STEVIG OUDERSCHAP: EEN STEUNTJE IN DE RUG BIJ JE ROL ALS VADER OF MOEDER

In gesprek met Cecile Joiris
In gesprek met Cecile JoirisJeugdverpleegkundige GGD Zuid Limburg

Als je een baby krijgt, komt er veel op je af. Het is dan ook heel normaal dat je daar vragen bij hebt. Vaak kun je dan terecht bij mensen uit je omgeving; familie en vrienden of bij het consultatiebureau. Maar soms heb je meer nodig. Dat kan te maken hebben met bepaalde omstandigheden in je leven op het moment dat je ouder wordt of met je eigen jeugd. Dan is het fijn om wat meer ondersteuning te krijgen in het vinden van je rol als ouder. Daarvoor is ‘Stevig Ouderschap’ ontwikkeld. In dit interview met jeugdverpleegkundige Cecile Joiris van het consultatiebureau in Margraten lees je meer over dit gratis aanbod voor ouders.

Over Stevig Ouderschap

Ouders die zich aanmelden voor Stevig Ouderschap krijgen in de eerste 1.5 a 2 levensjaren van hun kindje extra ondersteuning van een speciaal hiervoor opgeleide jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Er is ruimte voor zo’n 8 à 10 afspraken, waarbij een jeugdverpleegkundige aan huis komt om te luisteren, te praten en mee te denken. Als ouder bepaal je zelf wat je tijdens deze huisbezoeken wil bespreken. Jouw behoeften staan centraal. Thema’s die vaak aan bod komen, zijn:

  • vragen die je hebt over je kind (ontwikkeling, stimulering, opvoeding);
  • het beter leren begrijpen van je kind (signalen herkennen, praten met je kindje);
  • wat het betekent om ouder te zijn, ook in relatie tot je partner, vrienden, familie en je werk;
  • je eigen opvoeding en jeugd;
  • de opvoedstijl die past bij jou en je kind;
  • informatie over instanties en aanbod waar je iets aan kunt hebben.

Mooi werk

Cecile: “Voor mij is Stevig Ouderschap een heel mooi stuk van mijn werk. Je helpt mensen, zodat het goed gaat in het gezin. Het welzijn van de mensen staat centraal bij Stevig Ouderschap. Voor de ontwikkeling van een kind is een goede hechting tussen moeder en kind heel belangrijk. Maar om daaraan te kunnen werken, moet je eerst zorgen dat het goed gaat met moeder. Vandaar dat ik net ook zei ‘het welzijn staat centraal’. Daar begint het mee…”

Divers

“De gezinnen waar wij komen vanuit Stevig Ouderschap zijn heel divers. Je hebt de multi-problem gezinnen, waar op allerlei levensgebieden problemen zijn bijvoorbeeld rondom financiën, verslaving, noem maar op. Maar we komen ook bij gezinnen met hoogopgeleide ouders waar bijvoorbeeld zorgen zijn over dat de moeder een postnatale depressie aan het ontwikkelen is. Dit laatste hebben we afgelopen jaar veel gezien door Corona. Moeders die tijdens de lock-down in de wintermaanden hun eerste kindje kregen en er tegenaan liepen dat de kraamtijd heel anders verliep dan men zich had voorgesteld. Men kon nauwelijks kraambezoek ontvangen en zat dagen thuis met een baby’tje dat huilt en alleen maar hoeft te eten en slapen. Het was te koud en te nat om naar buiten te gaan. Veel kersverse moeders hebben het daar moeilijk mee gehad.”

stevig ouderschap

Contact

“Tijdens het postnatale huisbezoek, twee weken na de bevalling, krijgen álle ouders de vraag om de vragenlijst ‘Stevig Ouderschap’ in te vullen. Deze vragenlijst is bedoeld om te screenen welke ouders in aanmerking komen voor extra ondersteuning vanuit Stevig Ouderschap. Maar soms worden we ook daarvoor al door de kraamverzorgster gebeld of soms zelfs al voor de bevalling door de verloskundige. Als uit de vragenlijst of signalen van de kraamhulp of verloskundige blijkt dat er mogelijk behoefte is aan meer ondersteuning, nemen we telefonisch contact op met ouders.”

Op maat

“Als ouders ervoor open staan gebruik te maken van Stevig Ouderschap, plannen we een afspraak voor een eerste kennismaking. In dat gesprek bekijken we wat er nodig is. Dat verschilt per gezin. Stevig Ouderschap is echt een aanbod op maat. Soms gaan we samen met ouders kijken naar de mogelijkheid om gebruik te maken van ander laagdrempelig aanbod zoals bijvoorbeeld de Moeder-Baby Groep. Of naar inzet van meer specialistische hulpverlening, door bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog. En soms zijn twee gesprekjes vanuit Stevig Ouderschap al genoeg om een gezin weer op weg te helpen. In de praktijk zie je vaak ook dat er in de eerste periode best intensieve begeleiding vanuit Stevig Ouderschap gewenst is; dan heb je wekelijks contact met een gezin. En daarna zie je vaak ook dat het weer rustiger wordt.”

Vertrouwen

“Doordat wij vanuit Stevig Ouderschap vaak al in een heel vroeg stadium in contact komen met een gezin, zie je dat wij vaak het eerste aanspreekpunt zijn en blijven voor ouders. Ook als er andere hulpverleners bij komen, blijven wij een luisterend oor bieden. In onze begeleiding werken we altijd eerst aan een vertrouwensband. Vaak kom je dan ook pas erachter wat er écht speelt in een gezin. Ik probeer altijd op ‘gelijk niveau’ te komen met de moeder. Ik wil ze het gevoel geven dat we het samen doen. Veel jonge moeders zijn onzeker; een positieve benadering is dan heel belangrijk. Je ziet de moeders dan ook echt groeien.”

Enthousiast

“Alle deelnemers aan Stevig Ouderschap zijn enthousiast over het aanbod en geven vaak ook aan dat ze het jammer vinden dat we moeten stoppen. Sommigen blijven ook daarna nog wel contact zoeken door af en toe eens een berichtje of foto te sturen om te vertellen hoe het met ze gaat. Wat ik veel terug hoor van moeders die hebben deelgenomen, is dat de begeleiding ze meer zelfvertrouwen en kracht heeft gegeven. Dat ze beter weten hoe ze moeten handelen in het contact met hun kindje en meer het gevoel hebben dat ze het goed doen als moeder. Ik vind het heel mooi en dankbaar werk om ouders die basis te kunnen meegeven van waaruit ze weer zelf verder kunnen.”

Praktische informatie

Wil je meer weten over Stevig Ouderschap of je nog aanmelden? Neem dan contact op met je consultatiebureau. Meedoen aan Stevig Ouderschap kost niets; het wordt betaald door de gemeente. Deelname aan Stevig Ouderschap is niet verplicht; je beslist zelf of je meedoet.

Ook goed om te weten; vanuit Stevig Ouderschap wordt geen inhoudelijke informatie opgenomen in het dossier van het kind; enkel een melding dat Stevig Ouderschap gestart is. Een hulpverlener van Stevig Ouderschap zet ook geen informatie op papier op verzoek van eventuele andere instanties. En als er contact nodig is met andere hulpverleners, bijvoorbeeld de huisarts of de eigen jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau, wordt hier altijd toestemming voor gevraagd.

PinkCloud meld je gratis aan