THUISWERKEN MET EEN PEUTER/KLEUTER? 6 TIPS!

thuiswerken met peuter kleuter

Thuiswerken terwijl je peuter of kleuter ook thuis rondscharrelt; het kan een hele uitdaging zijn! Want waar baby’s nog regelmatig een dutje doen en de schoolkinderen zich al gedurende iets langere tijd zelf kunnen vermaken, zijn peuters en kleuters toch nog vooral afhankelijk van papa en/of mama’s voor hun vermaak. Hoe je dan toch nog een beetje productief kunt zijn? Dat lees je in dit artikel!

 Tip 1: Stel je Verwachtingen bij

Hoe je het ook wendt of keert; een productief dagje thuiswerken met een peuter of kleuter om je heen die graag je aandacht claimt, is niet eenvoudig. En zelfs met deze tips gaat dat niet heel eenvoudig worden 😉 Probeer dus de lat niet te hoog te leggen voor jezelf. Stel je verwachtingen bij van wat je kunt doen op de momenten dat je kind thuis (en wakker) is en accepteer dat het niet anders is.

Tip 2: Zorg voor Structuur

Er vanuit gaande dat de thuiswerkdagen met de kinderen anders zullen lopen dan gepland, is het toch goed om in elk geval te proberen een vaste dagstructuur aan te houden.  Kies een aantal vaste momenten met vaste bezigheden. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, ook kinderen hebben veel baat bij de voorspelbaarheid die een dagstructuur hen biedt. We weten dat het ontbreken van een dagstructuur bij veel kinderen ook kan leiden tot druk/ negatief gedrag.

>> Lees ook: Het belang van structuur voor kinderen. Ook (of juist!) in de vakantie!

Tip 3: Maak – als dat kan – een taakverdeling met je partner

Bespreek de taken/ deadlines voor je werk met je partner. Misschien kan hij/ zij op een bepaald moment even iets meer betekenen in het entertainen van de kleine, omdat jij die belangrijke deadline hebt?

Tip 4: Volg je kind en voorkom onnodige stress!

Vaak ontstaat er stress doordat je tegen beter weten in dingen probeert te combineren, die eigenlijk niet te combineren zijn. Je kunt wel heel graag om 14.00 uur die geplande belafspraak met je collega door willen laten gaan, maar als je kindje op dat moment net effe veel van je vraagt, is het misschien beter om je collega te laten weten dat je de belafspraak wilt verzetten. Als het mogelijk is, is het sowieso wijs om de telefoontjes te bewaren tot de momenten dat de kinderen slapen. Of je partner even op ze kan letten.

Het lijkt soms wel of kleine kinderen een speciale radar hebben voor de momenten waarop jij met je aandacht ergens anders bent. In het beste geval komen ze je dan actief opzoeken voor een portie aandacht. In een iets minder gunstig geval worden ze ondeugend. En word je na een onbewaakt moment geconfronteerd met dit soort taferelen:

Thuiswerken met peuter kleuter

Probeer je dus aan te passen aan het ritme van je kindje. Kijk wanneer je kind zich vermaakt; dát zijn de momenten om gas te geven voor je werk. Proberen geconcentreerd te werken, wanneer je kleintje continu je aandacht vraagt, leidt gegarandeerd alleen maar tot stress!

>> Lees ook: 5 tips voor ontspannen ouderschap

Tip 5: Stel prioriteiten in je werk

Wanneer je thuis werkt met een peuter/ kleuter om je heen, ga je geen 8 productieve uren kunnen draaien. Dat is een feit. Probeer de tijd die je wel kunt werken daarom zo efficiënt mogelijk te benutten. Vaak helpt het om een overzichtje te maken van de dingen die moeten gebeuren. Maak dan short-list met de belangrijkste items en focus je daarop. Eventueel zou je die dingen die je écht die dag af wil hebben ook nog ’s avonds kunnen afmaken, mocht dat nodig zijn. Nog een tip in het kader van efficiëntie: probeer jezelf niet onnodig af te leiden met social media. Soms kan het zelfs goed zijn om je mail niet steeds te openen tussendoor. Dat komt je concentratie niet ten goede.

Tip 6: Neem pauze!

Gun jezelf ook even een momentje rust. Ga dus niet in de pauze of tussendoor ook nog ‘even snel’ de wc poetsen of iets dergelijks. Neem echt regelmatig even pauze. Van je werk én van je kind. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je je kindje nog iets langer een filmpje laat kijken, zodat je nog even rustig een kopje thee kunt drinken. Het lijkt erop dat deze situatie nog wel een aantal weken zal aanhouden. Niemand kan voortdurend ‘aan’ staan. Dus neem dat momentje voor jezelf en zorg dat je over twee weken nog steeds een gezellige ‘relaxte’ thuiswerk-moeder kunt zijn!

Bronnen:

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE