TRAINERS WEERBAARHEIDSCURSUSSEN ROTS EN WATER STELLEN ZICH VOOR!

De weerbaarheid van je kind vergroten? Dat kan heel goed met een cursus Rots en Water! In de regio Maastricht-Heuvelland worden deze cursussen regelmatig gratis aangeboden door Trajekt in samenwerking met de verschillende gemeenten. Op de aanmeldpagina op onze website vind je meer informatie over de Rots en Watertraining voor kinderen van 6-8 jaar en de Rots en Watertraining voor kinderen van 8-12 jaar. In dit artikel stellen de enthousiaste trainers van Trajekt zich voor!

Hannah Mennens

Mijn naam is Hannah Mennens, al tijdens mijn opleiding pedagogiek werd ik geboeid door het thema weerbaarheid. Sindsdien ben ik mij blijven ontwikkelen en scholen op het gebied van weerbaarheid. Enkele voorbeelden van opleidingen die ik gevolgd heb zijn gecertificeerd trainer “ho, tot hier en niet verder”, mindful schools  (mindfulness voor kinderen) en Rots en Water.

Met grote passie wil ik ouders en kinderen inspireren het beste uit zichzelf te halen. Tijdens de ouder en kind bijeenkomsten vullen zij hun denkbeeldige rugzak met ervaringen en tools, hierdoor kunnen zij zich samen ontwikkelen.

In 2008 ben ik zelf moeder geworden en uit eigen ervaring heb ik geleerd, dat je voortdurend in ontwikkeling bent als ouder en kind. Je leven is voortdurend in beweging, waardoor je de opvoeding altijd probeert af te stemmen op de behoefte van je kind.

Lonneke Paulissen

Lonneke Paulissen

Mijn naam is Lonneke Paulissen en ik ben Rots en Water trainer vanaf 2012. Daarnaast werk ik als opbouwwerker (voorheen jongerenwerker) voor Trajekt en als trainer ervaringsleren. Rots en water is een psychofysieke training, dat wil zeggen dat we veel doen door middel van zelf ervaren en oefenen in spelsituaties.

Ik heb gezien dat het dit voor kinderen makkelijker maakt dit te vertalen naar situaties in bijvoorbeeld de klas of buiten op straat. Iedere training, iedere groep en ieder kind is weer anders, dat maakt het zo leuk deze training te geven en daar probeer ik als trainer bij aan te sluiten. We betrekken hier ouders zo actief mogelijk bij om ook een positief en langduriger effect te krijgen in de thuissituatie.

In mijn vrije tijd ben ik vooral buiten actief op het gebied van outdoorsport zoals met klimmen, mountainbiken en wandelen. Ook deze ervaring neem ik mee bij de lessen Rots en Water, waarin naast ontspanning en weerbaarheid ook aandacht is voor een stukje fysieke kracht

Merel Paardekooper

Mijn naam is Merel Paardekooper en ik ben rots en water trainer vanaf 2018. Binnen Trajekt werk ik met thema weerbaarheid bij rots en water en klassikaal in scholen. Weerbaarheid is een breed begrip en van belang voor ieder. Weerbaarheid betekend voor mij: De kennis over weten wat je wel en niet wilt en met respect voor jouzelf en de ander een grens hierin kunnen trekken.

Tijdens de rots en water training krijgen kinderen de kans om beide houdingen (rots en water) te ontdekken door spel. Zij gaan actief aan de slag met hun eigen grenzen te verleggen door middel van beweging en plezier tijdens de spellen. Hierdoor kunnen kinderen ontwikkelen en groeien op een manier dat bij hun belevingswereld past. De spellen sluiten aan bij bekende situaties voor kinderen. Het nabespreken van de spellen geeft kinderen de ruimte te reflecteren op hun houding en aandeel tijdens het spel. Bij het nabespreken van de spellen kunnen de groepsgenoten als steun voor het kind zijn door herkenbare gevoelens, doelen en situaties te kunnen delen met elkaar.

Wat ik van belang vind is dat de kinderen tijdens de training er niet alleen voor staan. Tijdens de ouderavonden zullen ook ouders actief aan de slag gaan met de onderdelen van de rots en water training. Ouders en kind zullen samen thuis oefenen met de spellen en handvaten die tijdens de training aangeboden worden. Tijdens de ouderavonden is er tevens tijd en ruimte voor vragen en tips over de opvoeding met elkaar te kunnen bespreken en delen.

Katrien Jozephs

Mijn naam is Katrien Jozephs en ben rots en water trainer vanaf 2018 en heb inmiddels meerdere trainingen gegeven voor diverse leeftijden. Vanaf 2000 werk ik veel met kinderen en met gezinnen als jeugdwerker, opvoedondersteuner en coördinator van Buurtgezinnen.

Tijdens rots en water trainingen zie ik kinderen al werkend meer zelfvertrouwen krijgen. Door kinderen te laten ervaren, te laten doen, verleggen ze eigen grenzen en leren ze dat ze altijd een keuze hebben om op moeilijke situaties te reageren. In de trainingen geef ik aandacht aan de persoonlijke vragen van de kinderen. Samen met hen bespreek ik wat ze willen leren en hoe ze daar tijdens een oefening aan hebben gewerkt. Omdat het volgen van deze rots en water training effect gaat hebben in het dagelijkse functioneren van de kinderen vind ik het belangrijk om een goed contact te hebben met ouders. Samen kunnen we het kind goed op weg helpen.

Zelf heb ik twee kinderen in de basisschoolleeftijd en weet ik hoe lastig het kan zijn als ouder om de “worsteling” van je kind te moeten zien. Dat is niet altijd even makkelijk en soms wil je gewoon wat bevestiging of handige tips, hoe hier mee om te gaan. Daar wil ik als trainer graag de ruimte voor bieden tijdens de ouderavonden van rots en water. 

Sinds de zomer van 2019 worden de Rots en Watertrainingen kosteloos aangeboden door de Maastricht-Heuvelland gemeenten. Wil je je kind aanmelden voor de Rots en Watertraing voor kinderen van 6-8 jaar of de Rots en Watertraining voor kinderen van 8-12 jaar, of een van de andere cursussen? Neem eens een kijkje op onze aanmeldpagina!

MEER INFORMATIE