VERLIEFDHEID BIJ TIENERS EN PUBERS

Gastbijdrage van Jolanda Huveners
Gastbijdrage van Jolanda HuvenersJeugdverpleegkundige GGD Zuid-Limburg

Verliefdheid, kriebels in je buik, iedere volwassene kent het wel. Maar wat is verliefdheid eigenlijk precies? Hoe werkt dat bij tieners en pubers? En wat te doen bij een ‘onmogelijke’ liefde? Je leest het in deze gastbijdrage van Jolanda Huveners van GGD Zuid-Limburg!

Verliefdheid, hoe werkt dat?

Bij verliefdheid maken je hersenen bepaalde stofjes aan, zoals bijvoorbeeld het hormoon dopamine. Als je verliefd bent, maak je veel van deze stof aan, waardoor je je erg gelukkig gaat voelen. Dit geluk is echter verslavend:  je hebt steeds meer nodig om je gelukkig te blijven voelen. Er moet dus steeds opnieuw dopamine worden aangemaakt. En dat is precies de drijvende kracht achter verliefdheid! Als je verliefd bent, wil je steeds meer en vaker in de buurt zijn van degene op wie je verliefd bent. Want dan blijven je hersens dat stofje aanmaken. En zo kan verliefdheid een obsessie worden! De andere kant van verliefdheid is dat het serotonineniveau daalt. En dit stofje heeft juist een kalmerende werking op ons. In feite wordt iemand die verliefd is dus wat minder ‘gekalmeerd’. Daardoor blijf je als je verliefd bent ook wat onrustig en onzeker. En dat wakkert de obsessie om bij elkaar te willen zijn (en bevestiging te krijgen) vaak verder aan.

Verliefdheid bij tieners

Tieners worden vaak voor het eerst verliefd op leeftijdsgenootjes en krijgen voor het eerst verkering. Belangrijk om te weten, is dat verliefdheid en verkering hebben, op deze leeftijd gevoelsmatig net zo ‘heftig’ kunnen zijn als voor volwassenen. Waar het grote verschil zit tussen verliefdheid bij tieners en volwassenen, is de manier waarop tieners ermee omgaan. Doorgaans hebben zij namelijk nog geen behoefte aan lichamelijk contact met degene waarop ze verliefd zijn. Net als bij basisschoolkinderen, beperkt het verliefd zijn zich als het ware tot het hebben van ‘een speciaal gevoel’ voor de ander. Wat wel anders wordt, voor tieners is dat het hebben van verkering voor kinderen van 10 a 12 jaar erg van invloed is op je status. Heb je verkering met de coole jongen of het knappe meisje, dan verhoogt dat je sociale status. Ben je zelf niet zo stoer en krijg je verkering, dan kan dit juist leiden tot pesterijen. In deze leeftijd is het giebelgehalte onder meiden en het stoere gedrag van de jongens enorm.

verliefdheid tieners pubers

Verliefdheid bij Pubers

Tijdens de puberteit gieren de hormonen door het lichaam. Door de ontwikkeling van de geslachtshormonen in deze leeftijdsfase zijn kinderen extra gevoelig voor hormonen als dopamine. Hierdoor krijgen pubers een enorme kick van het verliefd zijn. Gevoelens van verliefdheid komen ook veel vaker voor in deze fase. En het begrip ‘verkering’ krijgt in deze fase een andere betekenis. Door de seksuele ontwikkeling van pubers is er vaker sprake van intimiteit binnen de verliefdheid en verkering. Vanaf een jaar of 13 groeit bij jongeren de behoefte aan zoenen en seksualiteit. Echte verkering ontstaat en jongens en meisjes krijgen de behoeften om verder te gaan dan handjes vasthouden. Verliefd zijn in de puberteit kan heel heftig zijn. Een puber kan zichzelf helemaal verliezen in de verliefdheid. Niet meer eten, niet meer kunnen slapen en constant aan diegene denken. Bij oudere kinderen is het ook belangrijk om over relaties en seksualiteit te  gaan praten. Een website die daarbij kan helpen is www.sense.info.

Verliefd op een onmogelijke liefde

Pubers kunnen snel verliefd worden. Soms ook op een bekend persoon, waar ze om welke reden dan ook helemaal weg van zijn. Ze vinden deze persoon geweldig, mooi en beseffen op een bepaald moment dat ze verliefd zijn. Ondanks dat ze zich er doorgaans heel goed van bewust zijn dat een dergelijke liefde onbereikbaar is, ervaren jongeren bij een ‘onmogelijke liefde’ dezelfde gevoelens  als bij een andere verliefdheid. Zo denken pubers die verliefd zijn op een ‘onmogelijke liefde’ voortdurend aan deze liefde. Het zien van de liefde op televisie of social media roept sterke gevoelens op. En de verliefdheid kan overheersend aanwezig zijn in het dagelijks leven, met fantasieën, dromen en emoties.

Hoewel het niet erg is om een beetje te fantaseren over een bekendheid, is het uiteindelijk toch beter om over deze liefde heen te komen. Het is immers teleurstellend dat de grote liefde onbereikbaar is. Het verlangen is groot, maar zal nooit beantwoord worden. Je kind kan zich misschien schamen en er met niemand over durven praten. Ergens heeft het misschien toch de hoop dat het wat kan worden, maar als het zijn verstand volgt dan weet het dat dit niet zo zal zijn. In stilte kan je kind zich daardoor erg verdrietig voelen. Soms is er ook sprake van een soort eenzaamheid. Er blijft altijd een klein beetje hoop over dat er ooit een ontmoeting zal plaatsvinden. Hoe moeilijk het dan ook kan zijn; toch is het beter om over deze verliefdheid heen te komen. Al gaat dat vaak niet vanzelf…

Enkele tips om over een onmogelijke liefde heen te komen:

  • Stop met denken aan de onbereikbare liefde en probeer aan aan iets leuks te denken.
  • Zoek afleiding; ga leuke dingen doen; afspreken met vrienden, sporten, …
  • Kijk om je heen en ga op zoek naar een bereikbare liefde; geniet van het uitgaansleven en kijk of je iemand tegen komt waardoor de onmogelijke liefde vergeten kan worden.

Maak je je zorgen over een specifieke situatie en wilt je een persoonlijk advies? Stel je vraag aan het CJG043 (via chat of mail) of neem contact op met de jeugdverpleegkundige van de GGD.