VERHUIZING MET KINDEREN? 8 TIPS OM ALLES SOEPEL TE LATEN VERLOPEN!

Verhuizen is voor de meeste mensen een gebeurtenis die spanning en stress met zich meebrengt. Vanwege alles wat er geregeld moet worden, maar ook vanwege het feit dat verhuizen nu ook eenmaal veranderen betekent. Ga je verhuizen met kinderen, dan kan dit alles extra uitvergroot worden. Doordat er een hoop zaken meer geregeld moeten worden als je als gezin gaat verhuizen. Maar ook doordat de kinderen niet altijd even enthousiast zullen reageren op de naderende verhuizing en bijbehorende veranderingen. Hoe zorg je ervoor dat een verhuizing met kinderen zo soepel mogelijk verloopt? Deze 8 tips kunnen je helpen!  

>> Heb je jonge kinderen? Lees dan ‘Verhuizen met een peuter of kleuter? 8 tips om alles soepel te laten verlopen!

Tip 1: Kies het juiste moment om je kind(eren) te vertellen over de verhuisplannen

Het is belangrijk om goed na te denken over de vraag wanneer je je kind(eren) wil gaan betrekken bij jullie verhuisplannen. Bij jongere kinderen kan het tot onnodige onrust leiden als ze weten dat er een verhuizing gaat komen, maar nog niet duidelijk is wanneer of als dit nog lang op zich laat wachten. Pubers kun je wel al eerder en ook actiever betrekken bij de verhuisplannen. Zeker wanneer dit ook een grote impact op hen gaat hebben, zoals bijvoorbeeld veranderen van school. Geef je kind het gevoel dat zijn/haar mening ertoe doet. En neem je kind mee in jullie overwegingen om bepaalde keuzes te maken.

Tip 2: Maak het concreet

Hoe jonger je kind, hoe prettiger het is als je de aanstaande verandering concreet kunt maken. Neem je kind bijvoorbeeld mee als jullie voor een tweede bezichtiging gaan. Of ga alvast samen de nieuwe buurt verkennen nadat jullie besloten hebben om het huis te kopen. Waar ligt de dichtstbijzijnde supermarkt? Is er een speeltuin in de buurt? Moet je kind veranderen van school, ga ook alvast kennismaken op de nieuwe school.

>> Lees ook onze tips bij het kiezen van een basisschool en verdiep je indien nodig in de verschillende onderwijstypen in het basisonderwijs; zoals montessori, jenaplanscholen, dalton en vrije scholen.

Tip 3: Een goede planning is het halve werk

Naarmate de verhuisdatum nadert, zal de spanning en stress bij alle gezinsleden toenemen. Er komt nu eenmaal veel kijken bij een verhuizing en altijd gaan een aantal dingen anders dan je zou willen. Probeer daarom vooraf zo goed mogelijk te plannen. Voor kinderen is het fijn als de leefruimtes zo lang mogelijk ‘onaangetast’ en gezellig blijven. Is dat niet haalbaar? Probeer dan in elk geval één ruimte in huis zo lang mogelijk gezellig te houden. Dat geeft een gevoel van rust en geborgenheid. Bij jongere kinderen is het fijn om hun slaapkamer pas laat ‘in te pakken’ en in het nieuwe huis ook weer snel uit te pakken. Zodat je kind toch weer snel z’n eigen vertrouwde plekje geeft. Een puber kan wellicht ook prima zelf z’n kamer in- en uitpakken.

Tip 4: Maak ruimte voor een afscheidsritueel

Een van de dingen die goed zijn om op tijd te regelen, is het afscheid van je kind op school, eventuele clubjes en de buurt. Experts geven aan dat school een belangrijke rol kan spelen in het emotionele proces dat kinderen doormaken bij een verhuizing. Door erover te praten in de klas bijvoorbeeld of door een werkstuk te maken over verhuizen, de nieuwe woonplaats, … Vaak vinden kinderen het prettig om er ook op zo’n manier mee bezig te kunnen zijn. Vertel de leerkracht van je kind dus op tijd over de verhuizing. Hij of zij kan dan ook een beetje in de gaten houden hoe het met je kind gaat. En er is genoeg tijd om met de klas dingen te organiseren voor het naderende afscheid.

Tip 5: Maak verhuizen leuk

Afscheid nemen is moeilijk. Daardoor kan de verhuizing ook een zware lading krijgen. Let er daarom op dat je het ook leuk maakt voor de kinderen. Door ze bijvoorbeeld te laten nadenken over een nieuwe inrichting of aankleding van hun slaapkamer. Misschien zijn ze oud genoeg om zelf een muurtje te verven? Bij jongere kinderen kun je wellicht een leuke activiteit bedenken voor in het lege nieuwe huis. Zoals een picknick in de nieuwe tuin, ‘tafelfriet’ op de vloer in de lege woonkamer, een speurtocht in en om het huis naar ‘centjes’ om wat leuks voor op de nieuwe kamer te uit te zoeken. Let er wel op dat het niet iets geforceerds wordt als je kind het vooral heel erg lastig heeft. Het moet wel aansluiten!

Tip 6: Heb oog voor de emoties van je kind

Door alle drukte in de weken voor en na de verhuizing kan het gebeuren dat je als ouder misschien even wat minder oog hebt voor hoe het echt met je kind(eren) gaat. Probeer hier wel aandacht voor te hebben. En let daarbij ook goed op de non-verbale communicatie van je kind. Sommige kinderen zijn erg loyaal aan jullie als ouders en kunnen hun gevoelens misschien wat wegdrukken. Omdat ze jullie er niet mee willen belasten in alle hectiek, of omdat ze zien dat jullie als ouders wél heel enthousiast zijn over het nieuwe huis en de nieuwe buurt. Zeker wat jongere kinderen kunnen eerst enthousiast reageren en dan na een tijdje toch een soort van terugval krijgen, als ‘het nieuwe’ er wat vanaf is en ze zich realiseren dat dit ‘voor altijd’ is.

Tip 7: Praten helpt!

In het verlengde van voorgaande tip; het is goed om in aanloop naar de verhuizing, maar ook in de periode daarna regelmatig even bewust de tijd te nemen om met je kind te praten over hoe het gaat. Maak daarbij ruimte voor het feit dat een verhuizing altijd twee kanten heeft; sommige dingen worden beter zoals bijvoorbeeld een groter huis of een speeltuin om de hoek, maar verhuizen betekent ook afscheid nemen en dat kan moeilijk zijn. Laat je kind weten dat ook de negatieve emoties er mogen zijn en dat huilen mag!

Tip 8: Zoek samen naar oplossingen

Heeft je kind last van heimwee? Vraag wat het precies mist en zoek samen naar een oplossing. Misschien kan een vriendje uit de oude buurt dit weekend komen logeren of kan je kind een middag daar terecht? Probeer er wel op te letten dat je kind niet teveel blijft hangen in het oude. Dat het daarnaast ook investeert in het opbouwen van z‘n leventje in de nieuwe omgeving. Door bijvoorbeeld bij een club of verenging te gaan en ook af te spreken met leeftijdsgenootjes van de nieuwe school.

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE