STIMULEER DE (SENSO)MOTORISCHE ONTWIKKELING VAN JE KIND MET DEZE TIPS!

Gastbijdrage van Marjon van Sambeek
Gastbijdrage van Marjon van SambeekKinderergotherapie Gulpen

Als kinderergotherapeute in Gulpen zie ik veel kinderen met hun ouders in mijn praktijk, thuis en op school. Deze kinderen hebben problemen met bepaalde vaardigheden zoals leesbaar schrijven met een dynamische potloodgreep, nauwkeurig knippen, zich aankleden, zich concentreren en opdrachten nauwkeurig maken e.d. Als ouder speel je een onmisbare rol bij het aanleren van al deze vaardigheden. Daarom wil ik kort mijn visie hierover delen. En je vindt een link naar de inspiratiefilmpjes die ik in tijden van corona maakte om ouders te helpen hun kinderen te stimuleren in de (senso)motorische ontwikkeling.

Over het belang van bewegen

De eerste 8 jaren is het van groot belang dat kinderen met hun hele lichaam bewegen en zoveel mogelijk álle zintuigen inschakelen. Als kinderen veel tijd krijgen om te spelen en te bewegen, ontwikkelen ze hun zintuigen en motoriek (zowel de grove als de fijne motoriek) beter. Ook de samenwerking tussen beide ogen en beide handen wordt zo gestimuleerd. Hierdoor worden de verbindingen in de hersenen beter aangelegd en wordt er een basis gevormd om te leren schrijven en voor andere schoolse taken als lezen en rekenen. Ook lukt het daarna beter om een jas dicht te knopen, veters te strikken of met mes en vork te eten.

>> Lees Ook: Executieve Functies; noodzakelijk om te kunnen leren en zelfstandig te functioneren!

Filmpjes met inspiratie

Geef kinderen de tijd om dit alles te ontwikkelen en beperk daarom bewust de tijd die kinderen achter een beeldscherm doorbrengen. Want overmatig beeldschermgebruik kan allerlei gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. In dit artikel vind je tips voor verantwoord beeldschermgebruik door je kind. Wissel het werken aan het scherm af met spelen en bewegen. Om bovenstaande thuis in praktijk te brengen tijdens de coronacrisis, heb ik een groot aantal filmpjes van spelletjes voor jou en je kind gemaakt. Je vindt deze filmpjes, die met name geschikt zijn voor kinderen van groep 1-4, op mijn website of YouTubekanaal.

Tips Kinderergotherapeute Coronatijd

Ik wens jou en je kind veel plezier met de spelletjes op de toegevoegde filmpjes.

Hartelijke groeten van Marjon van Sambeek
Kinderergotherapie Gulpen
www.kinderergotherapiegulpen.nl

MEER INFORMATIE