SLAAPRITME EN SCHEMA BABY VAN 2 EN 3 MAANDEN

slaapritme baby 2 3 maanden

Nu je baby een paar maandjes oud is, merk je verschil in het slaapritme van je kindje. Als pasgeborene sliep je baby niet veel langer dan 3 uur achter elkaar. Ook ’s nachts werd je kindje om de paar uur wakker. Nu kan je baby al wat langer achter elkaar wakker zijn, maar ook langer slapen. En dat is wel heel fijn! Hoeveel uren slaap je baby van 2 en 3 maanden nodig heeft en wat een ‘normaal’ slaappatroon voor je baby is? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rij! Met handige voedings- en slaapschema’s!

Slaapritme

Het slaapritme van je baby verandert langzamerhand vanaf dat je baby zo’n 6 tot 8 weken oud is. Je baby kan steeds langere perioden achter elkaar wakker blijven. Ook zal je kindje een dag- en nachtritme ontwikkelen. Je baby kan nu namelijk meerdere slaapcycli aan elkaar verbinden en slaapt dus langer achter elkaar. Ook is je baby’s buikje nu groter en kan je kindje meer voeding tot zich nemen. Ook daardoor kan hij/zij langer slapen.

>> Hoeveel voeding je baby nu nodig heeft, lees je in dit artikel: Voedingsschema baby 8 – 12 weken.

Slaapcyclus van baby’s

Het is enigszins te voorspellen hoe het slaappatroon van een gezonde, op tijd geboren baby eruitziet. De slaapcyclus (van diepe tot lichte slaap) duurt ongeveer 45 minuten bij een pasgeborene en 50 minuten bij een baby tussen de drie en acht maanden.  Ter vergelijking bij een volwassene is dit 90 minuten. Baby’s slapen dus vaak perioden van 45 of 50 minuten of een veelvoud daarvan. Ze slapen dus 45 à 50 minuten, 90 à 100 minuten, 135 à 150 minuten of 180 à 200 minuten voordat ze weer wakker worden.

Diepte van de slaap bij baby’s

Ook de diepte van de slaap varieert flink. De verhouding is 50% diepe slaap en 50% lichte slaap bij een op tijd geboren baby. Bij een volwassene is dit 80% diepe en 20% lichte slaap. Het kan goed zijn dat je kleintje in de lichte slaap woelt, geluidjes maakt of zelfs een beetje huilt. Als je baby dan nog niet lang in bed ligt, laat je baby dan even liggen, dan vindt hij/zij vaak de rust weer om nog een slaapcyclus te maken. Ook een rustige omgeving helpt mee. En een beetje hulp van jou kan ook soms helpen om weer in slaap te vallen voor de volgende slaapcyclus. Dit doe je door bijvoorbeeld over het ruggetje te aaien en/of zachtjes tegen je kleintje te praten. Jouw aanwezigheid zal geruststellend zijn voor je kindje.

Slaapschema baby van 2 en 3 maanden

In deze leeftijd slaapt je baby nog veel, zowel overdag als ’s nachts. Je kindje slaapt ongeveer 15 uur per etmaal. De gemiddelde waarden zie je in dit schema:

Slaapschema baby 2 en 3 maanden

Voedings- en slaapschema

Veel hangt natuurlijk ook af van het aantal voedingen dat je baby nodig heeft. Geef je nog borstvoeding? Dan geeft je kindje het aantal voedingen aan dat nodig is. Let op de signalen als op de vuistjes gaan zuigen, smakgeluidjes maken of op schoot op zoek gaan naar de borst. Geef je flesvoeding? Dan wordt geadviseerd de hoeveelheid flesvoeding af te laten hangen van het gewicht van je baby. Over het algemeen geldt dat je kindje voor iedere kilo lichaamsgewicht 150 ml voeding per dag nodig heeft. Dit betekent bij een gewicht van 5 kilo dus: 150 x 5 = 750 ml voeding, verdeeld over de dag. De voedingsbehoefte en het ritme verschilt per kind. Er zijn kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. Je baby geeft zelf aan hoe vaak en wanneer hij/zij wil drinken. Let op de ‘honger-signalen’ van je baby. Welke dit zijn, kun je lezen in het artikel ‘Herken jij de lichaamstaal van je baby?‘

Voorbeeldschema met 2 maanden

Een voorbeeld van een voedings- en slaapschema met 2 maanden. Bij 6x voeden, waarvan 5x tussen 120-140 ml voeding en een nachtvoeding (03.00 uur) rond 90 ml:

  • 07:00 uur: 1ste voeding
  • Tussentijds slaapje van ongeveer anderhalf uur
  • 11:00 uur: 2de voeding
  • Tussentijds slaapje van ongeveer 2 – 2,5 uur
  • 14:30 uur: 3de voeding
  • Tussentijds slaapje van ongeveer anderhalf uur
  • 17.30 uur: 4de voeding
  • 19:00 uur: naar bed
  • 22.30 uur: nachtvoeding
  • 03.00 uur: nachtvoeding
  • 07:00 uur: wakker worden en voeding

Voorbeeldschema met 3 maanden

Een voorbeeld van een voedings- en slaapschema met 3 maanden en met 5 voedingen, wisselend van 140 – 200 ml is:

  • 07:30 uur: 1ste voeding
  • Tussentijds slaapje van dik anderhalf tot 2 uur
  • 11:00 uur: 2de voeding
  • Tussentijds slaapje van dik anderhalf tot 2 uur
  • 15:00 uur: 3de voeding
  • Tussentijds slaapje van dik anderhalf tot 2 uur
  • 18:30 uur: 4de voeding
  • 19:30 uur: naar bed
  • 22:00 uur: nachtvoeding
  • 07:30 uur: wakker worden en voeding

Er zijn ook kindjes die nog maar 4 keer een voeding nodig hebben van gemiddeld zo’n 200 ml per voeding. En er zijn ook baby’s die minder slaapuurtjes maken overdag en dan langer ’s nachts slapen. Ook een voeding in de nacht kan met 3 maanden nog gewoon nodig zijn. Volg het ritme van je kind.

Op tijd naar bed

Leg je baby slaperig, maar wakker in bed. Als je daarmee te lang wacht, kan je baby over zijn slaap heen zijn en daarna niet meer goed zelf in slaap komen. In ons artikel ‘Herken jij de lichaamstaal van je baby?‘ lees je meer over de diverse slaapsignalen. Ook zal je baby zo leren om het bed te associëren met het proces van in slaap vallen. Geef je baby vervolgens even de tijd om te settelen in bed. Je baby zal misschien wat ophef maken of huilen voordat hij of zij een comfortabele houding vindt en in slaap valt. Als het huilen niet ophoudt, praat dan zachtjes tegen je baby en aai over de rug. Jouw geruststellende aanwezigheid is misschien alles wat je baby nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Ook een fopspeen kan hierbij goed helpen.

slapen wakkertijden baby 2 3 maanden

Genoeg slaap?

Is het niet altijd zo duidelijk voor je om te zien wanneer je kindje nu moe is? En vraag je je af of je kind wel genoeg slaapt? Check dan eens de volgende zaken:

  • Valt je kind overdag vaak in de buggy of in de auto in slaap?
  • Is je kind ’s avonds vaak al ruim voor zijn normale bedtijd moe?
  • Is je kind overdag snel (over)geprikkeld of chagrijnig?
  • Huilt je baby veel?
  • Is je baby hyperactief?

Kun je bovenstaande vragen vooral met ja beantwoorden, dan kan het zijn dat je kind te weinig slaapt. Probeer hem overdag een extra slaapje te laten doen, de wakkertijden tussen de slaapjes overdag korter te maken en/of je baby ’s avonds nog ietsje eerder in bed te leggen.

Doorslapen

Doorslapen betekent officieel dat je baby vijf uur onafgebroken slaapt, bijvoorbeeld van middernacht tot vijf uur ’s ochtends. Rond de twee maanden krijgt het slaapritme van je baby meestal structuur en worden de slaapcycli langer. Met een beetje geluk kan je baby dan soms vijf tot zes uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden om te eten. Vanaf ongeveer drie maanden maken de meeste baby’s langere nachten en doen ze nog een paar slaapjes overdag. Dit is per kind verschillend en kan ook nog wat langer duren. Wanneer je baby ‘s nachts verzorging of voeding nodig heeft, gebruik dan gedimde – of als dit kan – geen lichten, een zachte stem en rustige bewegingen. Dan kan je baby daarna weer makkelijker inslapen.

Slaaptekort

Heeft je kindje slaapproblemen of slaapt het zo onregelmatig dat je er zelf een slaaptekort door opbouwt? Iedere jonge ouder ervaart wel periodes van slaapgebrek. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar af en toe kans hebt om weer op te laden. Je moeder, zus of vriendin kan eens een middagje oppassen, zodat jij even kunt bijtanken. En je partner kan ook een/de nachtvoeding overnemen. Kolf in het geval je borstvoeding geeft in de loop van de avond een flesje extra af, zodat je er ’s nachts niet uit hoeft. Zorg goed voor jezelf, want dat komt ook je kindje ten goede!

Themachat ‘Slaapproblemen bij Kinderen’

Heb je nog aanvullende vragen die niet in het artikel aan bod zijn gekomen? Maak dan gebruik van onze maandelijkse themachat ‘Slaapproblemen bij Kinderen’.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan