STICHTING TIP! – TAAL INTEGRATIE PARTICIPATIE VAALS
Sinds 2018 is de Stichting TIP! (Taal Integratie Participatie) actief in Vaals. Vanuit deze stichting worden onder andere Nederlandse taallessen aangeboden aan niet-Nederlandse inwoners van de gemeente Vaals. Deze stichting werd opgericht door Jack Stultiens, gepensioneerd directeur van Taleninstituut Praktischoling te Sittard. Jack geeft al sinds 1995 Nederlandse les aan niet-Nederlandse mensen en hun kinderen. Hij woonde 5 jaar in Azië en weet daardoor uit eigen ervaring hoe het leven, en het onderhouden van contacten is, in een land waar je de taal niet spreekt. ‘Wat gij wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander!’, is zijn motto en motivatie achter het hulpaanbod. In dit artikel lees je meer over het werk van Stichting TIP!
Over Stichting TIP!
Stichting TIP! biedt Nederlandse taallessen (NT2) aan niet-Nederlandse inwoners van de gemeente Vaals. De doelgroep van Stichting TIP! bestaat voor 90% uit vrouwen uit de hele EU, het Oostblok en uit Aziatische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Arabische landen. Het doel is hen te helpen snel te kunnen integreren en participeren in de Nederlandse samenleving. Waarbij kennis van de Nederlandse taal uiteraard een grote rol speelt. Ook ondersteunt TIP! deze mensen bij het vinden van een baan. Het team van Stichting TIP! geeft aan zo’n 20-25 mensen les. Gemiddeld volgt een deelnemer 2 à 3 lessen van 1.5 uur per week.
De werkwijze van Stichting TIP!
Stichting TIP! biedt iedere week minimaal 7 dagdelen Nederlandse les en Nederlands oefenen aan. Overdag en ’s avonds. Sinds 2018 worden deze lessen gegeven in een eigen lokaal in het gebouw aan de Beemderlaan 8, dat de Gemeente Vaals beschikbaar heeft gesteld.
Bezoekers komen terecht bij Stichting TIP! na een doorverwijzing van bijvoorbeeld de Beweegmakelaar, een WMO-consulent, de huisarts of andere hulpverlener. En zeker ook via ‘mond-tot-mond reclame’ van land- of lotgenoten. Om gebruik te kunnen maken van het aanbod van Stichting TIP! dienen mensen zich aan te melden; het is niet mogelijk om zomaar binnen te lopen. Er vindt eerst een intake plaats, op basis waarvan geprobeerd wordt een zo optimaal mogelijk aanbod te bieden.
Er wordt gewerkt in kleine groepen, waarin maatwerk geleverd wordt. De inhoud van de lessen wordt afgestemd op allerlei factoren, zoals het niveau, het land van herkomst, wordt het Westerse alfabet beheerst? et cetera. Ook de dag en tijdstip van de les moet natuurlijk passen. Soms wordt er ook gestart met 1-op-1 lessen. Ter ondersteuning heeft TIP! een eenvoudige website met ‘huiswerk’, waarin ook audiofragmenten met de juiste uitspraak van de in de les behandelde woorden zijn opgenomen. In die zin wordt er ook echte inzet verwacht van de studenten.
Ondersteuning bij het vinden van een baan
Zoals hierboven reeds vermeld, biedt TIP! ook lessen die specifiek gericht zijn op het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt. Dit aanbod is overigens ook toegankelijk voor mensen met een Nederlandse achtergrond. Stichting TIP! geeft les in bepaalde, voor een toekomstige baan vereiste, kennis en vakken die men nog niet voldoende beheerst. Een vrijwilliger met veel ervaring in het voeren van interviews voor verschillende bedrijven, kan op verzoek een sollicitatietraining geven, met de nadruk op het gesprek, in de vorm van rollenspel.
De kracht van vrijwilligers
Stichting TIP! werkt met vrijwilligers. Zij verzorgen lessen Nederlandse taal en oefenen met de bezoekers. Ook kunnen ze hulp en advies bieden bij taal-apps en dergelijke. Momenteel zijn er zes taalvrijwilligers en twee indirecte (ondersteunende) vrijwilligers actief binnen Stichting TIP!. Dit zijn mensen van verschillende leeftijden en verschillende achtergronden. Sommigen zetten zich al sinds de oprichting in 2018 in voor Stichting TIP!, maar er melden zich ook regelmatig nieuwe vrijwilligers. Het is dankzij hen dat we kunnen bieden wat we bieden!
Ook vrijwilliger worden?
Stichting TIP! is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Behalve het kunnen overhandigen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) worden er geen specifieke vereisten gesteld voor dit vrijwilligerswerk. Belangrijk is dat je Nederlands spreekt (het hoeft niet je moedertaal te zijn) en vooral dat je positief, welwillend en integer bent en dat je graag omgaat met mensen. Betrouwbaarheid is natuurlijk ook belangrijk; als je iets afspreekt met mensen, kom je dit ook na!
Er is geen vergoeding beschikbaar voor vrijwilligers. Wel is het zo dat je als vrijwilliger WA-verzekerd bent via de gemeente Vaals. Je kunt vrij parkeren bij het leslokaal. Eenmaal per jaar is er een feestavond voor alle vrijwilligers in Vaals. Indien gewenst kun je gebruik maken van opleiding en begeleiding voor het geven van NT2-les. En je kunt je werktijden en vakanties zelf bepalen!
Interesse? Neem contact op via stichtingtip@yahoo.com.
Andere ideeën
Is Vaals te ver van jouw bed, maar lijkt het je wel leuk om op het gebied van taalstimulering actief te zijn of te worden? Misschien met andere mensen zelf een groepje beginnen? Of een Taal-Trefpunt of Taalcafé opstarten? Misschien een voorleesuurtje? Of iemand, of een gezin, in jouw buurt helpen? Wij helpen je graag daarbij! Neem gerust, en vrijblijvend, voor info, aanmelding, vragen of suggesties contact op met ons, via stichtingtip@yahoo.com.