VEILIG OP VAKANTIE ALS JE ZWANGER BENT

Gastbijdrage van Annemarie Nix
Gastbijdrage van Annemarie NixVerloskundige Verloskundingenpraktijk Lief te Gulpen

Yeah, eindelijk VAKANTIE!!! Uiteraard mag je als je zwanger bent op vakantie gaan. Rust en ontspanning doet iedereen goed. Bovendien zal het waarschijnlijk de laatste keer met jullie tweetjes zijn… Maar mag je wel alles op vakantie als je zwanger bent? Hoe zit het bijvoorbeeld met de reisbestemming, het eten en de warmte?

Daarom geef ik als verloskundige hieronder een aantal puntjes waar je rekening mee dient te houden:

  • Neem altijd je zwangerschapskaart mee, daar staan al je (recente) medische gegevens op.
  • Het is verstandig een reisbestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen (check eventueel ook je verzekering).
  • Ga je naar tropische landen? Informeer dan bij de ‘GGD travelease’ naar hun reisadvies en risico’s op infectieziekten. Mochten vaccinaties nodig zijn, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent!
  • Vliegen is geen bezwaar, check wel vooraf tot hoeveel weken zwangerschap je met de desbetreffende maatschappij mag vliegen. Meestal is dit tot 32-37weken, gezien zij geen bevallingen in de lucht willen riskeren. Sommige vliegmaatschappijen vragen een fit-to-fly verklaring. De verloskundige kan deze voor je maken. Vraag deze niet te vroeg aan, want deze dient recent te zijn.
  • Verblijf op grote hoogte wordt ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er namelijk minder zuurstof beschikbaar. Het advies is om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.
  • Smeer je goed in met zonnebrand crème. Zonnen kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit komt doordat er door de hormoonverandering meer pigmentatie ontstaat. Zorg daarom altijd dat je je beschermt met een hoge factor. Blijf in de schaduw en draag eventueel een hoed om zoveel mogelijk schade te voorkomen.
  • Last van vocht? Komkommers en watermeloen kunnen bijdragen aan het verminderen van vocht!
  • Zorg regelmatig voor verkoeling en drink voldoende
  • Eten? Bak het vlees op de bbq goed door en eet alle salades vers!

Ps: Lot’s of ijsjes en alcohol vrije cocktails zijn voor deze keer toegestaan 😉

Tot slot: kijk voor de do’s en don’ts ook eens op deze webpagina van de GGD.
Sommige dingen zijn ook van belang voor toekomstige zwangeren, dus bij een actieve kinderwens is het ook goed om je hierin te verdiepen. Beter goed voorbereid je reisbestemming uitzoeken dan bezorgd op vakantie!

En zijn er toch klachten of complicaties? Raadpleeg direct je verloskundige en/of een betreffende arts!

Een hele fijne vakantie toegewenst!! Geniet!!

Liefs Annemarie Nix, verloskundige

Verloskundigenprakijk Lief
Doctor Ottenstraat 48, 6369 VP Simpelveld
www.verloskundigenpraktijklief.nl

MEER INFORMATIE