THEMACHAT ‘EERSTE HULP BIJ CONFLICTEN MET JE PUBER’

Met Marielle Nolte - Jeugdwerker bij Trajekt
Met Marielle Nolte - Jeugdwerker bij Trajekt en Saskia Vossen - Schoolmaatschappelijk werker bij Trajekt

Op maandag 26 oktober organiseert het CJG043 in samenwerking met Saskia Vossen en Mariëlle Nolte van Trajekt een Themachat ‘Eerste hulp bij conflicten met je Puber’. Het is namelijk wel even wennen als je kind ineens niet meer alles zomaar van je aanneemt en er discussies ontstaan over van alles en nog wat. Een kind in de puberteit vraagt meestal een aanpassing van regels en gewoontes. Je kind ontwikkelt immers zijn of haar identiteit en daagt jou daarbij uit. En dat kan best pittig zijn: met meningsverschillen en conflicten tot gevolg. Want een puber wil alles zelf beslissen en reageert niet altijd even tactvol op je ouderlijke bezorgdheid. Hoe ga je daarmee om? Hoe bewaar je het evenwicht tussen loslaten en begrenzen?  Heb jij ook vragen die over dit thema gaan? Leg ze gratis en anoniem voor aan Saskia of Mariëlle en krijg direct persoonlijk advies en tips over hoe hiermee om te gaan! 

Natuurlijk proces

Pubers zijn vaak eigenwijs en kritisch; ze zijn het liever niet met je eens. Dat komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden. Voor je kind is kritiek leveren een manier om zich af te zetten van jou. Het is een natuurlijk proces dat onderdeel uitmaakt van het ontwikkelen van de eigen persoonlijkheid. Desalniettemin kan dit proces je aardig op de proef stellen!

Puber dilemma’s

Puberteit is niet alleen een overgangsfase voor pubers, maar ook voor hun ouders. Als ouder moet je ook wennen aan het feit dat je kind geen kind meer is. Dat het moet leren eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen. Dat lijkt makkelijker dan het is, want wat als jij de keuze die je kind wil maken onverstandig vindt? Je wilt het beste voor je kind, dus je wilt je kind behoeden voor fouten, teleurstellingen en pijn. Daar voel je je nog steeds verantwoordelijk voor. Dus je komt zo af en toe te staan voor het dilemma: verbieden of toestaan? En een nieuw conflict ligt op de loer.

Zo wat puber dilemma’s op een rij:

 • Je kind wil make-up dragen en jij vindt je kind te jong daarvoor.
 • Je kind wil bepaalde kleding aan die jij afschuwelijk vindt.
 • Je kind wil een profiel op school kiezen wat jij niet bij hem/haar vindt passen.
 • Je kind wil al uitgaan, naar een feest, club of evenement.
 • Je dochter wil aan de pil en jij vindt haar nog te jong.
 • Je kind wil bij haar/zijn vriend(in) slapen.
 • Je kind wil met vrienden op vakantie.
 • Je kind wil een studie gaan doen waar jij weinig kansen in ziet.
 • Je kind wil stoppen met school om haar/zijn droom te volgen.

Themachat Eerste hulp bij Conflicten met je Puber

Woon jij in de regio 043 en herken je de puber dilemma’s, heb jij ook geregeld meningsverschillen en/of conflicten met je puber? En zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens de Themachat ‘Eerste hulp bij Conflicten met je Puber’ op maandag 26 oktober. Mariëlle Nolte en Saskia Vossen denken graag met je mee!

Welke vragen kan ik stellen?

Om je een beetje een indruk te geven met welke vragen je terecht kunt tijdens de themachat, een overzicht van mogelijke vragen:

 • Moet ik steeds de discussie aangaan met mijn puber of kan ik dingen ook gewoon afdwingen?
 • Hoe kunnen we met respect voor ieders mening de discussie voeren?
 • Hoe en wanneer stel ik grenzen?
 • Hoe kan ik zorgen dat mijn kind zich aan de regels houdt, zonder dat ik (steeds) de boeman moet spelen?
 • Hoe voorkom ik dat een meningsverschil een ruzie wordt?
 • Hoe en wanneer laat ik mijn kind wat losser?
 • Hoe stimuleer ik mijn kind in zijn/haar zelfstandigheid?
 • Kan ik mijn kind nog dingen verbieden? Luistert hij/zij nog wel?
 • Hoe reageer ik op kritiek van mijn puber?
 • Hoe ga ik om met brutaal gedrag van mijn puber en een gebrek aan respect?
 • Hoe houd ik mijn emoties onder controle?

En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het opvoeden en ontwikkelen van je puber naar een zelfstandige en verantwoordelijke jongvolwassene, kun je tijdens deze themachat voorleggen!

Hoe werkt de chat?

Ga op maandag 26 oktober tussen 20.00 uur en 22.00 uur naar www.cjg043.nl en klik op de ‘stel-je-vraag-button’ onder in beeld voor een privé-chat. Log in met een (verzonnen) naam en je postcode. Vervolgens kom je in een 1-op-1 chatgesprek met Mariëlle of Saskia, waar je gratis en anoniem je vragen kunt voorleggen voor persoonlijk advies!

Over Mariëlle Nolte

Mariëlle is jeugdopbouwwerker bij InBeeld en jeugd- en jongerenwerker. “Als jeugdwerker zoek ik pubers op in de vrije tijd en bespreek ik op een laagdrempelige manier met hen waar ze mee bezig zijn. Dit kan vanuit een jeugdcentrum zijn, maar ook gewoon op straat. Samen met de puber kijken mijn collega’s en ik naar wat hij/zij nodig heeft. Hier betrekken we soms ook de ouders bij indien nodig. Zolang de pubers niet meerderjarig zijn worden ouders hier uiteraard ten alle tijden over geïnformeerd. Pubers hebben hun eigen leefwereld en het leuke hiervan vind ik, is om te zien hoe ze hun weg hierin vinden naar jongvolwassenheid en om samen met hen dat onstuimige pad te mogen bewandelen.”

Over Saskia Vossen

Saskia werkt als schoolmaatschappelijk werker in het voortgezet onderwijs en werkt onder andere met pubers (en hun ouders) in de leeftijdscategorie 12-18 jaar. “Ik vind het interessant om met ouders van gedachten te wisselen over dit onderwerp en hoop te kunnen bijdragen aan het vergroten van hun perspectief!”

MEER INFORMATIE