SLAAPRITME EN SCHEMA BABY 1 MAAND

slaapritme schema baby 1 maand

Dat slapen belangrijk en goed is voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby, is geen nieuws. Helaas slapen niet alle baby’s evenveel en -lang. Waardoor er toch vragen in je op kunnen komen als: Hoeveel uren slaap heeft mijn baby nodig? En wat is eigenlijk een ‘normaal’ aantal uren voor een pasgeboren baby om overdag te slapen? Wij zetten het voor je op een rij! Met een handig slaap- en wakkerschema!

Slaapritme

Je pasgeboren baby heeft nog geen duidelijk dag- en nachtritme. Je baby’s slaap-waakritme is uitgesmeerd over 24 uur. De eerste 6 weken slaapt je baby niet veel langer dan 3 uur achter elkaar. Ook ’s nachts wordt hij/zij om de paar uur wakker. Er is dus nog geen verschil tussen dag en nacht. Een duidelijker ritme van slaapjes overdag en slapen ’s nachts heeft even tijd nodig. Je baby volgt nu het patroon van eten, slapen, even wakker zijn en weer slapen. Gemiddeld slaapt je baby dan ook 14 tot 18 uur per dag.

Wakkertijden

Geen enkele baby slaapt even lang. Maar de tijd die ze tussen twee slaapjes wakker zijn, is ongeveer hetzelfde. Dat geeft je enigszins houvast, waardoor je een ritme kunt ontwikkelen. Na 2 tot 3 uur slapen, zijn baby’s ongeveer 1 uur wakker. Dit is het moment om je baby te voeden en even samen te knuffelen en spelen. In onderstaand slaapschema kun je zien hoeveel uren je kind ongeveer slaapt, wat de wakkertijden en het aantal slaapjes zijn.

Slaapschema pasgeboren baby

slaapschema baby 1 maand

Op tijd naar bed

Een pasgeboren baby is dus vaak binnen één uur na het wakker worden al weer moe. En een uurtje is zo voorbij. Het is daarom belangrijk om de slaapsignalen van je baby te leren kennen. Door goed op je baby’s slaapsignalen te letten, kun je je baby op tijd naar bed brengen oftewel op het moment als hij/zij ‘slaperig maar nog wakker’ is. Als je daarmee te lang wacht, kan je baby over zijn slaap heen zijn en daarna niet meer goed zelf in slaap komen. In ons artikel ‘Herken jij de lichaamstaal van je baby?‘ lees je meer over de diverse slaapsignalen.

Vaste routine

Je kunt vanaf het begin al voor een vaste routine zorgen: verzorgen en voeden na het wakker worden, knuffelen en spelen en dan weer slapen. Zo wordt het voorspelbaar, gaat je kindje eraan wennen en het ritme herkennen. Je kunt ook een slaapritueel inbouwen door bijvoorbeeld samen de gordijnen dicht te doen, je baby te vertellen dat het tijd is om te slapen en je baby goed in te stoppen in zijn bedje. Nog een laatste knuffel, een aai over de bol en je gaat de kamer uit.

Rooming-in

Je kunt ervoor kiezen om een wiegje of het ledikantje van je baby de eerste tijd bij je op de slaapkamer te zetten, rooming-in genoemd. Dit wordt ook vaak aangeraden, omdat dit voeden op verzoek stimuleert en daarmee het borstvoedingsproces gemakkelijk maakt. Let daarbij op dat ook jullie slaapkamer rustig en donker is en een ideale kamertemperatuur van 16-18 graden Celsius heeft.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest