THEMACHAT ‘GAMEN: SPEL OF VERSLAVING?’

Met Judith van de Nobelen en Stephanie Metternich
Met Judith van de Nobelen en Stephanie MetternichPreventiewerkers Mondriaan Preventie

Is gamen ook dé favoriete bezigheid van jouw kind? En is stoppen met gamen een dagelijks strijdpunt? Krijgt je kind zo’n woedeaanvallen tijdens het gamen dat jij nog nieuwe scheldwoorden bijleert? Dan is de themachat ‘Gamen’ wellicht interessant voor jou! Op maandag 14 december organiseert het CJG043 in samenwerking met Mondriaan Preventie deze themachat. Experts op dit gebied, Stephanie Metternich en Judith van de Nobelen, zullen die avond aansluiten bij ons chatspreekuur om vragen van ouders over gamen te beantwoorden! Dus heb je vragen over dit onderwerp? Stel ze op 14 december tussen 20.00 en 22.00 uur in een persoonlijk chatgesprek met Stephanie of Judith en krijg direct advies!

Een zwaarbeladen thema

Het thema ‘gamen’ of ‘achter een schermpje zitten’ is in veel gezinnen inmiddels zwaarbeladen. Doordat het ‘beeldscherm-aanbod’ zo groot is en het feit dat kinderen op een dag ook gebruik maken van de verschillende apparaten, zie je als ouder je kind bijna alleen nog maar achter een beeldscherm zitten. Na een paar uurtjes stoppen met gamen om vervolgens op de mobiele telefoon een vlog te gaan kijken over die game, is kinderen niet vreemd. Voor school en voor het onderhouden van sociale contacten is een kind ook vaak actief op beeldschermapparatuur. En dan volgt nog meestal een serie of film kijken op TV. Voor kinderen zijn dit heel verschillende dingen. Voor ouders vaak niet en dat kan het gamen extra negatief kleuren.

Zorgen over negatieve invloed van gamen

We zijn allemaal bekend met het gegeven dat langdurig beeldschermgebruik ongezond is. Het is niet goed voor de houding, de ogen en de algemene ontwikkeling van je kind, wordt gesteld. Ook is de kans op overgewicht groter door te weinig beweging. Je kind stimuleren om andere activiteiten te ondernemen, is nu tijdens de coronacrisis echter niet meer zo gemakkelijk. Want wat kan je kind nog doen? En dan vraag je je misschien nog af wat de invloed is van gewelddadige games op je kind. En is stoppen met gamen onderhand ook een dagelijks strijdpunt in huis…

Voordelen van Gamen

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, er zijn ook positieve effecten van gamen wetenschappelijk aangetoond. Naast het plezier dat je kind beleeft aan gamen, hebben games onder meer ook positieve effecten op de eenvoudige en complexe cognitieve functies van je kind. Denk dan aan ruimtelijk inzicht, geheugen en taalcompetenties, reactievermogen, probleemoplossend vermogen en ingewikkelde informatie interpreteren. Daarnaast wordt de fijne motoriek, met name de oog-handcoördinatie door gamen flink verbeterd. Spelen is sowieso goed voor de ontwikkeling van kinderen en dat geldt dus ook voor digitaal spelen.

Gamen kinderen positieve en negatieve effecten

Balans belangrijker dan tijd

De crux zit hem in de balans. Pas als het gamen andere activiteiten en hobby’s in de weg gaat staan, dan slaan de voordelen om in negatieve effecten. Slaagt je kind erin om prioriteiten te stellen en bijvoorbeeld eerst het huiswerk af te maken alvorens te gaan gamen? Maakt het voldoende tijd vrij voor sport of andere hobby’s? En heeft het ook voldoende ‘real-life contact’ met leeftijdsgenoten? Dan is het niet zo erg als je kind daarnaast ook een aantal uur per dag gamet. Zie je dat je kind het lastig vindt om deze balans zelf te bewaken? Dan ligt hier wel een belangrijke taak weggelegd voor jou als ouder.

Problematisch gamegedrag

Het gamen kan problematisch worden als je kind problemen ervaart bij het onder controle houden van het eigen gamegedrag en dit van invloed is op andere gebieden. Vind je kind het moeilijk om te stoppen met gamen en speelt het meestal langer en meer dan van tevoren gepland? Lijkt het in het hoofd veel bezig te zijn met het gamen, laat het andere activiteiten lijden onder het gamegedrag en slaapt je kind zelfs te weinig door het gamen? Krijgt je kind conflicten met anderen over het gamen? Of lijkt je kind internetgames te gebruiken om een negatieve stemming te ontvluchten of verlichten? Uit onderzoek is gebleken dat problematisch gamen samenhangt met verlaagde schoolprestaties en depressieve gevoelens, maar soms ook met eenzaamheid en een negatief zelfbeeld.

Vragen over Gamen

Maar ook al is het gamen van je kind niet problematisch, het kan toch heel wat vragen oproepen, zoals bijvoorbeeld:

  • Hoe zorg ik dat mijn kind minder gaat gamen?
  • Mijn kind heeft tijdens het gamen woedeaanvallen en is dan niet meer aanspreekbaar, hoe gaan we daarmee om?
  • Welke regels stel ik rondom het gamen en hoe pak ik dat het beste aan?
  • Hoe zorg ik dat ik met mijn puber tot gezamenlijke afspraken kom, waar mijn kind zich ook aan houdt?
  • Wordt mijn kind gewelddadig als het vaak agressieve, gewelddadige games speelt?
  • Hoe kan ik mijn kind het beste een game weigeren, als ik dit niet geschikt vind?
  • Hoe kan ik het beste omgaan met mijn kind wanneer het liegt over het gamegebruik?
  • Op welke signalen moet ik letten om te zien dat gamen een verslaving gaat worden?
  • Hoe kan ik het beste problematisch gamen bespreekbaar maken bij mijn kind?
  • Hoe ga ik om met online betalingen?

 

Themachat Gamen

Met al dit soort vragen kun je op maandag 14 december tijdens de ‘Themachat Gamen’ terecht bij Stephanie en Judith voor persoonlijk advies. Tussen 20.00 en 22.00 uur kun je via de chatbutton op de website www.cjg043.nl  (anoniem) inloggen voor een 1-op-1 chatgesprek. Tip: chat indien mogelijk via je laptop of pc, helaas geeft onze software bij mobiel gebruik soms problemen!

Over Judith van de Nobelen

“Sinds 16 jaar ben ik werkzaam bij Mondriaan Preventie waar ik met veel plezier werk. De interactie tussen ouders en hun kinderen vind ik bijzonder en belangrijk. Graag ondersteun ik ouders dan ook bij de vragen of situaties waar zij tijdens het opvoeden tegenaan lopen. Iedere ouder zit weleens met zijn handen in het haar. Ik ben zelf ook moeder van 3 geweldige jongens en weet als geen ander dat de opvoeding van kinderen een enorme uitdaging kan zijn. Ben als ouder goed geïnformeerd over de dingen waar jongeren mee in aanraking kunnen komen tijdens de puberteit en het thema gamen is mij dus ook niet vreemd.”

Over Stephanie Metternich

“Ik mag binnenkort de ‘25-jaar-in-dienst’ aantikken bij Mondriaan en heb in verschillende functies mogen werken. De laatste 7 jaar ben ik actief als Preventiewerker. Onze afdeling zet zich in om gezondheid van mensen te bevorderen en daarmee de kans op psychische en/of verslavingsproblemen (alcohol, andere drugs, gamen en gokken) te verkleinen. De meest effectieve manier om gezondheid van kinderen te bevorderen, is via de ouders. Afspraken maken en invloed uitoefenen. Oók als je kind 16, 18, of 20 is. Opvoeden dus! Ik heb een zoon van 20, Stijn, en heb dus ook mijn eigen ervaringen opgedaan. Ook met het thema Gamen.”

MEER INFORMATIE