STOPPEN MET GAMEN STEEDS EEN STRIJD? 9 TIPS!

tips stoppen gamen strijd

Vindt jouw kind het ook zo moeilijk om te stoppen met gamen? Wanneer ze de kans krijgen, kunnen kinderen wel uren gamen. Het is een van de meest populaire bezigheden onder jongeren. Bijna alle jongens gamen en van de meisjes gamet ongeveer de helft. Voor de meeste kinderen vormt dit gelukkig geen groot probleem in de zin van verslaving (3%). Het stoppen met een spel levert daarentegen wel vaker strijd op. Hoe je je kind kunt helpen zonder ruzie te stoppen met gamen? Wij geven je 9 tips!

Tip 1: Verdiep je in de belevingswereld van je kind

Je verdiepen in de games die je kind speelt en in zijn/haar belevingswereld is een eerste belangrijke zet. Je ziet dan waardoor het voor je kind moeilijk is om te stoppen. Door te praten over de spellen die je kind speelt, eens mee te kijken of het spel ook eens zelf te spelen, krijg je meer inzicht in wat je kind doet. Bijkomende winst is dat je kind het gevoel heeft dat je weet waarover je praat en hierdoor ook meer open staat voor een gesprek over het gamen.

Tip 2: Weet ‘t verschil tussen games

Veel games zijn zo gebouwd dat ze je stimuleren vooral te blijven gamen, om beter te worden of een volgende probleemsituatie in de game te overleven. Of bijvoorbeeld om je team niet in de steek te laten. Dit maakt het moeilijk om te stoppen als je eenmaal bent begonnen. Een competitief spel duurt telkens tot de speler af is. Dit maakt het gemakkelijker voor je kind om te stoppen en voor jou om eventueel in het spel in te breken. Je kunt dan met je kind afspreken nog 1 rondje en dan moet je stoppen. Bij een game die eindeloos doorgaat, is het stoppen moeilijker. Dan is een goede afspraak over de gametijd belangrijk. En als er weinig tijd is voor het gamen, bijvoorbeeld na een lange schooldag, kan bij de keuze voor een game rekening hiermee worden gehouden.

Tip 3: Leer je kind omgaan met groepsdruk

In sommige games moeten gamers als team samenwerken. Als er eentje tussentijds afhaakt, benadeelt die de groep. De omgeving kan het je kind dus soms moeilijk maken om nee te zeggen tegen gamen of eerder stoppen met gamen. Je kind moet om kunnen gaan met deze groepsdruk en nee durven zeggen. Door hierover met je kind te praten, kom je erachter of je kind dit wellicht nog moeilijk vindt. En indien nodig je kind hierin ondersteunen.

Tip 4: Bepaal samen de gametijd

Als je de gametijd samen met je kind bespreekt en tot een gezamenlijke duidelijke afspraak komt, kan dit helpen in het naleven van de afspraak. Als er voor je kind wat te winnen valt, al is het maar een half uurtje, wordt het een gezamenlijke afspraak. Wat een aanvaardbare tijd is die per dag aan games kan worden besteed, is per kind anders. Een gezonde balans met andere activiteiten, hobby’s en live contact met vrienden is belangrijker dan schermtijd op zich. Heeft je kind naast school niet veel andere bezigheden dan gamen, stimuleer je kind dan in het ondernemen van andere (sociale) activiteiten.

Tip 5: Help je kind met begrenzen

Zichzelf begrenzen is op deze leeftijd vaak nog heel moeilijk. Daarbij zijn de (meestal) onvoorspelbare beloningen tijdens een game voor kinderen onweerstaanbaar. Games belonen meer en sneller dan de meeste andere hobby’s. Je zult je kind dus moeten helpen met het begrenzen en zich houden aan de gametijd. Ben hierin consequent. Als je je kind gemakkelijk laat wegkomen met het breken van de regels, zonder dat dit gevolgen heeft, zal hij/zij je niet meer serieus nemen.

Tip 6: Voorbereiden op stoppen

Door een wekker te zetten of je kind in te seinen dat er nog 10 minuten speeltijd over is, kan je hem/haar helpen om zich voor te bereiden op het einde van de speeltijd. Kinderen kunnen zich enorm verzetten tegen abrupte veranderingen. Door je kind te waarschuwen dat de tijd er bijna op zit, kan het beter omgaan met de overgang.

Tip 7: Opslaan van voortgang in spel

Jongere kinderen weten soms nog niet hoe ze door de opties van een game kunnen navigeren en hebben mogelijk hulp nodig om te leren hoe ze de voortgang van het spel kunnen opslaan. Als je kind weet hoe het de game op kan slaan en niet het gevoel heeft dat alle inspanningen verspild zijn, is de kans groter dat het stoppen ook minder problematisch vindt. Wanneer de speeltijd voorbij is, wacht dan even zodat je kind het spel kan opslaan en help je kind als het nog te jong is om dit zelf te doen.

Tip 8: Geef je kind erkenning

Gamen kan vrij intensief zijn, waarbij de nodige adrenaline vrijkomt. Dat je kind boos wordt als het moet stoppen, komt hier ook deels door. Maar ook doordat bij deze leeftijd de rem hierop nog niet goed ontwikkeld is. Als je kind boos wordt, wil het nog weleens helpen om daar erkenning in te geven. Dit doe je door bijvoorbeeld te zeggen dat je ziet dat hij/zij er boos om is en dat je je kunt voorstellen dat het vervelend is, maar dat er nu eenmaal afspraken zijn. Meer hoef je vaak niet te zeggen om de “angel” uit het conflict te krijgen.

Tip 9: Ga in gesprek op een goed moment

Een meer uitgebreid gesprek over gamen kan het beste plaatsvinden als er geen strijd over is. Pak op een neutraal rustig moment wat lekkers erbij, maak het gezellig en heb het er dan over. Je kind is dan meer toegankelijk voor een gesprek. Praat vanuit jezelf, hoe jij zelf je kind ervaart of hoe jij zelf dingen lijkt op te merken bij je kind.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.