TOP 10 ZWANGERSCHAPSKWAALTJES

zwangerschapskwaaltjes klachten zwanger

Je bent zwanger! Een bijzondere tijd waarin een hoop gebeurt. In je lichaam gaat het ‘protocol zwangerschap’ van start. Je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding wordt overhoop gegooid en je baarmoeder begint te groeien. Met als gevolg, jawel – de welbekende zwangerschapskwaaltjes. De top tien van de meest voorkomende zwangerschapsklachten en wat je eraan kunt doen, lees je hier!

1. Vermoeidheid

Met stip op nummer 1! Vooral in het eerste en derde trimester van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Dit is een heel andere vermoeidheid dan die na een dag hard werken of een avondje stappen. Alleen al bij de trap oplopen, kun je het gevoel hebben dat je een halve marathon gelopen hebt. Deze vermoeidheid komt door hormonale veranderingen en doordat er heel veel energie naar de vorming van het kindje in je buik gaat. En als hoogzwangere draag je extra gewicht met je mee en slaap je vaak ook minder goed. Geef aan deze vermoeidheid toe en rust wanneer het kan!

2. Misselijkheid

Een duidelijke nummer twee, ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. Want vaak komt de misselijkheid in de ochtend voor, maar het kan je ook midden op de dag overvallen op de meest onpraktische momenten. Eén troost: ben je de 12 weken gepasseerd, dan verdwijnt deze klacht meestal weer. Om het zo goed mogelijk te doorstaan een aantal tips op een rij:

  • Zorg ervoor dat je geen lege maag hebt. Eten of drinken in je maag verlaagt de zuurtegraad, waardoor de maagwand minder snel geïrriteerd raakt;
  • Eet daarom als dat kan, voordat je opstaat al iets lichts. Denk dan aan een cracker of beschuitje. En sta daarna pas rustig op;
  • Drink geen koffie of cola;
  • Vermijd zuur, pittig, vet, zwaar of zout voedsel;
  • Eet kleine beetjes verdeeld over de dag. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt.

3. Vaak plassen

Eén van de vroegste symptomen van je zwangerschap. En helaas houd je deze klacht de gehele zwangerschap. Op het eind wordt het zelfs nog erger doordat de baarmoeder druk uitoefent op je blaas. Als je naast het vaker plassen ook pijn hebt bij het plassen, dan kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt. Ook dit komt geregeld voor tijdens de zwangerschap. Vermoed je een blaasontsteking, breng dan een potje urine voor controle naar de huisarts.

zwangerschapsklachten zwangere

4. Brandend maagzuur

Maar liefst 50 tot 75% van de zwangere vrouwen krijgt last van maagzuur. Meestal begint dat al in de 5de maand en naarmate je zwangerschap vordert, kan het erger worden. Door de zwangerschapshormonen sluit de kringspier tussen je maag en slokdarm niet goed. Dit zorgt ervoor dat maagzuur omhoog kan komen. Een vervelend kwaaltje, maar waar je wel rekening mee kunt houden. Wij geven je een aantal tips:

  • Vermijd vet, zuur of pittig gekruid eten, maar ook uien en sterke koffie;
  • Drink geen koolzuurhoudende drankjes;
  • Probeer eens 6 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote;
  • Vanillevla kan verlichting bieden;
  • Blijft het aanhouden, je verloskundige kan je een maagzuurremmer voorschrijven.

5. Stemmingswisselingen

Een zwangerschap kan een echte emotionele achtbaan zijn. Vooral de hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je emotionele toestand constant verandert. Je moet dan ook niet raar opkijken als je het ene moment nog vrolijk zit te lachen en het volgende moment een potje begint te huilen. Terwijl je niet eens precies weet waarom. Maar geen zorgen, ook dit kwaaltje hoort er helemaal bij!

