THEMACHAT ‘ANDERS OMGAAN MET DE EMOTIES VAN JE KIND’

Met Kiona Boersma & Renske Leenders
Met Kiona Boersma & Renske LeendersPsychologen bij Moventis GGZ

Kan jouw kind soms heel erg boos worden? In reactie op frustratie of een teleurstelling of zomaar, uit het niets? Of is jouw kind vaak lichtgeraakt en geneigd om dramatisch of emotioneel te reageren op relatief kleine voorvallen? Dan is de themachat ‘Anders omgaan met de Emoties van je Kind’ wellicht interessant voor jou! Dit chatspreekuur vindt plaats op dinsdag 24 november en wordt verzorgd door Kiona Boersma en Renske Leenders van Moventis GGZ. In dit artikel lees je meer over de visie van deze experts op het omgaan met emoties van kinderen én de themachat op 24 november! 

Een andere kijk…

In onze maatschappij zijn we geneigd om zogenaamde negatieve emoties, zoals boosheid, verdriet of angst, zo snel mogelijk onder controle te krijgen en ‘weg te poetsen’. Denk aan een kind dat huilt en getroost wordt met woorden als ‘stop maar met huilen, het is al goed!’. Of een kind dat boos is en corrigerend op de trap wordt gezet en pas terug mag komen als het afgekoeld is. Renske Leenders en Kiona Boersma van Moventis GGZ hebben een andere kijk op emoties en de manier waarop we daarmee om zouden moeten gaan. Hieronder lees je daar meer over.

Waarom mag een kind niet boos, bang of verdrietig zijn?

Zelfs hele jonge kinderen ervaren al allerlei emoties. Maar doordat ze nog zo jong zijn, hebben kinderen vaak nog niet de taal en verstandelijke vermogens om deze emoties te begrijpen en er woorden aan te geven. Als een kind vanuit een bepaalde emotie een bepaald gedrag laat zien, waarom dan niet proberen te begrijpen wat je kind daarmee wil duidelijk maken? Waarom mag een kind bijvoorbeeld niet boos zijn? Er is immers altijd een reden waarom een kind boos is. En dat betekent niet dat het de bedoeling is kinderen ongeremd uit hun plaat te laten gaan, maar wél dat je deze emotie kunt toelaten binnen bepaalde kaders. De uitdaging is om je kind te leren boos te zijn zonder dat het onveilig wordt voor zichzelf of z’n omgeving, zo stellen Kiona en Renske.

Oog voor de achterliggende reden

Vaak is het zo dat ouders de emoties van hun kind graag zo snel mogelijk ‘opgelost’ willen hebben, omdat ze dit zelf moeilijk vinden om te verdragen. Ze proberen een oplossing te vinden om de boosheid zo snel mogelijk te laten afnemen, met onvoldoende oog voor de reden achter de boosheid. Een kind heeft lang niet altijd behoefte aan een directe oplossing voor het probleem, als ouders die wel zien. Kinderen willen het gevoel hebben dat iemand emotioneel beschikbaar voor hen is. Iemand die hun emotie ziet, de emotie kadert en begeleidt en begrip toont. Als je dat kunt geven als ouder, kalmeren kinderen vaak zelf en kunnen ze ook prima zelf een oplossing bedenken voor de reden van de boosheid.

Je kind helpen bij het omgaan met emoties

In het algemeen geldt namelijk dat jonge kinderen hun emoties nog niet zelf kunnen reguleren. Emotieregulatie vraagt bepaalde vaardigheden van het brein, die bij kinderen nog in ontwikkeling zijn. Dit betekent dat ze hun omgeving nodig hebben om hun emoties te reguleren. Als je een kind dat volledig overmand wordt door z’n emotie op een strafstoeltje zet, of op de trap in de gang, laat je je kind letterlijk alleen en kun je ‘m niet helpen z’n emoties te co-reguleren. Je kind moet dan zelf zien te dealen met zijn emoties. Dat is moeilijk voor kinderen. Wat de experts van Moventis GGZ adviseren, is om juist wel aanwezig te blijven bij je kind en actief verbinding te maken door dingen te zeggen als; ‘Ik ben bij je, je mag best even boos zijn. Als je iets van me nodig hebt, dan zeg je het maar’. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je als ouder zelf ook rustig kunt blijven of snel weer rustig kunt worden. Als jouw kind het lastig vindt z’n emoties te reguleren, is het goed om daarmee te oefenen. Dat kun je op allerlei manieren, vaak spelenderwijs, doen. Tijdens het chatspreekuur zoeken Kiona en Renske graag met je mee naar een aanpak die bij jouw kind past!

themachat anders omgaan met boosheid kind

Themachat ‘Omgaan met de Emoties van je Kind’

Woon jij in de regio 043 en vind je het soms lastig om goed te reageren op hevige emoties van je kind? En zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur ‘Anders Omgaan met de Emoties van je Kind’ op dinsdag 24 november. Psychologen Kiona Boersma en Renske Leenders denken graag mee en hebben gegarandeerd een aantal goede tips voor je!

Welke vragen kan ik stellen?

Om je een beetje een indruk te geven met welke vragen je terecht kunt tijdens de themachat, een overzicht van mogelijke vragen:

  • Mijn zoon wordt soms uit het niets bokkig en boos, we weten niet waarom en hoe we hem kunnen helpen om van dat gevoel af te komen;
  • Onze dochter is erg lichtgeraakt, een echte ‘drama queen’. Bij het spelen met vriendinnetjes moet ze vaak huilen, omdat het anders loopt dan ze zou willen, omdat het vriendinnetje iets onaardigs zegt, noem maar op. Hoe kunnen we haar wat sterker maken hierin?
  • Onze dochter blijft lang in haar emoties hangen; als ze eenmaal aan het huilen is, vindt ze het moeilijk om te stoppen, als ze boos is, vindt ze het moeilijk om hier weer uit te komen. Wat kunnen we doen?
  • Onze dochter is bang in het donker, hoe kunnen we haar helpen haar angst te overwinnen?
  • Ons zoontje reageert met felle driftbuien als hij zijn zin niet krijgt. Dit wordt van kwaad tot erger; wat te doen?
  • Sinds de scheiding huilt mijn zoontje bijna elke avond dat hij zijn vader mist en naar hem toe wil. Hij lijkt dit ook wat te gebruiken om tijd te winnen bij het bedritueel. Hoe kan ik deze emotie serieus nemen en hem toch hierin begrenzen?

En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het omgaan met de emoties van je kind, kun je tijdens deze themachat voorleggen!

Hoe werkt de chat?

Ga op dinsdag 24 november tussen 20.00 uur en 22.00 uur naar www.cjg043.nl en klik op de ‘stel-je-vraag-button’ onder in beeld voor een privé-chat. Log in met een (verzonnen) naam en je postcode. Vervolgens kom je in een 1-op-1 chatgesprek met Kiona of Renske, waar je gratis en anoniem je vragen kunt voorleggen voor persoonlijk advies! Tip: chat indien mogelijk via je laptop of pc, helaas geeft onze software bij mobiel gebruik soms problemen!

Over Renske Leenders

Renske werkt als GZ-psycholoog, speltherapeut, EMDR-therapeut en Infant Mental Health specialist in opleiding bij Moventis GGZ. Ze heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in trauma, hechtingsproblematiek en lichaamsgerichte emotieregulatievaardigheden bij zowel volwassenen als kinderen vanaf de babytijd tot aan ongeveer 12 jaar. Als behandelaar probeer ik niet boven, maar naast de client te staan. Ik probeer te begrijpen, waardoor klachten zijn ontstaan en samen met de client te zoeken naar een passende oplossing. Emoties ervaren en uiten zijn van essentieel belang om goed te kunnen functioneren als persoon en zijn een samenwerking van lichaam en psyche die je niet los van elkaar kan zien. Als iemand overspoeld raakt door emoties probeer ik door de inzet van verschillende methodieken de overspoeling weg te krijgen, zodat emoties weer verdraagbaar zijn en iemand weer goed kan functioneren in zijn dagelijkse leven.

Over Kiona Boersma

Deze informatie volgt.

MEER INFORMATIE