TRAINERS CURSUS ‘LAAT JE NIKS WIJSMAKEN!’ STELLEN ZICH VOOR!

Heb je een puber in huis en vragen over de puberteit, gamen, uitgaan, alcoholgebruik, roken en blowen door jongeren? Dan is de cursus ‘Laat je niks wijsmaken!’ misschien iets voor jou. In de regio Maastricht-Heuvelland wordt deze cursus regelmatig gratis aangeboden door Mondriaan in samenwerking met de verschillende gemeenten. In dit interview met de trainers en op de aanmeldpagina op onze website vind je meer informatie over deze 3-daagse cursus voor ouders. In dit artikel stellen de enthousiaste trainers van Mondriaan zich voor!

Stephanie Metternich

Ik ben Stephanie Metternich, ben 43 jaar oud en moeder van Stijn van 19. Ik mag binnenkort de ‘25-jaar-in-dienst’ aantikken bij Mondriaan; een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Dat klinkt misschien saai, zo lang bij dezelfde werkgever… Maar dat is het niet! Ik heb in verschillende functies mogen werken en de laatste 6 jaar ben ik actief als Preventiewerker.

Onze afdeling zet zich in om gezondheid van mensen te bevorderen en daarmee de kans op psychische en/of verslavingsproblemen te verkleinen. Dat doen we bijvoorbeeld met grote publiekscampagnes als NIX18, maar ook in één-op-één gesprekken met jongeren, hun ouders en volwassenen over bijvoorbeeld overmatig middelengebruik. We zijn er voor kinderen van ouders met mentale problemen en voor ouderen die te kampen hebben met lichte angstproblemen. En we doen nog veel en veel meer… maar dan wordt dit voorstel-stukje te lang 😉

In de driedaagse cursus ‘Laat je niks wijsmaken!’ gaat het om voorlichting aan ouders. De meest effectieve manier om gezondheid van kinderen te bevorderen, is namelijk via de ouders. Afspraken maken en invloed uitoefenen. Oók als je kind 16, 18, of 20 is. Opvoeden dus! Maar ook je eigen kennis over bijvoorbeeld uitgaansdrugs of de werking van alcohol vergroten, zodat je een ‘waardige’ gesprekspartner bent voor je slimme puber. Dat zijn thema’s die aan bod komen in de voorlichtingen die we aanbieden aan ouders. Zo bieden we ook nog de bijeenkomst ‘Help, mijn kind gaat uit!’ met onderwerpen als uitgaan, alcohol, XTC, gehoorschade en opvoeden.

Judith van de Nobelen

Hallo, ik ben Judith van de Nobelen. Sinds 15 jaar ben ik werkzaam bij Mondriaan Preventie waar ik met veel plezier werk. Ik heb pedagogiek gestudeerd en het werken met kinderen, jongeren en hun ouders doe ik erg graag. De interactie tussen ouders en hun kinderen vind ik bijzonder en belangrijk. Graag ondersteun ik ouders dan ook bij de vragen of situaties waar zij tijdens het opvoeden tegenaan lopen. Iedere ouder zit weleens met zijn handen in het haar. We bieden preventieve oudergesprekken waarin we handvaten en tips geven. Geheel gratis en vrijblijvend.

Daarnaast specialiseer ik me in kinderen waarvan de ouders ziek zijn. Denk hierbij aan psychische klachten of verslavingsproblemen. Voor deze ouders is opvoeden extra lastig omdat ze ook nog eens met hun eigen problematiek kampen. Juist dan is het ook fijn om ondersteuning te krijgen bij de opvoeding. Ook voor deze kinderen hebben we extra steun en ondersteuning om te voorkomen dat er later problemen ontstaan.

Ik ben zelf ook moeder van 3 geweldige jongens. Als geen ander weet ik dat de opvoeding van je kinderen een enorme uitdaging kan zijn. Alle ballen in de lucht houden; leuke drukke baan, aandacht voor mijn kinderen, opvoeding, halen en brengen naar clubjes, huishouden, sport en tijd voor jezelf en je partner vrij maken. Een uitdaging dus die ik met veel plezier aanga.

Ben als ouder goed geïnformeerd over de dingen waar jongeren mee in aanraking kunnen komen tijdens de puberteit. Zo maak je het gesprek met je kind prettiger voor jezelf en voor je kind. Het werken met jongeren vind ik leuk en interessant. Individuele gesprekken over wat hen bezighoudt en er samen achter komen waar jongeren aan willen werken of waar ze ondersteuning bij willen. Vaak denken jongeren dat wat hun vrienden doen normaal is en weten ze niet beter. Jongeren bewust maken van hun eigen gedrag, de gevolgen hiervan en van het feit dat ze een keuze hebben in hoe ze verder willen, vind ik mooi. Kortom een leuke en uitdagende baan!

Deze oudercursus wordt kosteloos aangeboden. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze aanmeldpagina voor cursussen!

                            

MEER INFORMATIE