6. Bandenpijn

Je baarmoeder wordt door verschillende banden op zijn plaats gehouden in het bekken. Doordat je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap, rekken deze banden op. Het uitrekken van de banden veroorzaakt een zeurende pijn. En bij (plotse) bewegingen of een verandering in je houding kun je dit voelen als een scherpe pijn in je onderbuik of liezen. Gelukkig is bandenpijn onschuldig. Je kunt het niet voorkomen, maar wel een aantal dingen doen om de pijn te verminderen:

  • Probeer plotselinge bewegingen te voorkomen of probeer je erop voor te bereiden. Voel je dat je moet niezen, ondersteun dan je buik met je handen.
  • Vermijd bukken en zwaar tillen zo veel mogelijk.
  • Je kunt blijven sporten, maar niet te lang en intensief. Prettige sporten voor nu: fietsen, zwemmen of yoga.
  • Neem op tijd voldoende rust. Vermoeidheid en inspanning kunnen bandenpijn verergeren.
  • Let goed op je houding. Laat je buik niet hangen, houd je rug recht en span regelmatig je buikspieren aan.
  • Probeer een steunbroekje of steunbanden. Deze ondersteunen vooral het onderste gedeelte van je buik. Niet te verwarren met een buikband.
  • Gebruik warmte om de pijn te verminderen. Neem bijvoorbeeld een warme douche of een warm bad. Ook een kruik kan helpen om de bandenpijn te verzachten.

zwanger bandenpijn sporten

7. Pijnlijke borsten

Onder invloed van hormonen veranderen je borsten flink tijdens de zwangerschap. De tepelhoven worden donkerder; de blauwe aders worden meer zichtbaar en je borsten zijn groter en zwaarder. Deze gratis borstvergroting gaat helaas ook gepaard met het gevoeliger en pijnlijker worden van je borsten. Gelukkig neemt rond het tweede trimester dit pijnlijke gevoel weer af.

8. Vocht vasthouden

Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast (oedeem). Dit kan gemiddeld wel 3 kilo aan vocht zijn. Als je veel vocht vasthoudt, zal dit vooral te zien zijn bij je enkels, voeten en benen. Daarnaast kunnen ook je armen, handen en gezicht opzwellen. Dit speelt vooral in de laatste maand van de zwangerschap. Dit tijdelijk vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad. Heb je echter naast het vocht vasthouden ook een verhoogde bloeddruk? Dan is het verstandig om je huisarts in te lichten, het zou kunnen dat je zwangerschapsvergiftiging hebt. Een paar tips wat je kunt doen bij oedeem:

  • Blijf drinken;
  • Beweeg regelmatig;
  • Leg je benen wat hoger als je zit of ligt.

9. Hoofdpijn

Hormonen, vermoeidheid, spanning, oftewel een hoop factoren die je in de zwangerschap hoofdpijn kunnen bezorgen. En heb je normaal al regelmatig hoofdpijn, dan ben je er nu extra vatbaar voor. Vooral in het eerste trimester kun je hier last van hebben. Paracetamol kan gelukkig uitkomst bieden. Maar ook goed drinken, op tijd eten en je rust nemen wanneer je lichaam erom vraagt kan helpen.

10. Rug- en bekkenpijn

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer deze klacht een rol gaat spelen. Het extra gewicht dat je meedraagt, kan van negatieve invloed zijn op je houding. Wat voor een verkeerde belasting van je, met name, onderrug kan zorgen. Maar de klachten kunnen ook (deels) komen doordat de verbindingen tussen je botten verweken. Door goed op je houding te letten, kun je deze rug- en bekkenklachten voorkomen of verminderen. Een aantal tips:

  • Verdeel je lichaamsgewicht over beide benen/voeten. Voorkom dat je niet naar één kant zakt of leunt. Voel eens hoe je staat (zonder schoenen), wordt je gewicht verdeeld over beide benen? En is er een gelijke drukverdeling op de voeten? Of wordt 1 been of een gedeelte van je voeten wat meer belast, zoals bijvoorbeeld de buitenkant van de voeten.
  • Knieën niet overstrekken of ‘op slot zetten’.
  • Zorg voor een basisstabilisatie: kantel je bekken iets naar achteren. Tijdens de zwangerschap kantelt het bekken namelijk iets meer naar voren dan normaal door het verplaatsen van het zwaartepunt in je lichaam. Span je buikspieren licht aan, net alsof je je buik inhoudt bij het dichtknopen van een iets te strakke spijkerbroek.
  • Houd je schouders naar achteren en laat ze ontspannen hangen.
  • Houd je nek en hoofd recht boven de schoudergordel.

Ongemakjes ook snel weer vergeten

Je moet er wat voor over hebben, maar die zwangerschapsklachten… ze zijn het allemaal waard! Zodra je je kleine spruit in je armen hebt, ben je al deze kwaaltjes snel weer vergeten!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest