SLAAPPROBLEMEN BIJ BABY’S

In gesprek met Kim Steeghs
In gesprek met Kim SteeghsCesar en (kinder-)slaapoefentherapeut

Kim Steeghs is werkzaam als oefentherapeut Cesar en (kinder-)slaapoefentherapeut in haar eigen praktijk in Valkenburg. Daar begeleidt ze kinderen en hun ouders bij het aanpakken van slaapproblemen. Wij gingen met haar in gesprek over de meest voorkomende slaapproblemen per leeftijdsfase van het kind. In dit artikel lees je over slaapproblemen bij baby’s en wat je als ouder kunt doen om deze te voorkomen of verhelpen!

Onrust en onzekerheid

“Wat ik in mijn praktijk vaak tegen kom, zijn ouders van vaak nog hele jonge kindjes, die bezorgd zijn omdat hun baby nog niet doorslaapt. Van anderen uit hun omgeving horen ze allerlei verhalen over baby’s die op die leeftijd wel al doorsliepen. Vaak zorgt dat voor gevoelens van onrust en onzekerheid bij ouders. Ze zijn bang dat ze het ‘verkeerd’ doen of dat er iets aan de hand is met hun kindje…”

Normaal

“Vaak kan het in zo’n situatie voor ouders al een hoop verlichting geven als ik ze kan uitleggen dat het slaapritme en slaapduur (en dus ook het moment van doorslapen) heel erg varieert van kind tot kind. In het eerste half jaar maken baby’s allerlei korte slaapjes. De slaapcycli zijn veel korter. In die zin vallen heel veel dingen waar ouders vragen of zorgen over hebben dus binnen het normale. En er is pas een probleem als er langere tijd niet aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan.”

Rust en regelmaat

“Het klinkt misschien ouderwets, maar wat wel een hele belangrijke is als het gaat om slapen, is rust en regelmaat. Samen met ouders bekijk ik dan ook altijd hoe een dag eruit ziet. Want een goed slaappatroon is niet alleen iets van de nacht. Dat vraagt eigenlijk om wat wij noemen een ’24-uurs aanpak’. Soms zie je dat kindjes niet meer in slaap komen, omdat ze simpelweg overprikkeld zijn. Heel vaak begint de oplossing van een slaapprobleem dus ook bij inzichtgevende gesprekken.”

Timing

“Wat ook heel belangrijk is, is het moment waarop je je kindje naar bed brengt. Soms hoor ik weleens van ouders dat ze zelf zo moe zijn, dat ze ervoor kiezen om hun kindje op tijd in bed te leggen. Maar als je kindje op dat moment nog niet slaperig genoeg is, heeft dat helemaal geen zin. Anderzijds; als je kindje over zijn slaap heen is en daardoor erg overprikkeld is, heeft het ook geen zin om het in bedje te leggen. Dan kan het goed zijn om de tijd te nemen om rustig af te bouwen. Daar zijn allerlei oefeningen voor, die prikkeldempend zijn en je kindje weer terug in de rust brengen om te kunnen slapen. De timing van het moment van in bed leggen komt dus vrij nauw! Gebruik een vast bedritueel. Kijk goed naar je kindje om de signalen dat het moe is te leren kennen. Soms is dat in de oogjes wrijven, soms is dat onrustig gedrag.”

>> Lees ook: Herken jij de lichaamstaal van jouw baby?

Zelf inslapen

“In het verlengde van wat ik net vertelde”, vervolgt Kim haar verhaal; “voor een goed slaapritme is het ook belangrijk dat een kindje leert om zelfstandig in slaap te vallen. Probeer je kindje dus zoveel mogelijk wakker in bed te leggen en niet pas als het bij jou op de arm in slaap gevallen is. Hoe fijn en knus dat natuurlijk ook is! Want dan bestaat de kans dat het op een gegeven moment alleen nog maar in jouw fysieke nabijheid kan inslapen. Hier moet ik wel aan toevoegen; het ene kindje is het andere kindje niet. Kan jouw kindje hier goed mee omgaan, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar op het moment dat er problemen ontstaan bij het slapen, zijn dit wel dingen om op te gaan letten.”

Huilen

“Er is natuurlijk veel te doen omtrent het wel of niet laten huilen van je kindje. Ga je er direct naar toe als het begint te huilen of laat je het even? In principe zeg ik altijd ‘in het eerste jaar kun je je kindje niet verwennen door het bij je te pakken als het huilt’. Maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van jezelf. Daarom adviseer ik ouders altijd heel goed naar hun kindje te kijken; wat voor huiltje is het? Misschien is het even een ‘prutteltje’ in de slaap waar je niets mee hoeft? Dan is het ook niet nodig om direct naar je kindje toe te gaan. En bij twijfel of er fysiek of mentaal meer aan de hand is als een kindje heel veel huilt, verwijs ik natuurlijk terug naar de huisarts.”

Gradueel uitdoven

“Als ouders als hun kindje 1 jaar of ouder is echt problemen ervaren omdat hun kindje veel huilt of ongewenst slaap-hulp-gedrag heeft, gaan we vaak samen aan de slag met de techniek van ‘graduele extinctie of uitdoving’. Dit is een methode waarmee je geleidelijk de aandacht afbouwt en het kind zelfregulatie van het slaapgedrag aanleert. Bij deze stap-voor-staptechniek laat je steeds iets langer tijd ertussen tot je weer naar je kindje toe gaat. Dus als het de eerste keer huilt of om aandacht vraagt, ga je er naar toe en troost je het. Als het dan weer gaat huilen, wacht je een minuutje voordat je naar je kindje toe gaat om het te troosten. En zo bouw je de tijd totdat je er naar toe gaat steeds verder uit. Het kindje leert op die manier zelf in slaap te vallen.”

Zorg voor jezelf

“Soms merk ik dat ouders zich weleens schuldig voelen als ze merken dat ze door het vele huilen en weinig slaap van hun kind tegen hun eigen grenzen aanlopen. Terwijl het zo normaal is dat je het af en toe even helemaal gehad hebt. Ook dat probeer ik mee te geven aan de ouders die bij mij komen. Dat het helemaal niet erg is om een keertje ergens anders te gaan slapen om zelf even bij te tanken! Sowieso is het goed om als partners de zorgtaken te verdelen. Onderlinge afspraken te maken over wie in de nacht op zal staan, zodat jullie allebei een keertje een nacht kunnen doorslapen!”

Over Kim Steeghs

Kim is sinds 2000 als oefentherapeut Cesar werkzaam in haar eigen praktijk in Valkenburg en Hulsberg. Daarvoor heeft ze enkele jaren gewerkt in verschillende praktijken in Amsterdam en omgeving. Haar aandachtsgebieden zijn adem- en ontspanning, chronische lichamelijke pijn, bekken- en rugklachten. Sinds enkele jaren richt zij zich steeds meer op het begeleiden van mensen met slaapproblemen, van alle leeftijden. Als slaapoefentherapeut behandelt zij het slaapprobleem als onderdeel van het algemeen dagelijks functioneren en is ze specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering.

Praktijk oefentherapie Cesar Valkenburg
Reinaldstraat 42
6301 EC Valkenburg
043 – 601 18 81
www.oefentherapievalkenburg.nl
info@oefentherapievalkenburg.nl

PinkCloud meld je gratis aan

MEER INFORMATIE