TIKTOK – WAT IS HET PRECIES? EN WAT ZIJN DE RISICO’S?

Bijna iedereen kent Facebook en Instagram inmiddels wel. De meest populaire social media apps onder volwassenen én kinderen. Wat minder bekend bij de oudere generatie is TikTok. Deze app begint het qua populariteit langzaam maar zeker over te nemen van de eerdergenoemden. Goed dus om je als ouder te verdiepen in deze app! In dit artikel leggen we je uit wat TikTok is, wie het gebruikt en wat de eventuele risico’s zijn!
Wat is TikTok?
TikTok is een in 2016 gelanceerde app die in 2021 inmiddels al meer dan één miljard gebruikers heeft. Hiermee is het ’t op twee na grootste (digitale) sociale netwerk ter wereld. In Nederland wordt de app door ongeveer 3 miljoen mensen gebruikt, onder wie veel kinderen en jongeren.
TikTok (voorheen Musical.ly) is een social media app uit China die gebruikt kan worden om korte filmpjes op te nemen en te delen met andere gebruikers. De filmpjes duren tussen 15 seconden en (maximaal) 10 minuten. De filmpjes kunnen worden bewerkt door bijvoorbeeld filters of tekst toe te voegen. Eenmaal geüpload kunnen ze door andere gebruikers bekeken worden, geliket worden en kan erop gereageerd worden. Ook kunnen de filmpjes gedeeld worden via andere social media, zoals Facebook of WhatsApp.
Waar wordt TikTok voor gebruikt?
De app creëert een interactieve wereld van uiteenlopende video’s, maar draait vooral om muziek. De meeste gebruikers filmen zichzelf dan ook terwijl ze dansen of zingen. Ook wordt het gebruikt om grappige filmpjes met elkaar te delen, van mensen of van dieren.
Wie gebruikt TikTok?
TikTok is erg populair onder kinderen en jongeren. Zo’n 27% van de gebruikers is tussen de 13 en 17 en zo’n 39% is tussen de 18 en 24 jaar oud. Gemiddeld spendeerden kinderen 75 minuten per dag aan TikTok. Officieel is er een leeftijdsgrens aan het gebruik van TikTok van minimaal 13 jaar. Een nieuwe gebruiker moet vooraf zijn of haar geboortedatum invullen, maar die is natuurlijk makkelijk te vervalsen. Daarom zijn er ook jongere gebruikers aanwezig op de app. Gebruikers tussen 13 en 15 jaar oud krijgen automatisch een ‘privéaccount’. Dat betekent dat alleen vrienden kunnen reageren op hun video’s en dat ze geen privéberichten kunnen sturen. Maar ook deze beveiliging is helaas makkelijk te omzeilen door het invullen van een ‘fake’ geboortedatum.
Wat zijn de risico’s van TikTok?
In het verleden is de app nog weleens in het nieuws geweest vanwege zorgen rondom privacy. Het is dan ook niet gek dat je je als ouder afvraagt welke mogelijke risico’s er verbonden zijn aan TikTok. Hoewel het een hele leuke en vermakelijke app is, zijn er wel een aantal risico’s om rekening mee te houden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
- Contact met vreemden: hoewel accounts van kinderen onder 16 jaar automatisch op ‘privé’ worden gezet, kan er alsnog makkelijk contact gemaakt worden tussen gebruikers onderling. Net als met andere social media is het daarom verstandig om met je kind te praten over met wie ze beter wel en niet kunnen praten online en welke informatie over zichzelf ze beter niet kunnen delen. Meer hierover lees je in het artikel ‘4 tips voor veilig internetgebruik door pubers’.
- Cyberpesten: cyberpesten komt helaas op ieder social media platform voor en helaas ook op TikTok. Gebruikers kunnen reageren op elkaars video’s en deze reacties zijn niet altijd even prettig. Een vorm van pesten die veel gezien wordt op dit platform is ‘bodyshaming’; een vorm van pesten waarbij de focus ligt op het lichaamstype van het slachtoffer. Het is daarom goed om het gesprek met je kind aan te gaan over de mogelijke reacties die hij of zij kan krijgen op video’s en om goed in de gaten te houden welk effect het gebruik van TikTok heeft op het zelfbeeld van je kind. In dit artikel vind je een aantal tips voor het omgaan met cyberpesten.
- We noemden het al eens eerder; privacy. TikTok is gratis te downloaden en dat is met een reden. Er worden namelijk gegevens verzameld die worden verkocht aan adverteerders, om reclames zo goed mogelijk af te stemmen op de gebruiker. Zo weet de app bijvoorbeeld in welk land je je bevindt, wat voor apparaat je gebruikt en wat je IP-adres is. Met je toestemming kan de app zelfs inzien wat je exacte locatie is en wie je contacten zijn. Het is goed je dit te realiseren en goed na te denken over waar je de app toestemming voor geeft!
Wat kun je doen om het TikTok gebruik van je kind veilig te houden?
- Zoals we boven al beschreven; maak de risico’s bespreekbaar en maak je kind weerbaar op het gebied van social media. Zie voor meer tips: 10 tips voor verantwoord online gedrag van je puber.
- Gebruik ‘Family Pairing’: door je eigen account aan die van je kind te koppelen kun je op afstand de privacy instellingen van je kind bewaken. Je kunt hiermee de privacy instellingen van het account van je kind ook met een wachtwoord beveiligen, zodat je zeker weet dat wat jij instelt ook ingesteld blijft. Klik hier voor meer informatie.
- Als je je meer wilt verdiepen in social media kun je je inschrijven voor de Ouderworkshop: Social media & gaming.
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.