen hebben over wat jullie doen als jullie kindje ’s nachts gaat huilen, dan is het echter wel belangrijk hier samen tot een oplossing te komen. En als je denkt dat de bezorgdheid van je partner gaat leiden tot een angstig kind, bespreek het dan ook.

Investeer in je relatie

Misschien vind jij of je partner het lastig om een oppas te regelen wanneer je samen een avond uit wilt. Dat kun je lastig vinden omdat je het moeilijk vindt je kind aan een ander over te laten of om je ouders te belasten of omdat je vindt dat jullie al veel weg zijn door jullie werk. Laat dat los en zorg ook voor jullie tijd samen, want relaties met kleine kinderen lopen het vaakst stuk. Zorg voor een goede balans tussen tijd voor werk, tijd voor gezin, tijd voor je relatie en tijd voor jezelf. Daarin kun je keuzes maken. Als jullie relatie goed zit, dan kun je ook meer van elkaar accepteren. Ga ook op zoek welke opvoedingsdoelen jullie gezamenlijk hebben. Waar staan jullie samen achter? Wat zijn jullie sterke kwaliteiten en hoe kun je ze inzetten? Ga in elk geval uit van de goede bedoelingen van de ander. Als de opvatting van je partner echt jouw grenzen overschrijdt en jullie komen er niet uit, zoek dan professionele hulp.

Over Marly Senden & Diana Rongen

Marly Senden studeerde in 1992 af als psycholoog aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zij specialiseerde zich in Cognitieve Gedragstherapie, Relatietherapie, Arbeids- en Organisatiepsychologie, en Oplossingsgerichte Coaching. En deed werkervaring op in het bedrijfsleven, een psychologisch adviesbureau, het academisch Ziekenhuis Maastricht en een GGZ-instelling. Sinds 2009 werkt Marly als zelfstandig psycholoog in haar praktijk.

Diana Rongen werkt als therapeut met kinderen en adolescenten in Maastricht, bij Psychologiepraktijk Marly Senden. Zij heeft ruime (ook internationale) ervaring. Diana is gefascineerd door de denkwijze van kinderen. Ze kunnen zo anders naar de wereld kijken dan een volwassene en die zienswijze zet haar aan om een andere invalshoek te nemen en te kijken zoals kinderen zelf kijken. Deze open blik maakt de therapie zo sterk. De therapie wordt aangepast aan de belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van het kind of de jongere.

Psychologiepraktijk Marly Senden
Mergelweg 47 – 6212 XA Maastricht
Locatie Kind en Jeugd: Wilhelminasingel 114 – 6221 BL Maastricht
T: 06 – 29 44 88 36
E: info@marlysenden.nl
W: psycholoogmaastricht.nl

Marly Senden Praktijk voor psychologie