SPORT MIX CLUB IN VAALS; SPORTEN IN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING

In gesprek met Hannie Pleijers
In gesprek met Hannie PleijersBuurtsportcoach Gemeente Vaals

Sport Mix Club is er speciaal voor kinderen in de leeftijd van 4-13 jaar, voor wie sporten niet zo vanzelfsprekend is. Omdat ze bijvoorbeeld heel erg verlegen zijn, overgewicht hebben, motorisch wat achterblijven of bijvoorbeeld autisme of ADHD hebben. Of omdat ze echt geen idee hebben waar ze goed in zijn, en welke mogelijkheden er allemaal zijn qua sport. Buurtsportcoach Hannie Pleijers is actief betrokken bij dit mooie en succesvolle initiatief en vertelt ons er graag wat meer over! 

Elke week iets anders

“Het unieke van Sport Mix Club, is dat het echt een mix is. Elke week iets anders; balsporten, racketsporten, sport en spel, conditie, lenigheidsoefeningen en wedstrijdjes één tegen één of team tegen team. Laatst heb ik iemand laten komen die een workshop breakdance heeft verzorgd. Dat viel bij twee kinderen zo goed in de smaak, dat ze zich hebben aangemeld bij die vereniging.”

Geen vereniging

“En dat is ook mijn doel met Sport Mix Club; ik wil kinderen laten kennismaken met zoveel mogelijk vormen van bewegen en sport. Om ze te laten ontdekken waar ze goed in zijn, of waar ze plezier in hebben. Ik wil graag dat ze dankzij Sport Mix Club plezier krijgen in bewegen. Dat is het belangrijkste; ze hoeven echt niet alles te kunnen. En als we iets gevonden hebben dat bij een kind past, stuur ik het kind door naar de betreffende vereniging of club. Sport Mix Club zelf is geen vereniging of een club waar je jarenlang lid van blijft. En het is ook niet de bedoeling dat kinderen die al lid zijn bij een vereniging, daar gaan stoppen om bij Sport Mix Club te komen. Zeker niet!”

Sport Mix Club Vaals

Geen gymclubje

“En misschien ook goed om te vermelden dat Sport Mix Club ook geen ‘gewoon gymclubje’ is”, vervolgt Hannie haar verhaal. Natuurlijk werk ik met ze aan conditie en motoriek. Maar ik begeleid de kinderen ook op sociaal-emotioneel gebied. Ik kijk naar wat de sterke kanten zijn van het kind en probeer die te versterken. Ik werk daarbij met de technieken uit de weerbaarheidstrainingen die ik ook al jaren geef. De kinderen die deelnemen aan Sport Mix Club, zijn de kinderen die in de gymles op school altijd ‘de mindere’ zijn en achteraan staan. Hier kan ik hen veel meer persoonlijke aandacht geven en begeleiden.”

Succes

“Vanuit de Universiteit Maastricht loopt er een onderzoek naar de resultaten van Sport Mix Club, om te bekijken of de kinderen ook daadwerkelijk een verandering ondergaan in hun sociaal emotionele ontwikkeling. Dit doen ze onder andere door observatievragenlijsten die worden ingevuld en door gesprekken met de ouders en de leerkracht van het kind en de stagiaires die mij helpen in de groepen. De resultaten van deze studie zijn nog niet bekend. Maar als ik zo naar het aantal aanmeldingen kijk, is het sowieso al een succes. We zijn gestart met een groep voor de onderbouw en een groep voor de bovenbouw. En hebben nu al een wachtlijst voor beide groepen. Misschien gaan we binnenkort ook starten met een Sport Mix Club groep voor kinderen van 12+.”

Handig om te weten over Sport Mix Club

Dag en tijd
Groep 1 t/m 5: Woensdag 14.00 – 15.00
Groep 6 t/m 8 Woensdag 15.00 – 16.00

Locatie
Sporthal Citta Fit, Sneeuwberglaan 1a, Vaals

Kosten
€ 10 per maand

Meer info

Buurtsportcoach, Mw. H. Pleijers
Tel: 06 – 42 08 85 01
Mail: buurtsportcoach@vaals.nl

MEER INFORMATIE