SNEL ZWANGER WORDEN? BEREKEN JE VRUCHTBARE DAGEN!

snel zwanger worden bereken vruchtbare dagen

Wil je graag zwanger worden? Dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Per menstruatiecyclus ben je slechts een paar dagen vruchtbaar. Dus timing is alles! Je vruchtbare dagen kun je gelukkig berekenen. Hoe? Lees het snel in dit artikel!

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Op de dag dat je menstruatie begint, begint ook je menstruatiecyclus. Deze cyclus duurt tot de eerste dag van je volgende menstruatie. De ideale regelmatige menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 23 tot 35 dagen. De cyclus verloopt in twee fasen. De eerste fase is de periode voor de eisprong. De tweede fase is de periode na de eisprong. De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het loskomen van een eitje uit één van je eierstokken. Bij een ideale regelmatige cyclus heb je op dag 14 van je cyclus je eisprong. De dagen voor en de dag van je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Maar niet iedereen heeft een ideale regelmatige cyclus, dus hoe weet je wanneer je ovulatie plaatsvindt?

Meten van je ovulatie

De meest betrouwbare manier om je vruchtbare dagen te meten is met een ovulatietest. De ovulatietest meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in de urine. Dit hormoon stijgt namelijk een paar dagen voor de eisprong. De stripjes die je bij deze test krijgt doe je in je urine. Vervolgens geeft een strip aan of de hoeveelheid LH verhoogd is. Als dit zo is, weet je dat de eisprong over één tot twee dagen plaats zal vinden. De ovulatietesten komen vaak met meerdere teststaafjes in één verpakking. Op die manier kun je op verschillende dagen testen wanneer de hoeveelheid LH verhoogd is. Afhankelijk van de lengte van de cyclus kun je bepalen wanneer je met testen begint. Hoe langer je cyclus duurt, hoe meer dagen na de menstruatie je moet wachten met de eerste test.

Maar er zijn meer en kostenloze manieren om er achter te komen wanneer je vruchtbaar bent.

Ovulatie berekenen met temperatuur

Bereken eens wanneer jouw meest vruchtbare periode is door gedurende enkele maanden je temperatuur bij te houden. 12 tot 24 uur na je ovulatie stijgt namelijk je lichaamstemperatuur 0,3 tot 0,5 graden onder invloed van het hormoon progesteron. Door een paar maanden een temperatuurcurve bij te houden, krijg je inzicht in het moment van jouw ovulatie en kun je daar dus de volgende maand rekening mee houden. Hoe pak je het aan? Op de eerste dag van je menstruatie meet je je normale temperatuur. Je kunt het beste iedere dag op een vast tijdstip rectaal meten, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan. Vervolgens schrijf je alles op. Of download hiervoor een menstruatiekalender, bijvoorbeeld als app voor je smartphone. Hiermee kun je je menstruatiecyclus en je vruchtbare dagen nauwkeurig bijhouden.

Ovulatiepijn

Sommige vrouwen hebben rond hun eisprong last van ovulatiepijn. Dit is een duidelijk aanwijsbare pijn links of rechts in de onderbuik en lijkt op menstruatiepijn. Deze pijn voel je vóór de eisprong. Soms duurt de ovulatiepijn een paar uur, maar het kan ook een dag duren. Als de ovulatiepijn over is, is ook de eisprong voorbij. Als je zwanger wilt worden, kun je vrijen als de pijn optreedt. Je bent dan net op tijd. De eicel ‘leeft’ immers 12 à 24 uur.

Verandering van afscheiding

Een andere manier om je vruchtbare dagen te bepalen is aan de hand van de samenstelling van je baarmoederhalsslijm, oftewel je vaginale afscheiding. Enkele dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit zogenoemde cervixslijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.

Onderzoek

80% à 90% van de stellen wordt binnen een jaar zwanger. Als je binnen een jaar niet zwanger bent, kun je bij de huisarts langsgaan voor een eerste onderzoek. Dit betekent niet dat er iets aan de hand is, ook bij gezonde stellen lukt het 1 op de 10 keer niet binnen een jaar!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.